Με το τρίτο και τελευταίο κύμα επαναυπολογισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά 120.000 συντάξεις κλείνει ο κύκλος αναπροσαρμογής συνολικά 1,23 εκατομμυρίων επικουρικών συντάξεων.

Στο πακέτο του Σεπτεμβρίου ήδη επαναυπολογίστηκαν περίπου 805.000 συντάξεις, εκ των οποίων οι 150.000 εκτιμάται ότι θα υποστούν μειώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις (για 1.500 συνταξιούχους) θα αγγίξουν το 38%.

Οι συνταξιούχοι που θα δουν περικοπές στις πληρωμές της 2ας Σεπτεμβρίου προέρχονται από 6 ταμεία:

το ΕΤΕΑΜ των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (εκτιμάται ότι η μείωση κατά μέσο όρο θα είναι 15%)
το ΤΕΑΥΕΚ των εμποροϋπαλλήλων -14%
το ΤΕΑΠΟΖΟ των εργαζόμενων σε εταιρείες Οινοποιίας -13%
το ΤΕΑΥΝΤΠ των υπαλλήλων ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων -20%
το επικουρικό της ΔΕΗ (ΚΑΠ/ΔΕΗ) οριακές απώλειες κάτω των 10 ευρώ
ΤΑΠΤΠ - Προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως (Alpha Bank) των οποίων το προσυνταξιοδοτικό έχει μετατραπεί σε επικουρική -35%
ΤΕΑΠΕΤΕ – συνταξιούχοι Εμπορικής Τράπεζας -35%
Μεσοσταθμικά, οι μειώσεις του πρώτου και δεύτερου κύματος υπολογίζονται σε 9,45%.
Οι μοναδικοί που παρέμειναν στο απυρόβλητο είναι όσοι εισπράττουν έως 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 καθαρά) από κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Παραδείγματα:

1) Συνταξιούχος πρώην τραπεζοϋπάλληλος έχει πάρει κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση και την επικουρική του το επικουρικό της τράπεζας που εργαζόταν (πρώην Εμπορική). Η κύρια σύνταξη που παίρνει είναι 1.310 € καθαρά. Επικουρική έπαιρνε 621 € καθαρά. Μετά την περικοπή η επικουρική του διαμορφώθηκε από τον Ιούλιο και μετά στα 403 € περίπου.

2) Συνταξιούχος του ΙΚΑ που είχε συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης και αποχώρησε το 2005 σε ηλικία 58 ετών λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη καθαρή 1.220 €. Από το πρώην ΕΤΕΑΜ λαμβάνει επικουρική σύνταξη 312 € καθαρά. Μετά την περικοπή η επικουρική του διαμορφώθηκε από τον Ιούλιο και μετά στα 261 € περίπου.

3) Με το τρίτο πακέτο και συγκεκριμένα, με τις πληρωμές του Οκτωβρίου αναμένεται να δουν μειώσεις στις επικουρικές τους οι συνταξιούχοι από τα ταμεία των αρτοποιών και των πρατηριούχων υγρών καυσίμων (ΤΕΑΑ &ΤΕΑΠΥΚ του ΟΑΕΕ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τους τομείς επικουρικές ασφάλισης του ΕΤΑΠ -ΜΜΕ, το ΚΕΑΝ των ναυτικών, των ΤΕΑΕΧ και ΕΑΥΑΠ της πρώην χωροφυλακής και της αστυνομίας πόλεων. Οι μειώσεις θα κυμανθούν κατά μέσο όρο από 10%έως 12% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν το 38%.

Η αναπροσαρμογή του τρίτου πακέτου με καθυστέρηση δύο μηνών θα δώσει το χρονικό περιθώριο στους κλάδους των μηχανικών, δικηγόρων και γιατρών να αποφασίσουν αν θέλουν να δημιουργήσουν ανεξάρτητα επαγγελματικά ταμεία και να αποφύγουν αυξήσεις εισφορών και μειώσεις στον κλάδο των επικουρικών και των εφάπαξ. Η εναλλακτική λύση τελεί υπό την αίρεση των θεσμών και θα τεθεί στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου.

