«Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης στην Ισπανία παραμένει σήμερα περισσότερο μια ευχή παρά μια πραγματικότητα» επεσήμανε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι σε συνεδρίαση με στελέχη του κόμματός του, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ισπανικής βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Ο Μαριάνο Ραχόι, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος ανακοίνωσε στις 18 Αυγούστου ότι θα επιχειρήσει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών στις 30 Αυγούστου με στόχο να τεθεί εκ νέου επικεφαλής της κυβέρνησης.
Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 και του Ιουνίου του 2016 τα παλαιότερα και νεότερα κόμματα αδυνατούν να συμφωνήσουν προκειμένου να επιτευχθεί μια πλειοψηφία και να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Το Λαϊκό Κόμμα επικράτησε στις εκλογές του Ιουνίου, συγκεντρώνοντας 137 έδρες εκ των 350, μπροστά από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE, 85 έδρες).
Ο Μαριάνο Ραχόι στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα συγκεντρώσει 170 ψήφους: των συντηρητικών, των φιλελεύθερων του κόμματος Ciudadanos και των ψήφων του περιφερειακού κόμματος Ένωσης των Καναρίων Νήσων. Υπολείπονται έξι για την απόλυτη πλειοψηφία. Δεν θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα παραμείνει στην εξουσία παρά μόνο στη περίπτωση που οι Σοσιαλιστές απόσχουν κατά τη διεξαγωγή της δεύτερης ψηφοφορίας για την παροχή εμπιστοσύνης, όπου απαιτείται μόνο η απλή πλειοψηφία.
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ αντιτίθεται σε μια δεύτερη κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι, καταλογίζοντάς του ότι η θητεία που σημαδεύτηκε από πολιτικές λιτότητας και διαφθορά.
Πηγές ωστόσο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναφέρονται, τους τελευταίους μήνες, στο ενδεχόμενο μιας απόφασης «αποχής της τελευταίας στιγμής».
 
Top