Στα πάτρια εδάφη επέστρεψαν τα λείψανα των 16 καταδρομέων, που μετείχαν στη μυστική αποστολή "Νίκη", κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και έχασαν τη ζωή τους από φίλια πυρά.
Το παρών στην τελετή υποδοχής των λειψάνων έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:

"Τιμώντας την ιερή μνήμη των προκείμενων ηρωικών νεκρών εμείς οι Έλληνες, Κύπριοι και Ελλαδίτες, Ελλαδίτες και Κύπριοι, δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε ως το τέλος, χωρίς παραχωρήσεις, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς υπαναχωρήσεις, για να ξαναβρεί η μαρτυρική Κύπρος την εδαφική της ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της μέσ’ από λύση που σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σέβεται επίσης στο ακέραιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού η Κύπρος είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Και αυτή η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι συμβατή με ίχνος στρατού κατοχής, όπως και με οιαδήποτε έννοια αναχρονιστικών εγγυήσεων υποτέλειας".

"Εμείς οι Έλληνες –κι αυτό είναι άλλος ένας όρκος στη μνήμη τους- ξέρουμε πάντα ότι τα μεγάλα και σημαντικά μπορούμε να τα επιτύχουμε μόνον ενωμένοι. Και θα τα επιτύχουμε ενωμένοι γιατί αυτό είναι το χρέος μας και για το χθες και για το σήμερα και για το αύριο. Αιωνία η μνήμη τους!"

Η μυστική επιχείρηση που κατέληξε σε τραγωδία

Η μυστική αποστολή ομάδας Ελλήνων καταδρομέων, με την ονομασία “Νίκη” ήταν η πρώτη ουσιαστικά επιχείρηση βοήθειας της Ελλάδας στην Κύπρο. Σε αυτή συμμετείχαν 350 κομάντος της Α’ Μοίρας Καταδρομών που μετέβησαν στη Μεγαλόνησο με 15 μεταγωγικά αεροσκάφη. Δυστυχώς, όμως, κατέληξε σε τραγωδία. Το κωδικοποιημένο σήμα που ενημέρωνε τους Κύπριους για την άφιξη των αεροσκαφών “άργησε” να φτάσει και τα αεροπλάνα δέχτηκαν φίλια πυρά από την κυπριακή εθνοφρουρά. Αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους 33 από τους Έλληνες αεροπόρους και καταδρομείς.
Η επιχείρηση “Νίκη” κρατήθηκε μυστική καθώς δεν έπρεπε να αποκαλυφθεί η εμπλοκή της χώρας μας στην τουρκική εισβολή, αφού η Ελλάδα δεν είχε κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία. Ενδεικτικό, της μυστικότητας που υπήρξε αποτελεί το γεγονός, ότι ακόμη και τα μεταγωγικά Noratlas που καταρρίφθηκαν από τα φίλια πυρά θάφτηκαν ή καταστράφηκαν!
Τα 15 ελληνικά μεταγωγικά απογειώθηκαν από τη Σούδα νύχτα, ύστερα από προφορική εντολή και η πτήση έγινε στο χαμηλότερο δυνατό ύψος για να μην εντοπιστούν από τα ραντάρ. Πλησιάζοντας όμως στην Λευκωσία όλα τα ελληνικά αεροσκάφη δέχθηκαν πυρά από αντιαεροπορικά με αποτέλεσμα να καταρριφθεί το «Νίκη 4» (31 νεκροί, 27 καταδρομείς και 4 μέλη του πληρώματος), ενώ το «Νίκη 6» που χτυπήθηκε στον κινητήρα, πήρε φωτιά και μέχρι να προσγειωθεί δύο καταδρομείς έχασαν τη ζωή τους και 11 τραυματίστηκαν.
Στα θαμμένα συντρίμμια του Noratlas - ΝΙΚΗ 4 βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν λείψανα των:
-Εσμία (ΡΝΑ)    Ανθιμου Ηλία
-Στρτη (ΚΔ) Αναστασοπούλου Ανδρέα
-Στρτη (ΚΔ) Γιαννακάκη Κοσμά
-Στρτη (ΚΔ) Γιαννάκου Στέφανου
-Στρτης(ΚΔ)    Δαλαμάγκα Ηλία
-Στρτη (ΚΔ) Ζησιμόπουλου Αντωνίου
-Στρτη (ΚΔ) Λιγδη Χρήστου
-Στρτη (ΚΔ) Μανιάτη Σπυρίδωνα
-Στρτης(ΚΔ)    Μονια Αιμίλιου
-Στρτη (ΚΔ) Νάκου Γεωργίου
-Στρτη (ΚΔ) Πρινιακάκη Στυλιανού
-Στρτη (ΚΔ) Σκιαδιαρέση Νικόλαου
-Δνεας (ΚΔ) Τσάκωνα Ευάγγελου
-Στρτη (ΚΔ) Τζούρα Σωτήριου
-Στρτη (ΚΔ) Χατζόπουλου Χρήστου
Δεκα (ΚΔ) Χριστόπουλου Αθανάσιου
Δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι:
-Επγός (Ι)   Συμεωνίδης Στέργιος
-Στρτης (ΚΔ) Δοϊτσίδης Χριστόδουλος
-Στρτης (ΚΔ) Σιορώκος Δημήτριος
 
Top