Δέσμιοι των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού βρίσκονται 150.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν προσωρινή σύνταξη και περιμένουν την τελική κύρια αποφαση των ασφαλιστικών ταμείων.
Κι αυτό γιατί η έκδοσή της οριστικής σύνταξης συνδέθηκε με κρυφή «ρήτρα» επανυπολογισμού, η οποία «δένει τα χέρια» των ταμείων.
Αυτό προκύπτει από την υπουργική απόφαση που ορίζει τη διαδικασία επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων. Στο άρθρο 5 της επίμαχης ΚΥΑ ορίζεται ότι σε κάθε νέα σύνταξη που εκδίδεται με τις προγενέστερες διατάξεις του ν. 4387/16 (σ.σ. το νέο ασφαλιστικό), διενεργείται ταυτόχρονα και επανυπολογισμός της με το νέο τρόπο που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος 4387»/
Πρακτικά η διάταξη αυτή σημαίνει, όπως παρατηρεί ο Ελεύθερος Τύπος, ότι οι 150.000 συνταξιούχοι που περιμένουν την οριστική σύνταξη κινδυνεύουν να μην την δουν ποτέ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 οπότε και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων.
Θα πρέπει δηλαδή ενώ αρκετοί από αυτούς εισπράττουν ήδη για 5,8 ή 12 μήνες 400 ή 500 ευρώ προσωρινής σύνταξης, να ζήσουν με αυτά τα χρήματα για άλλους 12 μήνες καθώς η διάταξη προβλέπει επανυπολογισμό επί της οριστικής απόφασης κύριας σύνταξης.
 
Top