Το ταξίδι πάνω στη σέλα δεν είναι και ό,τι πιο άνετο, εκτός κι αν το άλογο βηματίζει με...


 το σωστό τρόπο: μια μετάλλαξη που εμφανίστηκε σε άλογα της Βρετανίας και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη χάρη στους Βίκινγκ έκανε για τα άλογα ό,τι κάνουν οι αναρτήσεις στα αυτοκίνητα.
Όλα τα άλογα μπορούν σε γενικές γραμμές να εκτελούν τρία ή τέσσερα είδη βηματισμού: το βάδην, τον τροχασμό, τον τριποδισμό και τον καλπασμό.
Υπάρχουν όμως κι άλλα είδη όπως ο «πλαγιοποδισμός» (ambling), στον οποίο το ζώο πατά τα πόδια στο έδαφος σε τέσσερις χρόνους και μειώνει έτσι του κραδασμούς για τον αναβάτη.
Προηγούμενη μελέτη είχε αναγνωρίσει μια μετάλλαξη στο γονίδιο DMRT3 που επηρεάζει τον τρόπο κίνησης των άκρων και χαρίζει την ικανότητα πλαγιοποδισμού σε ορισμένες ράτσες αλόγων, όπως τα άλογα της Ισλανδίας.
Μέχρι σήμερα, όμως, η προέλευση της μετάλλαξης παρέμενε άγνωστη. Την απάντηση δίνει τώρα μελέτη στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology η οποία εξέτασε γενετικό υλικό από τους σκελετούς 90 αλόγων που έζησαν από την Εποχή του Χαλκού μέχρι τον Μεσαίωνα.
Η μετάλλαξη πιθανότατα πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία τον 9ο αιώνα και αργότερα μεταφέρθηκε στην Ισλανδία, έδειξε η ανάλυση. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι Βίκινγκ πρωτοσυνάντησαν αυτά τα άλογα στα βρετανικά νησιά και τα μετέφεραν στην Ισλανδία» αναφέρει η Σάσκια Βούτκε του Ινστιτούτου IZW στο Βερολίνο.
Λόγω της άνεσης που προσέφερε στον αναβάτη αυτή η ιδιαίτερη βάδιση, οι Βίκινγκ φρόντισαν να διαδώσουν το χαρακτηριστικό με επιλεκτικές διασταυρώσεις.
Σήμερα, λοιπόν, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στους σκανδιναβούς κατακτητές για λίγη επιπλέον άνεση πάνω στη σέλα.

 
Top