KΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ "ΚΟΦΤΗ" ΣΕ 12 ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

(5 από τα οποία βρίσκονται στα νησιά)

Η ΕΛΜΕ Πειραιά προχωρά σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 5/10/2016 στο Υπουργείο Παιδείας στις 13:30!

Καλούμε τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ της Αττικής, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων, τους μαθητές να πάρουν μέρος.

            Με αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας (αρ. πρωτ: Φ12/159571/Δ4/28-09-2016 και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης (Φ.22.1/14487/26-09-2016) έκλεισαν 12 τμήματα των ΕΠΑΛ του Πειραιά από τη Β, τη Γ και τη Δ' τάξη (Εσπερινά).

            Συγκεκριμένα, έκλεισαν  5 τομείς στη Β' Λυκείου (2 στην Αίγινα, 2 στο Γαλατά και 1 στη Σαλαμίνα, δηλαδή όλα στα νησιά), 6 ειδικότητες στη Γ' Λυκείου και 1 ειδικότητα στη Δ'. Είχε προηγηθεί σχετική εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά για κλείσιμο 12 τμημάτων (σχεδόν τα ίδια με αυτά που έκλεισαν), αλλά και η αυθαίρετη-παράνομη μετακίνηση μαθητών (με εντολή ορισμένων Διευθυντών), προκειμένου να μη δημιουργείται τμήμα. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλες περιοχές της Αττικής (π.χ. κλείνουν 3 τμήματα στην Ηλιούπολη).

            Πρόκειται για ενέργεια που στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, ενάντια στους εκπαιδευτικούς.

            Αναγκάζουν παιδιά να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, μετά από δύο ή τρεις χρονιές στο σχολείο τους, προκειμένου να τελειώσουν την ειδικότητά τους. Να μετακινηθούν από την Αγία Σοφία του Πειραιά στη Δραπετσώνα, στο Φάληρο ή αντίστροφα, από το Φάληρο στη Νίκαια, στη Δραπετσώνα! Αναγκάζουν επίσης παιδιά στα νησιά να αλλάξουν με το ζόρι τομέα. Με ποιο δικαίωμα άραγε; Τα παιδιά αυτά αδυνατούν να μετακινηθούν σε άλλο ΕΠΑΛ (το κοντινότερο ΕΠΑΛ στο Γαλατά απέχει 80χλμ, στην Αίγινα είναι το μοναδικό). Γιατί το Κράτος στερεί από τα παιδιά αυτά το αυτονόητο δικαίωμα να επιλέξουν τον τομέα που επιθυμούν; Επειδή τούς έλαχε να μένουν σε απομακρυσμένη περιοχή; Πρόκειται για αίσχος!

            Οι αποφάσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις πιέσεις για συμπτύξεις τμημάτων (π.χ. σε Λύκειο με 77 μαθητές στη Γ' τάξη, 9 εκ των οποίων παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, ασκούνται πιέσεις από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμπτύξει τα τμήματα από 4 σε 3, σε Γυμνάσιο με 108 μαθητές από 5 σε 4 κ.α.), αλλά και στις υπόλοιπες αντιεκπαιδευτικές αποφάσεις του Υπουργείου.

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, γονείς-μαθητές-εκπαιδευτικοί, μπορούμε να αποτρέψουμε το νέο αυτό χτύπημα!

            Χαρακτηριστικό του εμπαιγμού και της κυβερνητικής αναλγησίας είναι και το εξής: Η ΕΛΜΕ Πειραιά, από κοινού με άλλες ΕΛΜΕ, οργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευση την Τρίτη 27/9. Λίγα λεπτά  πριν  πραγματοποιηθεί η παράσταση, ο Περιφερειακός Διευθυντής φρόντισε να στείλει στα σχολεία την απόφασή του για κλείσιμο των τμημάτων, χωρίς μάλιστα να έχει το θάρρος να το ανακοινώσει μπροστά στους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ και τους συναδέλφους! Τέτοια κοροϊδία κι εμπαιγμός. Τέτοια πρεμούρα να εφαρμόσουν τον κόφτη και την αντιεκπαιδευτική-αντιλαϊκή πολιτική που ψήφισαν από κοινού με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ. Μάλιστα, σε μια αποστροφή του λόγου του προς τους συναδέλφους του Γαλατά, ομολόγησε και το εξής: "σας κλείνω τομείς στη Β', γιατί του χρόνου θα μου ζητάτε να σας εγκρίνω ειδικότητες στη Γ' με 2 και 3 παιδιά"! Τα κλείνω δηλαδή προληπτικά, για το καλό σας! Κι ας είναι το κοντινότερο ΕΠΑΛ στα 80 χιλιόμετρα!

            Όσον αφορά τις απαντήσεις του Περιφερειακού Διευθυντή πάνω στα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν στην παράσταση διαμαρτυρίας, αυτές κινήθηκαν στη γραμμή υπεράσπισης της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης που τον διόρισε. Για τις συμπτύξεις τμημάτων, είπε χαρακτηριστικά: "77 μαθητές, 3 τμήματα, καλά είναι. Έχουμε και σχολείο που ήταν 75 μαθητές, έγιναν 6 μεταγραφές, πήγαν 81 και πάλι θα μείνουν 3 τμήματα"! Για το πότε θα γίνουν οι προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών (χωρίς τους οποίους δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως τα ειδικά σχολεία) και Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, δήλωσε άγνοια. Αρκέστηκε να επαναλάβει ότι τις επόμενες μέρες θα πάει στα ειδικά σχολεία Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό.

            Όσα κόλπα και αν μεταχειριστούν, πρέπει να μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους! Αγωνιστικά, διεκδικώντας παλικαρίσια το δίκιο μας. Εκεί βρίσκεται η λύση, στον αγώνα να ανατραπεί η εγκύκλιος, να μην καταργηθούν τα τμήματα κι όχι στις πελατειακές σχέσεις και στα παζάρια που επιδιώκει η Διοίκηση στο παρασκήνιο.

·  Όλοι στον Αγώνα!

·  Να μη κλείσει κανένα τμήμα στα ΕΠΑΛ.

·  Να µην αποδεχτούµε την επέκταση και µονιµοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης

·  Να µην επιτρέψουµε η µόρφωση των παιδιών µας και τα δικαιώµατά µας να µπουν στον µόνιµο κόφτη    Κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΣΕΒ – ∆ΝΤ.

·  Καλούμε ιδιαίτερα τα παιδιά των ΕΠΑΛ, τους μαθητές μας, να αντιδράσουν, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά προχωρά σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας

την Τετάρτη 5/10/2016 στο Υπουργείο Παιδείας στις 13:30!

Καλούμε τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ της Αττικής, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων, τους μαθητές να πάρουν μέρος.

ΕΛΜΕ Πειραιάπαράσταση διαμαρτυρίαςτμήματα ΕΠΑΛ
 
Top