Στο τέλος Οκτωβρίου ,θα γίνει «ταμείο» προκειμένου να διαπιστωθεί αν με τις περικοπές των επικουρικών, επιτεύχθηκε ο μνημονιακός στόχος για εξοικονόμηση του ποσού των 360 εκ ευρώ. Παράγοντες της ασφάλισης εκτιμούν ότι παρά τις μειώσεις των συντάξεων και την αύξηση των εισφορών το ενιαίο επικουρικό δε θα μπορέσει να καλύψει το έλλειμμα του ύψους 540 εκατ. ευρώ για το 2016 και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του. Οι δανειστές έχουν δεχθεί ως λύση έως ότου αποκατασταθεί η ισορροπία, το ταμείο να εξακολουθήσει να πληρώνει τις συντάξεις με ρευστοποίηση μέρους της περιουσίας του.

Ο διοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) κ. Θανάσης Καποτάς εκτιμά ότι μέχρι το 2018 το σύστημα θα έχει ισορροπήσει λόγω των θετικότερων ρυθμών ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης χωρίς να απαιτηθούν νέες μειώσεις. Η κάλυψη του ελλείμματος από την περιουσία του ταμείου, κατά ένα μικρό ποσοστό, σύμφωνα με τον κ. Καποτά δε επιφέρει ζημία λόγω της αύξησης αποτίμησης των μεριδίων του Κοινού Κεφαλαίου.

Επιπλέον χαράτσι λόγω των αναδρομικών

Στις πληρωμές του Οκτωβρίου βέβαια, δεν θα εμφανιστούν μόνο οι μειώσεις του τρέχοντος μηνός αλλά και η πρώτη δόση της επιστροφής των αναδρομικών. Οι μειώσεις ισχύουν από την 1η Ιουνίου και η ΗΔΙΚΑ προσαρμόζει τα συστήματά της για την αναδρομική παρακράτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, σε τρεις δόσεις (Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο).

Αυτό σημαίνει ότι πχ συνταξιούχος του ΙΚΑ που είδε το Σεπτέμβριο την επικουρική του να μειώνεται από 312 σε 261 ευρώ, τον Οκτώβριο θα δει να κατεβαίνει στα 210 ευρώ.

Κι όμως. Κάποιοι έλαβαν αυξήσεις!

Ωστόσο δεκάδες συνταξιούχοι, κυρίως του δημοσίου με πολλά έτη ασφάλισης και μεγάλο μισθό όχι μόνο δεν είδαν μειώσεις αλλά ο επαναυπολογισμός τους χάρισε και αυξήσεις έως 20 ευρώ. Δηλαδή με την εξαίρεση των μνημονιακών νόμων που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί μειώθηκε η παρακράτηση και αυξήθηκε το καθαρό ποσό της σύνταξης.

Τι θα γίνει με τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ

Ο τρόπος παρακράτησης των αναδρομικών από την κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί καθώς αναμένεται να γίνει συμψηφισμός με τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ενίσχυση των χαμένων του ΕΚΑΣ, αρχής γενομένης από τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας , τα μέτρα (απαλλαγή από την εισφορά υπέρ ΕΟΠΠΥ 6%, ισόποση παροχή στους αναπήρους άνω του 80%, ισόποση παροχή στον ένα εκ των δύο «χαμένων» συζύγων) θα «μετρήσουν» από τις συντάξεις του Αυγούστου. Το κόστος των αντισταθμιστικών είναι 50 εκ -60 εκ ευρώ. Η δαπάνη δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή από τους δανειστές. Το πράσινο φως δεν έχουν δώσει οι δανειστές ούτε για το σχέδιο του κ. Κατρούγκαλου το 2017 να μειωθεί το ύψος του επιδόματος των δικαιούχων προκειμένου να μην καταργηθεί ολοκληρωτικά.

Μαχαίρι στις υψηλές συντάξεις

Βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς, αρχής γενομένης από τη σύνταξη του Οκτωβρίου, σε κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά) η οποία θα περικοπεί κατά το υπερβάλλον ποσό και θα δίνεται πλέον μειωμένη μέχρι 31/12/2018.. Το προηγούμενο ανώτατο πλαφόν που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου νόμου ήταν 2.773 ευρώ μικτά.

Κούρεμα στις πολλαπλές συντάξεις

Αντίστοιχα, κούρεμα θα υποστούν και οι συνταξιούχοι που συγκεντρώνουν πάνω από 3.000 ευρώ από οποιαδήποτε αιτία από το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. ή οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης. Το αντίστοιχο πλαφόν πριν τον νέο νόμο ήταν 3.680 ευρώ (καθαρό ποσό).

Με τις συντάξεις του Οκτωβρίου περικοπές θα υποστούν και οι προσυνταξιοδοτικές παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Τράπεζα Αττικής (προσυνταξιοδοτικό ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ).
 nextdeal.gr
 
Top