Ο γνωστός δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ υπερασπίζεται σε άρθρο του στους Financial Times τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ ρίχνει την ευθύνη για την κρίση στον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Game Over του πρώην υπουργού στα αγγλικά, ο δημοσιογράφος σημειώνει: «Η αγγλική έκδοση δεν θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερη χρονική περίοδο: Η Αθήνα είναι εγκλωβισμένη στην επικείμενη δίκη μιας πολιτικής φιγούρας η οποία κατηγορείται ότι έσυρε τη χώρα στο ολέθριο πακέτο διάσωσης από την Ευρωζώνη. Τώρα, στο κανναβάτσο βρίσκεται ο Ανδρέας Γεωργίου, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ τον οποίον προσέλαβε ο Παπακωνσταντίνου το 2010, για να δημιουργήσει ένα στατιστικό πρακτορείο, ως ένα τμήμα μιας προσπάθειας να φέρει πειθαρχία στα κυβερνητικά βιβλία».

«Το Ανώτατο Δικαστήριο επανέφερε τις ποινικές διώξεις που θέλουν τον κ. Γεωργίου να υπονόμευσε το “εθνικό συμφέρον” ''όταν βρήκε το 2009 το έλλειμμα στον προϋπολογισμό ήταν το 15,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος -όχι το 12,8% που καθορίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών του Παπακωνσταντίνου ή το 6% που επικαλούνταν η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι αντίπαλοι πιστεύουν ότι είναι φούσκωσε τα δεδομένα προκειμένου να “φέρει στο ΔΝΤ”», αναφέρεται στο άρθρο.

«Παράλληλα με την αναποδιά του κ. Γεωργίου, στο υπόλοιπο του συναρπαστικού βιβλίου του περιγράφεται ένα από τα πιο ύπουλα υπόγεια ρεύματα της ελληνικής κρίσης: η τάση της χώρας για αποδιοπομπαίους τράγους. Η τριάδα για να επιρριφθούν ευθύνες έχει αλλάξει ελάχιστα: το ΔΝΤ, το Βερολίνο και η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου για τον οποίο ο Παπακωνσταντίνου υπηρέτησε, ευθύνονται για την επιβολή ενός αντιδημοκρατικού και αδικαιολόγητου προγράμματος διάσωσης σε ένα ανυποψίαστο έθνος».

Σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ όμως «η κεντροδεξιά κυβέρνηση που προηγήθηκε του κ. Παπανδρέου και δημιούργησε τα καταστροφικά ελλείμματα, το πελατειακό δημόσιο τομέα που συνεχίζει να ξεπλένει τα χρήματα των φορολογουμένων και μία αστική κουλτούρα που ανέχεται τη φοροδιαφυγή, περνούν σχεδόν απαρατήρητοι στον πολιτικό λόγο».

Ο Πίτερ Σπίγκελ υπερασπιζόμενος τον Παπακωνσταντίνου εξηγεί ότι για αυτόν «δεν υπήρχε καμία εναλλακτική» και «η μόνη πορεία δράσης ήταν να διαπραγματευτεί την καλύτερη πιθανή διάσωση». «Πάρα πολλοί από τους διαδόχους του, θα μπορούσαν να ισχυριστούν το αντίθετο, κάποιοι με καταστροφικό τρόπο - όπως η ριζοσπάστης Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σχεδόν έβγαλε τη χώρα από το ευρώ με τη μικροπολιτική του», συνεχίζει ο Σπίγκελ και καταλήγει: «Ακόμη πάντως, ο μύθος στην Ελλάδα τονίζει πως με κάποιον τρόπο μπορούσε να αποφευχθεί η ημέρα της κρίσης. Το βιβλίο του Παπακωνσταντίνου κάνει αυτό τον μύθο ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ίδιο θα κάνει και η δίκη του κ. Γεωργίου».

 

 
Top