Το χαλαρό κλίμα που επικρατούσε προ της έναρξης του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ διατάραξαν για λίγα λεπτά οι νεαροί - εκπρόσωποι της γενιάς των «400 ευρώ» που προσπέρασαν τα μέτρα ασφαλείας και μπήκαν στο χώρο του συνεδρίου, φωνάζοντας συνθήματα. Ιδιαίτερη εντύπωση, όμως,  προκάλεσε η παρουσία κοστουμαρισμένων ανδρών ασφαλείας που περιφέρονταν σε κάθε διάδρομο μεταξύ των συνέδρων σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού. 

Οι περισσότεροι ήταν άνδρες της προσωπικής ασφάλειας των κυβερνητικών στελεχών, ωστόσο, σε άλλες κομματικές διαδικασίες οι περισσότεροι «σωματοφύλακες» έμεναν έξω από τις αίθουσες διεξαγωγής τους, κοντά στα υπουργικά αυτοκίνητα, φτιάχνοντας τα δικά τους χαλαρά πηγαδάκια με πιο συνηθισμένο αντικείμενο το... ποδόσφαιρο. Αυτή τη φορά, όμως, συνέδραμαν τους συναδέλφους τους της Ασφάλειας που είχαν διατεταγμένη υπηρεσία στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος. Ενδεχομένως, να κρίθηκε αναγκαίο μετά την απόπειρα εισβολής των νεαρών της «γενιάς των 400 ευρώ» ή οι διοργανωτές να φοβήθηκαν το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν ενα εισβάλουν και άλλες ομάδες, όπως συνέβη πρόσφατα σε προσυενδριακή διαδικασία σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία του κ.Τσακαλώτου.


Το κλίμα όμως, μεταξύ των συνέδρων σοβάρεψε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα. Την επιθυμία της Κουμουνδούρου να προσδώσει πανηγυρικό τόνο στο συνέδριο που βρίσκει πρώτη φορά το κόμμα στην κυβέρνηση, δεν την συμμερίστηκαν οι σύνεδροι, αφού δεν υπήρξαν ούτε ενθουσιώδη χειροκροτήματα, ούτε ζωηρές αντιδράσεις- εικόνες που χαρακτήριζαν ανάλογες διαδικασίες στο παρελθόν. Χαρακτηριστική, μάλιστα, ήταν η εικόνα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος παρακολουθούσε βλοσυρός με κατεβασμένο κεφάλι την ομιλία του πρωθυπουργού. Εξαίρεση, πάντως, αποτέλεσαν στα ...βορεινά μέλη της νεολαίας που κρατούσαν πανό και ανέμιζαν και μερικές σημαίες.

Μεταξύ των πρώτων που έφτασαν στο Φάληρο ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης που πλέον συμπλέει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το παρών δίνουν και οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Στέφανος Τζουμάκας, που όπως και ο Φώτης Κουβέλης αντάλλαξαν θερμό χαιρετισμό με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Κατά την είσοδό του ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός με θερμές χειραψίες και αγκαλιές, ξεχώρισε όμως, ο χαιρετισμός με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο- με ένα ελαφρύ «χαστούκι», όπως συχνά γίνεται μεταξύ φίλων. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, πάντως, ήταν χαμογελαστός, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη μια στυλιστική λεπτομέρεια: Ηταν χωρίς γραβάτα και φορούσε ένα κόκκινο λουλούδι στο πέτο. 

Ιδιαίτερα ευδιάθετοι φάνηκαν τόσο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, όσο και ο πατέρας του, Στέλιος. Κατά την προσέλευσή τους στο χώρο, οι σύνεδροι παραλάμβαναν έναν κόκκινο φάκελο με το υλικό του συνεδρίου, αλλά και τις κάρτες συνέδρου. 
Το παρών στο συνέδριο όμως, αν και δεν κατάφερε να εκλεγεί σύνεδρος δίνει και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας.  Ο πρωθυπουργός, πάντως, στη διάρκεια της ομιλίας του θυμήθηκε και το παρελθόν του στην ΚΝΕ, κάνοντας αναφορά στον εμβληματικό Οδηγητή του Βάρναλη. 
πηγη
 
Top