Χορός χιλιάδων ευρώ που φέρονται να διακινήθηκαν μέσω «ύποπτων» παραστατικών στο ΙΚΑ Αιγάλεω βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας της δικαιοσύνης. Πρωταγωνιστές της ηλεκτρονικής απάτης, σύμφωνα με τις αρχές, είναι υπάλληλοι του οργανισμού δυο εκ των οποίων, μάλιστα, κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Η ζημία του ΙΚΑ εκτιμάται ότι αγγίζει τις 160.000 ευρώ ενώ σύμφωνα με τους ελέγχους στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται συνολικά εννέα άτομα σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη, κατά περίσταση, για εγκληματική οργάνωση, απάτη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, και ψευδή βεβαίωση.

Τα 219 παραστατικά που μπήκαν στο στόχαστρο των ελεγκτών αποκάλυψαν, όπως λέει αρμόδια πηγή, μια καλοστημένη απάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες , η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων «έδειξε» πως υπάλληλοι φέρονται να διακινούσαν χρήματα χρησιμοποιώντας τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενικών τους προσώπων επικαλούμενοι ιατρικές δαπάνες οι οποίες δεν είχαν γίνει ποτέ. Τελικοί αποδέκτες των χρημάτων ήταν οι ίδιοι οι υπάλληλοι ενώ οι «ασθενείς- συγγενείς» τις επίμαχες ημερομηνίες εργάζονταν κανονικά.

Τι διαπίστωσε η έρευνα

Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως:

-Στις 06-06-2013 χορηγούνται σε ασφαλισμένη υλικά αυτοκαθετηριασμού (υδρόφιλοι καθετήρες με ουροσυλλέκτες). Είδος που χορηγείται συνήθως σε ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Για την χορήγηση του απαιτείται προσκόμιση ουροδυναμικής μελέτης και ιατρική γνωμάτευση από την οποία να προκύπτει ο αριθμός κενώσεων της κύστης. Ωστόσο, το ίδιο διάστημα η γυναίκα εμφανίζεται να εργάζεται κανονικά με είκοσι πέντε (25) ημέρες απασχόλησης κατά μήνα σε ιδιωτικό ιατρείο, στην περιοχή του Κολωνακίου Αττικής.

-Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με έναν άντρα ασφαλισμένο, ο οποίος δεν είχε λείψει ούτε μία ημέρα από την εργασία του, στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και με δύο ακόμα ασφαλισμένες, οι οποίες εμφανίζονται να εργάζονται κανονικά η μία ως καθηγήτρια και η άλλη ως βοηθός σε κομμωτήριο.

-Σε μία άλλη περίπτωση οι ελεγκτές εντόπισαν ότι οι παροχές που έχουν χορηγηθεί αφορούν πρόσθετη περίθαλψή, σκευάσματα ειδικής διατροφής, υλικά αυτοκαθετηριασμού και επιθέματα. Στην εν λόγω ασφαλισμένη εμφανίζεται να έχει χορηγηθεί το είδος «άρθρωση γόνατος με υδραυλική περιστροφή» ,στις 19-08-2015. Το συγκεκριμένο είδος σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αντικαθίσταται μετά από πέντε (5) έτη. Ωστόσο, με νεότερη απόφαση ,τον Οκτώβριο του 2015 χορηγείται το είδος δυναμικός

διορθωτικός κηδεμόνας ιδιοπαθούς σκολίωσης σπονδυλικής στήλης. Το συγκεκριμένο είδος σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας

(Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αφορά παιδιά ηλικίας έως δέκα έξι (16) ετών και αντικαθίσταται μετά από δέκα οχτώ (18) μήνες. Παρόλα αυτά το ίδιο είδος χορηγήθηκε στην εν λόγω ασφαλισμένη και δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος . Έχει δε χορηγηθεί σε αυτή και μηχάνημα ορθοστάτισης και βάδισης που χορηγείται σε ασθενείς με παραπληγία ή τετραπληγία.

Παρόλα αυτά και η συγκεκριμένη ασφαλισμένη δεν έλειψε ούτε μία ώρα από την εργασία της σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς. Οι δυο κατηγορούμενοι, οι οποίοι παραδέχθηκαν τις πράξεις τους, πήραν το δρόμο για τη φυλακή ενώ οι υπόλοιποι 7 αφέθηκαν ελεύθεροι, άλλοι με περιοριστικούς όρους και άλλοι όχι.
 
Top