Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση λόγω της πύρινης λαίλαπας στο νησί της Θάσου, το οποίο έχει κηρυχθεί από χθες το βράδυ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πλήρη αναστολή της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων του νησιού έως και την Τρίτη ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θάσου, όχι μόνον εξαιτίας της πυρκαγιάς, όπως είναι το προφανές, αλλά και λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργείται από όσα αφήνει πίσω της η πυρκαγιά, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών.

Οι πυροσβέστες, μιλώντας στην «Κ», κάνουν λόγο για πυρκαγιά εξίσου καταστροφική με εκείνη του 1985 που κατέκαψε το νησί. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι δύο οικισμοί στο Καζαβίτι, με περίπου δέκα σπίτια, έχουν καεί ολοσχερώς, ενώ τα δύο μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και Αρχαγγέλου που εκκενώθηκαν έχουν σωθεί από τη φωτιά.

Οι κάτοικοι του νησιού έχουν συγκεντρώσει πολλά τρόφιμα και νερά για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που επιχειρούν για δεύτερο εικοσιτετράωρο στη Θάσο. Κάτοικοι δηλώνουν στην «Κ» την απογοήτευσή τους από τον ανέτοιμο κρατικό μηχανισμό (δήμος, περιφέρεια, αρμόδια υπουργεία), εκφράζοντας την ίδια στιγμή την ευγνωμοσύνη τους για την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των εθελοντών που τους συνδράμουν, οι οποίοι κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ελέγξουν την πυρκαγιά. Ταυτόχρονα, προβληματισμό και φόβο προκαλεί στους Θασίτες η επιστροφή των ελικοπτέρων στη βάση της Χρυσούπολης, πράγμα που καθίσταται αναγκαίο ωστόσο λόγω της υποχώρησης φυσικού φωτισμού.

Η Πυροσβεστική, από την άλλη, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει δεχθεί βοήθεια με εναέρια μέσα από άλλες χώρες, ενώ άγνωστο παραμένει εάν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από τις αρμόδιες αρχές. 

Το βασικό πρόβλημα που, για ακόμη μία φορά, αποκαλύπτεται είναι η έλλειψη υποδομών και κατάλληλου δασικού οδικού δικτύου στο νησί, πράγμα που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι αδυνατούν να έχουν πεζή πρόσβαση κοντά στις εστίες της πυρκαγιάς.

Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι αντιπυρικές ζώνες, που δημιουργήθηκαν μετά τις πυρκαγιές του 1985 και του 1989, έχουν χρόνια να συντηρηθούν, ενώ στην ίδια δυσμένεια έχουν περιπέσει και οι αγροτικοί δρόμοι, σύμφωνα με δηλώσεις κατοίκων των καιόμενων περιοχών.

Συντονιστής των επιχειρήσεων, επίγειων και εναέριων, είναι ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο όποιος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο νησί.

Κέντρο επιχειρήσεων έχει οριστεί το Γυμνάσιο - Λύκειο Πρίνου.

Στη Θάσο αύριο ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο στην Θάσο για να επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το ξημερώματα του Σαββάτου.

«Η πολιτεία μας εγκατέλειψε»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίκος Τόσκας έφυγε από το νησί, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ήδη από το μεσημέρι, ενώ ο κ. Αποστόλου αναχώρησε από το νησί λίγες ώρες αργότερα. Αγανακτισμένοι παραμένουν οι πολίτες της Θάσου εξαιτίας της εγκατάλειψης από την πολιτεία, σύμφωνα με δηλώσεις τους στην «Κ».

Εκκληση απευθύνουν οι κάτοικοι των Λιμεναρίων προς τους συμπολίτες τους ώστε να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής και των εθελοντών, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ τα «χέρια» στο βουνό της περιοχής. Αξιοσημείωτη είναι, δε, η κινητοποίηση των νέων του νησιού στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς αλλά και της προστασίας όσων περιοχών δεν έχουν καεί ώς τώρα.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, κ. Μορφίδης και Παπαφιλίππου, δήλωσαν στον τηλεοπτικό σταθμό της πόλης Ena Channel ότι η πολιτεία έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει, σημειώνοντας ότι δεν έχει θιγεί προσώρας ο τουρισμός της Θάσου.

Ο κ. Νίκος Τόσκας δήλωσε ότι ήδη οι καταστροφές στο νησί είναι πολύ μεγάλες. «Μετωπικά αντιμετωπίζουμε την πυρκαγιά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ευάγγελος Αποστόλου, από πλευράς του, δήλωσε ότι η καταστροφή είναι πρωτίστως περιβαλλοντική, αλλά πιστεύει ότι η φύση του Θάσου θα αποκαταστήσει την καταστροφή με τη βοήθεια ασφαλώς πολιτείας και κατοίκων. «Σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης, η πολιτεία θα παρέμβει προς βοήθεια των πληγέντων είτε μέσω του ΕΛΓΑ είτε μέσω έκτακτων επιχορηγήσεων. Θα εκτιμήσουμε τις ζημιές και άμεσα θα ενημερώσουμε και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν για έκτακτη ενίσχυση του προϋπολογισμού της περιφέρειας. Δεν είναι ώρα να σας πούμε αν και πότε θα γινει αυτό».

Ο δήμαρχος Θάσου συμμετέχει ενεργά και αδιάκοπα στο κέντρο επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο νησί, ενώ η Δανειστική Βιβλιοθήκη Πρίνου χρησιμοποιείται ως αποθήκη των συγκεντρούμενων τροφίμων και νερών.

