Εικόνες που "ντροπιάζουν την ελληνική κοινωνία", χαρακτήρισε με ανακοίνωση ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό προσφύγων που εδώ και μήνες έχει στηθεί στους χώρους του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Σε εικόνες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της δημοτικής Αρχής παρουσιάζονται (εσωτερικοί) χώροι του πρώην αεροδρομίου, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε... έλη! Μόλις μερικά μέτρα μακριά «φιλοξενούνται» πρόσφυγες κάθε ηλικίας. "Ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία είναι μεγάλος" σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Μετά τις συγκεκριμένη καταγγελία, αποκαταστάθηκαν άμεσα οι ζημιές στη δομή προσωρινής φιλοξενίας, μετά τον εντοπισμό σημαντικής διαρροής λυμάτων στο υπόγειο του κτιρίου 5.500 τ.μ.

Τις εργασίες αποκατάστασης κίνησε η Περιφέρεια Αττικής, μετά από επείγον έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη για ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και την αυτοψία που πραγματοποίησε χθες η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας.
Στο μεταξύ, εξειδικευμένα κλιμάκια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), πραγματοποίησαν δύο ελέγχους αυτοψίας, χθες και σήμερα, στον χώρο εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε περιορισμένης έκτασης συσσώρευση στάσιμων υδάτων στο ισόγειο εξαιτίας βλάβης του υδραυλικού δικτύου στο χώρο εγκαταστάσεων, καθώς επίσης και εκτεταμένη συσσώρευση στάσιμων υδάτων-λυμάτων που οφείλεται σε βλάβη του αποχετευτικού συστήματος. Κατόπιν υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως αναφέρεται, πραγματοποιήθηκε άντληση των υδάτων και καθαρισμός του χώρου όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διενέργεια της σημερινής δεύτερης αυτοψίας.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά την άμεση έναρξη των εργασιών μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των βλαβών και προτείνει την κάλυψη των αναγκών του φιλοξενούμενου πληθυσμού με επαρκή αριθμό εγκαταστάσεων ατομικής υγιεινής (τουαλέτες, ντουζιέρες, νιπτήρες). «Μη εφαρμογή των συστάσεων αυτών θα εγκυμονούσε κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ και επιπρόσθετα, επισημαίνεται η ανάγκη για την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής. Για τον λόγο αυτό, ο Οργανισμός διέθεσε ενημερωτικό υλικό.
 
Top