Περισσότερα από 138 εκατ. ευρώ θα δαπανήσει η Αυστραλία προκειμένου να ανακαινίσει την Όπερα του Σίδνεϊ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανακαίνιση που έγινε ποτέ, από το 1973 που άνοιξε.
Κάθε χρόνο την Όπερα επισκέπτονται περισσότερα από 8 εκατ. άτομα αποφέροντας περί τα 535 εκατ. ευρώ στα ταμεία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, αν και η βαθμολογία που της δίνουν κριτικοί και μουσικοί για την ακουστική της είναι χαμηλή.
Η ανακαίνιση θα ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2019 και θα ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο του 2021, ενώ θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της ακουστικής και της προσβασιμότητας. Επίσης τα αχρησιμοποίητα γραφεία θα μετατραπούν σε ένα φιλικό προς τις οικογένειες Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Όπερας.
«Η Όπερα του Σίδνεϊ είναι το σύμβολο της σύγχρονης Αυστραλίας», δήλωσε ο Τρόι Γκραντ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας και πρόσθεσε: «Είναι ευθύνη μας ως θεματοφύλακες αυτού του εκπληκτικού μέρους να το διατηρήσουμε και να το ανανεώσουμε για όλους τους Αυστραλούς».
Δεσμεύτηκε επίσης, ότι η ανακαίνιση στο κτίριο, η κατασκευή του οποίου βασίστηκε σε σχέδιο του Δανού αρχιτέκτονα Γερν Ούτσον και το κατέστησαν ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα κτίρια στον κόσμο, δεν θα βλάψει την χαρακτηριστική εξωτερική όψη του που θυμίζει πανιά ιστιοφόρου.
Παρά τη λαμπρή εμφάνιση της Όπερας τα σχόλια για την ακουστική της δεν είναι καθόλου κολακευτικά. Σε έρευνα που έγινε μεταξύ καλλιτεχνών, θεατών και κριτικών το 2011, από το αυστραλιανό περιοδικό μουσικής Limelight το Θέατρο της Όπερας κατέλαβε την τελευταία θέση, ανάμεσα σε 20 μεγάλες αίθουσες εκδηλώσεων του κόσμου και η Αίθουσα Συναυλιών κατέλαβε την 18η θέση.
 
Top