Κλειστά τα σχολεία έως την Τρίτη - Χωρίς ρεύμα οι απειλούμενες περιοχές

Πλήρη αναστολή της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων του νησιού έως και την Τρίτη ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θάσου, όχι μόνον εξαιτίας της πυρκαγιάς, όπως είναι το προφανές, αλλά και λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργείται από όσα αφήνει πίσω της η πυρκαγιά, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών.

Στις απειλούμενες περιοχές η ηλεκτροδότηση παραμένει ανενεργή, ενώ η τελευταία έκκληση των κατοίκων είναι η συγκέντρωση εθελοντών στις Μαριές, όπου μαίνεται η φωτιά.

Ο δήμαρχος Θάσου Γ. Χατζηεμμανουήλ δήλωσε προ ολίγου ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Παρά ταύτα, η σημερινή νύχτα κρίνεται ως κρίσιμη για την επέκταση ή τον έλεγχο της φωτιάς στο καταπράσινο νησί. Η ευχάριστη είδηση της τελευταίας στιγμής είναι πως οι άνεμοι μοιάζουν να κοπάζουν, βοηθώντας τις επίγειες επιχειρήσεις. Η σχετική άπνοια που σημειώνεται στο νησί αυτήν τη στιγμή δημιουργεί ελπίδες για περιορισμό της ήδη τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής στη Θάσο.

Ο δήμαρχος Θάσου δήλωσε, επίσης, ότι η φωτιά στο Ραχώνι τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, ενώ κάτοικοι από την Καβάλα αναφέρουν ότι οι φωτιές που βλέπουν απέναντι απόψε φαίνονται μειωμένες σε σχέση με τη χθεσινή νύχτα.

Εικόνες «βιβλικής» καταστροφής

Οι εικόνες από τη δεύτερη μέρα της πυρκαγιάς δεν θυμίζουν σε τίποτα το κατάφυτο νησί της Θάσου. Πληγέντες από το Καζαβίτι δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν πλέον τον τόπο τους μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές.

Δηλώσεις Μιχάλη Αμοιρίδη, εντεταλμένου συμβούλου τουρισμού του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργου Παυλίδη: «Δεν έχει επηρεαστεί η τουριστική κίνηση της Θάσου, ενώ δεν υπήρξε εκτεταμένο αίσθημα ανασφάλειας από πλευράς τουριστών και κατοίκων στις ασφαλείς περιοχές του νησιού».

Κάτοικος του Λιμένα ανέφερε στην «Κ» ότι ώς τις πρώτες πρωινές ώρες πάλευαν με ό,τι μέσα διέθεταν για τον έλεγχο της φωτιάς. Μάλιστα, από σήμερα, Κυριακή, νωρίς το πρωί, ο Δήμος Θάσου καλεί κατοίκους και επισκέπτες να συνεισφέρουν τρόφιμα (σάντουιτς, νερό κ.λπ.) σε πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές. Ο αέρας δεν έχει κοπάσει στο νησί, αλλά ξεκίνησε χαμηλής έντασης βροχόπτωση που όλοι εύχονται ότι θα βοηθήσει την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Ο κ. Γιάννης Παναγιωτίδης, αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Center Καβάλας: Βιβλική η καταστροφή στο νησί. Ευτυχώς, αυτή την ώρα παρατηρείται ύφεση των εστιών και τίθενται αργά και σταθερά υπό μερικό έλεγχο. Επειτα από επικοινωνία με τον κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, η διοίκηση του Επιμελητηρίου κατέθεσε αίτημα μείωσης του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στο νησί, προκειμένου να εξισορροπήσουν ώς έναν βαθμό τις καταστροφές των περιουσιών των Θασιτών. Μέσα στην εβδομάδα, θα υπάρξει συνάντηση με τον κ. Αλεξιάδη, προκειμένου να βρεθεί μία λύση».

Οι προσφορές προς τη Θάσο σε τρόφιμα και νερά για πυροσβέστες και εθελοντές συνεχίζονται αμείωτες και προέρχονται είτε από τους δήμους του νομού Καβάλας είτε από μεμονωμένους πολίτες, που έχουν ευαισθητοποιηθεί ευθύς εξαρχής.

Θεόδωρος Μαρκόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, δηλώσεις στο Center TV: «Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της φωτιάς, διότι δεν απέχει πολύ το “δόξα τω θεώ” από το “Παναγιά, βοήθα”. Ευτυχώς, δεν παρατηρείται κύμα τουριστικής “εξόδου” από το νησί και ο Σεπτέμβριος του 2016 καταγράφεται ως ο μήνας με τη μεγαλύτερη πληρότητα. Η Πυροσβεστική οφείλει, και θα το απαιτήσουμε αυτό την επόμενη κιόλας ημέρα, να έχει εντονότερη παρουσία στη Θάσο για την αντιμετώπιση των πρώτων κρίσιμων στιγμών κάθε πυρκαγιάς».

Παράλληλα στους  τρεις έχει φθάσει ο αριθμός των τραυματισθέντων πυροσβεστών, που έχουν σπεύσει από διάφορες μονάδες της χώρας.

Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν σήμερα το πρωί και επί τόπου επιχειρούν συνολικά 170 πυροσβέστες με 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 36 στρατιώτες, 15 εθελοντές, 11 οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τρία μηχανήματα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν 7 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες τα μεσάνυχτα με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους κατοίκους που δοκιμάζονται σκληρά.

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στην περιοχή της Μονής Χιλανδαρίου, στο Άγιο Όρος. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο σημείο της φωτιάς παραμένουν 17 οχήματα με 34 άνδρες και άλλα 34 άτομα πεζοπόρο τμήμα, προσπαθώντας να θέσουν τις φλόγες υπό πλήρη έλεγχο.
 
Top