Υπό αυστηρά μέρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η ορκωμοσία του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά. Νωρίτερα μέλη της Χρυσής Αυγής αντάλλαξαν υβριστικά συνθήματα με μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων. Στην ορκωμοσία και ο προφυλακισμένος βουλευτής της ΧΑ Ν.Κούζηλος, που έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος έφτασε επευφημούμενος από χρυσαυγίτες. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή.
Μώραλης: Νέο κεφάλαιο για τον Πειραιά

Στον χαιρετισμό του ο νέος δήμαρχος Πειραιά ανέφερε πως θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την πόλη, καθώς η νέα δημοτική αρχή θέλει να στρέψει τον Πειραιά σε αναπτυξιακούς ορίζοντες.

«Εχουμε συναίσθηση για το τι αναλαμβάνουμε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο για την πατρίδας μας» τόνισε ο κ. Μώραλης και χαρακτήρισε τον Πειραιά μια θαλάσσια πύλη με μεγάλες δυνατότητες.
Πρόσθεσε ότι η νέα δημοτική αρχή θα δουλέψει με σχέδιο και όραμα, για να διεκδικήσει αυτό που θέλουν οι πολίτες και σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που υπήρχαν προεκλογικά, θα πρέπει να υπάρξει γόνιμη και δημοκρατική συνεργασία με όλους.
Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε αυτή την πενταετία, τόνισε ο νέος δήμαρχος δηλώνοντας ότι θα πρέπει να βελτιώσουμε την πόλη κάνοντάς την πιο ελκυστική και να ανακόψουμε τη φυγή Πειραιωτών.
Αναφέρθηκε επίσης σε νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και είπε ότι η θα πρέπει η νέα δημοτική αρχή να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία αυτά που δικαιούται.
Ο κ.Μώραλης ζήτησε επίσης από τους πολίτες συμπαράσταση, αλλά και υπομονή για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης.


«Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ο Πειραιάς μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Δεν είναι τα προβλήματα, αλλά η αδυναμία να τα αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε ο νέος δήμαρχος.

Ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της παράταξης και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης εξερχόμενος του δημοτικού θεάτρου δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική. Ο Πειραιά αλλάζει σελίδα. Θα κάνουμε ό,τι το καλύτερο δυνατό. Εγώ εδώ γεννήθηκα,  εδώ μεγάλωσα, εδώ εργάζομαι. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα όλοι μαζί να δουλέψουμε για το καλό του Πειραιά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν αμφίβολη η παρουσία του απερχόμενου δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου, ο οποίος κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ιδιότητα αυτή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί.
Ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ν. Κούζηλος, ο οποίος εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στις τελευταίες εκλογές, έφτασε στο Δημοτικό Θέατρο επευφημούμενος από μέλη της οργάνωσης, τα οποία φώναξαν συνθήματα κατά την είσοδό του από την πίσω πόρτα του Δημοτικού Θεάτρου. 

Στην περιοχή έφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς το μεσημέρι η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή «ΚΕΕΡΦΑ» πραγματοποίησε αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά.

Επίσης, το «παρών» στην ορκωμοσία του Γιάννη Μώραλη έδωσαν και παλαίμαχοι παίκτες του Ολυμπιακού.

Τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 2014, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, αναμένεται να συνεδριάσουν οι νέοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, ενώ την επόμενη Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο για την εκλογή των νέων οργάνων διοίκησης.

Η θητεία της νέας δημοτικής αρχής αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και θα ολοκληρωθεί την 31η Αυγούστου 2019.


Σε ανακοίνωση της η παράταξη «Το λιμάνι της αγωνίας» με επικεφαλής τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα σημειώνει ότι «στο πλαίσιο της σημερινής ορκωμοσίας των αιρετών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Πειραιά, οι εκλεγμένοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού 'το Λιμάνι της Αγωνίας - Πειραιάς η πόλη μας', μαζί με τον όρκο που μόλις δώσαμε, δηλώνουμε: Πιστοί στο συμβόλαιο τιμής που υπογράψαμε με τους πολίτες του Πειραιά στις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 δεσμευόμαστε και σήμερα ότι θα αγωνιστούμε για να γίνει ο Πειραιάς πόλη της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της δημοκρατίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης». 
Επίσης αναφέρεται ότι θα αγωνιστούν για να γίνει ο Πειραιάς «πόλη αφιλόξενη στις ρατσιστικές διακρίσεις, ανάχωμα στη φασιστική απειλή. Πόλη της προόδου, υπόδειγμα υπεράσπισης εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Πόλη παιδείας και πολιτισμού. Πόλη δημιουργίας και βιώσιμης οικολογικής ανάπτυξης. Πόλη της ναυτοσύνης και των ναυτικών. Πόλη των νέων ανθρώπων και των νέων αναζητήσεων. Πόλη για όλους. Για να γίνει ο Δήμος Πειραιά θεσμός της δημοκρατικά αυτοδιοικούμενης συμμετοχικής κοινότητας των πολιτών του Πειραιά. Θεσμός - υπηρέτης δημοτών και κατοίκων, ώστε η εξουσία να προέρχεται από το λαό, να ασκείται χάριν του λαού και να ανήκει στο λαό».
Υπό αυστηρά μέρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η ορκωμοσία του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά. Νωρίτερα μέλη της Χρυσής Αυγής αντάλλαξαν υβριστικά συνθήματα με μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων. Στην ορκωμοσία και ο προφυλακισμένος βουλευτής της ΧΑ Ν.Κούζηλος, που έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος έφτασε επευφημούμενος από χρυσαυγίτες. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή.

Η ορκωμοσία του Γιάννη Μώραλη και των νέων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.


Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης, καθώς και ο ποδοσφαιριστής Κώστας Μήτρογλου.

 
Top