Δεύτερο σκάνδαλο με πλαστές άδειες λεμβολογίων και άλλες παρανομίες σε φακέλους 2415 σκαφών, ερευνά τις τελευταίες ...
εβδομάδες η Εισαγγελία Διαφθοράς. Πρόκειται για το δεύτερο τμήμα έρευνας που αρχικά είχε εστιασθεί -όπως απεκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής»- στην έκδοση περίπου 2000 πλαστών αδειών οδήγησης ταχυπλόων από το Λιμεναρχείο Ραφήνας.

Πρόκειται για μια δικαστική αναζήτηση στοιχείων για την «ασυδοσία» στην θάλασσα που αποκτά άλλη διάσταση μετά το τραγικό δυστύχημα με τέσσερις νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, στην Αίγινα. Αφετηρία της εσωτερικό έγγραφο που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 από τον τότε αττικάρχη Λιμενικού, υποναύαρχο κ. Γιώργο Μπούρα και αφορούσε περίπου 1.500-2.000 πλαστές άδειες οδήγησης που είχαν χορηγηθεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας σε ιδιώτες από όλη την Ελλάδα που κυκλοφορούσαν στις ελληνικές θάλασσες χωρίς καμιά ουσιαστική εκπαίδευση.

Οπως σημειώνεται σε έγγραφα του δικαστικού φακέλου «από τα πρακτικά Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2012 της Επιτροπής Ελέγχου Εκκρεμοτήτων του Γραφείου Λεμβολογίων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας ευρέθησαν σωρεία αιτήσεων άνω των 1000, χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου, χωρίς ημερομηνία καταθέσεως, με ελλιπή δικαιολογητικά, φάκελοι χωρίς αιτήσεις ούτε καν υπεύθυνες δηλώσεις κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων και ουσιωδών κανόνων της διοικητικής διαδικασίας».

Επιπλέον σε αξιωματικούς του Λιμενικού αποδιδόταν ότι «εισέπρατταν από ιδιώτες χρηματικά ποσά του Δημοσίου (τα οποία ήσαν απαραίτητα για τη διαδικασία εκδόσεως και ανανεώσεως ερασιτεχνικών αδειών αλιείας, ατομικών και σκάφους), ερασιτεχνικών αδειών εκτέλεσης πλόων, εγγραφής - μεταγραφής και μετεγγραφής σκαφών και αποτελούν δημόσια έσοδα, χωρίς αυτά να τα αποδίδει νομίμως. Αντίθετα τα ιδιοποιείτο επί μακρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τη μη ύπαρξη παραστατικών τα οποία είναι αναγκαία για την έκδοση και ανανέωση ερασιτεχνικών αδειών». Στα εν λόγω πορίσματα διαπιστώνεται ακόμη «ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός μεταγραφών και εγγραφών σκαφών με ιδιοκτήτες αλλοδαπούς (κοινοτικούς και τρίτων χωρών) καθώς και εταιριών (χωρίς να ορίζεται πληρεξούσιος εκπρόσωπος), στα οποία διαπιστώνεται σωρεία παρατυπιών». Επιπλέον επισημαίνεται ότι περιέργως πολλά σκάφη που φαίνονται εγγεγραμμένα στο εν λόγω λιμεναρχείο εμφανίζονται να χρησιμοποιούνται από διακινητές λαθρομεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία Διαφθοράς εξετάζει αναφορές ότι «δεν υπήρξε πλήρης έλεγχος της υπόθεσης από τις λιμενικές αρχές».

Πηγή
 
Top