Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 9.30 το βράδυ τα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν και φέτος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνδικάτα, αντιεξουσιαστικές κινήσεις και άλλοι φορείς στο πλαίσιο των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ.

Με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, όπου εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων απηύθυναν ομιλίες στους διαδηλωτές, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές συγκρότησαν πορεία και μέσω των οδών Εγνατία, Βενιζέλου και της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης κατέληξαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, την ώρα που άρχιζε η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τους παραγωγικούς φορείς. Αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει το «Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο», με κλούβες και μεταλλικά κιγκλιδώματα και συμμετέχοντες στην πορεία, αφού διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα, κινήθηκαν μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους και διαλύθηκαν.

Από την πλατεία της ΧΑΝΘ πέρασε και η πορεία του ΠΑΜΕ, τα μέλη του οποίου πραγματοποίησαν και φέτος ξεχωριστό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Επίσης, γύρω στις 6 το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σιντριβανίου και στην οδό Εγνατία, στο ύψος της Καμάρας, διαδηλωτές οι οποίοι στη συνέχεια συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τις Επιτροπές Αγώνα Ενάντια στις Εξορύξεις Χρυσού, του «Καραβανιού Αλληλεγγύης» και από τις αντεξουσιαστικές κινήσεις. Συγκέντρωση, στην οδό Εγνατία και πορεία διοργανώθηκε και από τη Λαϊκή Ενότητα, παρουσία του επικεφαλής της Παν. Λαφαζάνη και άλλων στελεχών της κίνησης.

Και αυτές οι πορείες, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, κατέληξαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, σε μικρή απόσταση από το «Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο», όπου οι συμμετέχοντες φώναξαν συνθήματα. Επίσης, στα συλλαλητήρια, μεταξύ άλλων, πήραν μέρος αλληλέγγυοι, μέλη των «no borders» και ομάδες προσφύγων από κέντρα φιλοξενίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική των κλειστών συνόρων από ευρωπαϊκές χώρες.

Βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου που κατέστρωσε η ΕΛ.ΑΣ. οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει νωρίτερα παράπλευρους δρόμους, με στόχο να μην διασπαστούν οι πορείες και να κατευθυνθούν όλοι οι διαδηλωτές στην πλατεία της ΧΑΝΘ, μέσω συγκεκριμένων οδών, ενώ το πλήρωμα του ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ., που πετούσε πάνω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενημέρωνε τους επικεφαλής της Αστυνομίας για την εξέλιξη των συλλαλητηρίων και τις κινήσεις των διαδηλωτών.

Δηλώσεις

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε:
"Οι υποσχέσεις από τη ΔΕΘ του κ. Τσίπρα για ανάπτυξη αφορά μόνο σε λίγους μονοπωλιακούς ομίλους στο μεγάλο κεφάλαιο που θα δουν ξανά τα κέρδη τους να εκτοξεύονται στα ύψη δίνοντας και ένα ξεροκόμματο, ένα πιάτο φαΐ στην πιο ακραία φτώχεια.
Για όλους τους υπόλοιπους για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, οι οποίοι θα εξακολουθούν να βασανίζονται, θα εξακολουθούν υπάρχουν τα αντιλαϊκά μέτρα, θα εξακολουθούν να γίνονται μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, θα εξακολουθούν να μπαίνουν λουκέτα και να γίνονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σε μικρές επιχειρήσεις, θα συνεχίζεται η άγρια δυσβάσταχτη φορολογία.
Η κατάσταση δεν πάει άλλο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξακολουθεί να ικανοποιεί το μεγάλο κεφάλαιο, την ΕΕ, τους εταίρους και συνεχίζει να ματώνει το λαό μας. Συνεχίζει την ίδια πολιτική που έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ.
Μόνο τώρα η λύση είναι ισχυρό ΚΚΕ εργατικό λαϊκό κίνημα ισχυρό έτσι ώστε να μπορέσει να έρθει ξανά η πραγματική ελπίδα μέσα στο λαό".
Σε άλλη δήλωσή του, ερωτώμενος για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε:
"Είναι μεγάλη η παρουσία των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, είναι μια δυναμική απάντηση του ΠΑΜΕ και των άλλων συσπειρώσεων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στις εξαγγελίες του Τσίπρα σήμερα στη ΔΕΘ".

«Σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάει ένα νέος, μεγάλος, ενωτικός, λαϊκός, ταξικός αγώνας», δήλωσε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη σήμερα γίνεται αφετηρία η οποία θα καταλήξει σε μια λαϊκή εξέγερση που θα ανατρέψει την κυβέρνηση Τσίπρα, που θα ανατρέψει όλο το μνημονιακό μπλοκ και θα βάλει τη χώρα μας σε μια νέα δημοκρατική – αντιμνημονιακή πορεία με έξοδο από την Ευρωζώνη με το εθνικό μας νόμισμα».
Συνεχίζοντας ο κ. Λαφαζάνης, υπογράμμισε: «Σήμερα από εδώ η Λαϊκή Ενότητα σαλπίζει ένα μεγάλο μήνυμα ενότητας και αγώνα σε όλο τον ελληνικό λαό. Να φύγουμε από τους καναπέδες μας, φτάνει πια πριν μας εξοντώσουν να τους ανατρέψουμε».
Καταλήγοντας τόνισε: «Ή τα μνημόνια ή τη ζωή μας, αυτές είναι οι επιλογές και αυτά είναι τα διλήμματα».
Ξεχωριστή πορεία πραγματοποιεί και το ΠΑΜΕ, μέλη του οποίου έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αριστοτέλους.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτήρισε τη ΔΕΘ βήμα από το οποίο, όπως είπε, «ξεκινάει η νέα αγωνιστική περίοδος για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, μέσα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση για τους μισθωτούς που έχουν που έχουν πληρώσει το βαρύτερο φόρο, το φόρο αίματος, το φόρο της ανεργίας». Και συνέχισε: «Για τις μικρές επιχειρήσεις που κλείνουν καθημερινά προσθέτοντας χιλιάδες ανέργους μέσα στα πλαίσια μιας ατερμάτιστης πολιτικής που δεν έχει αλλάξει ούτε κατά κεραία από την πολιτική που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η παρούσα κυβέρνηση άλλα έταξε, άλλα εννοούσε και άλλα κάνει. Εμείς, όσο συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές, όσο χάνονται θέσεις εργασίας, όσο μειώνονται οι αποδοχές και όσο το κοινωνικό κράτος αποδομείται είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε».
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, σε δηλώσεις του, έβαλλε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι έχει αλλάξει στάση μετά τις εκλογές, ενώ στράφηκε και κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Σήμερα που είναι πρωθυπουργός κάνει τα χειρότερα με το τρίτο μνημόνιο», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΘ και κατέληξε: «Τα ψέματα, οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες τελείωσαν, από δω και πέρα θα είμαστε συνεχώς στους δρόμους».

 
Top