Η Λούσι, ο διασημότερος Αυστραλοπίθηκος που έζησε στην Αφρική πριν από 3,18 εκατομμύρια χρόνια, σκοτώθηκε "πιθανότατα" πέφτοντας από ένα δέντρο, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες που μελέτησαν τα απολιθώματά της.
"Υποθέτουμε είναι ότι η Λούσι τέντωσε το χέρι στην προσπάθειά της να μετριάσει την πτώση της", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ανθρωπολόγος Τζον Κάπελμαν, του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστον, αφού ανέλυσε από κοντά τα κατάγματα που είχαν υποστεί τα οστά της. Η μελέτη του δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
Η Λούσι, που ήταν ένας πιθηκάνθρωπος δίποδος και ταυτόχρονα δενδρόβιος, είχε ύψος μόλις 1,10 μέτρο. Πιθανολογείται ότι έπεσε από ύψος 12 μέτρων, με ταχύτητα μεγαλύτερη των 56 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με τον καθηγητή. "Ο θάνατός της ήταν γρήγορος", διαβεβαίωσε ο Κάπελμαν.
Μελετώντας τα απολιθώματα και τις εικόνες από την τρισδιάστατη σάρωση, ο Κάπελμαν παρατήρησε ότι το δεξί βραχιόνιο έφερε ένα ασυνήθιστο σπάσιμο. "Αυτού του είδους τα κατάγματα συμβαίνουν όταν το χέρι ακουμπήσει στο έδαφος κατά την πτώση". Δημιουργείται έτσι μια "μοναδική υπογραφή" στο ύψος του βραχιόνιου, εξήγησε.
Η υπόθεση του Κάπελμαν επιβεβαιώθηκε από έναν ορθοπεδικό χειρουργό, τον Δρ. Στίβεν Πιρς.
Και άλλα κατάγματα, στον αριστερό ώμο, τον δεξί αστράγαλο, το αριστερό γόνατο, τη λεκάνη και σε ένα πλευρό, στηρίζουν τη θεωρία του Αμερικανού καθηγητή.
 
Top