Γράφει η Πέτρα Τσίπουρα


Η οικονομική κρίση δεν αποτελεί μονοπωλειακό φαινόμενο. Υφίσταται και αλλού και φυσικά προυπήρχε. Όταν εμεις δανειζόμασταν με επιπολαιότητα δάνεια για να κάνουμε διακοπές. Επιφανειακές πράξεις, ρηχές και απολύτως επιπόλαιες και ρηχές.
Στην επιστροφή υπό αυτούς τους όρους, ουδείς πήρε την ουσιαστική ικανοποίηση. Μία θέση απλά στο ρηχό πλήθος. Και ας χαμογελούσε στις φωυογραφίες που απέμειναν τελικά.
Θα μπορούσα φυσικά να αντιληφθώ όσους κινήθηκαν έτσι ώστε να αποκτήσουν ένα ανάλογο κεραμίδι, στοιχείο του DNA μας. Κεραμίδι ανάλογα με το ανάστημα του όμως, και όχι παράλογη επίδειξη του ,,είναι,, και της μεγαλομανίας του.
Στο δια ταύτα. Φυσικά και είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο το να μεγαλώνεις τρώγοντας παντεσπάνι και ξαφνικά να σου αρπάζουν το πιάτο και να αγωνίζεσαι να ξεπληρώσεις αυτό, δίχως έλεος, μέσα στην αβεβαιότητα που με επιδεξιότητα οδηγήθηκες από τους κινούντες τα νήματα. 
Εδώ μπορείς να ρίξεις τις ευθύνες στους ,,κακούς,,. Πολύ εύκολο. 

Αναρωτήθηκες όμως ποτέ ποια ήταν η διδαχή που σε οδήγησε να μην περπατάς στο κενό;
Η έλλειψη παιδείας φίλε μου. Οι διδαχές που πήρες από την οικογένειά σου...αρνητικές ή θετικές, ποτέ σου δεν τις αξιολόγησες. Ποτέ δεν είχες το σθένος να κοιτάξεις την αλήθεια κατάματα. Να μάθεις, να  αμφισβητήσεις και κυρίως να σηκώσεις το βάρος των ευθυνών σου.
Ακόμα και αν δεν στις φώναξαν...όφειλες στη ζωή να αντιληφθείς μέσα από τα λάθη τα ιδανικά. Να έχεις το σθένος να τα υπερασπιστείς αγνοώντας την αποδοχή της μάζας. Γι αυτό άλλωστε ονομάζεται έτσι. Επειδή μόνο μέσα στο σύνολο μπορεί να σταθεί....να είναι αρεστή και οικεία στους πολλούς.
Μην παραπονεθείς ποτέ για την κατάντια σου. Το σύνολο σε έχει ,,μέσα,, του...αλλά...φωναχτά σε αποδέχεται...στα όνειρά του όμως δεν σε παραδέχεται. Και κάτι   ακόμα. Δεν είσαι εσύ που θα αλλάξεις τον κόσμο. Ίσως ούτε και οι ,,λίγοι,,. Αν όμως υπάρχει ελπίδα από αυτούς κρέμεται.
Και αν είσαι δειλός, πράγμα σύνηθες, μην είσαι χαζο-υποκριτής. 

Τα χρήματα φέρουν ικανοποίηση ως αποτέλεσμα δημιουργίας κατά βάση. 
Πάντα θα είσαι για τους πολλούς οικείος, αλλά ΜΗ ΜΕΤΡΗΣΙΜΟΣ.

 
Top