Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η ανακαταμέτρηση των ψήφων στην Πολιτεία του Ουισκόνσιν, ύστερα από την επίσημη υποβολή του σχετικού αιτήματος από την πρώην ανεξάρτητη υποψήφια για τον Λευκό Οίκο Τζιλ Στάιν.
Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την 13η Δεκεμβρίου, διευκρίνισε η εκλογική επιτροπή, αναφέροντας επίσης ότι ακόμη υπολογίζει το ποσό που το κόμμα των οικολόγων, στο οποίο ανήκει η Στάιν, θα πρέπει να καταβάλει για την κάλυψη του κόστους της διαδικασίας.
Η πρώην υποψήφια σκοπεύει, επίσης, να ζητήσει ανακαταμέτρηση των ψήφων στις Πολιτείες της Πενσιλβάνιας και του Μίσιγκαν, όπου στις προεδρικές εκλογές κέρδισε οριακά ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η Στάιν διαβεβαίωσε χθες το πρωί μέσω της ιστοσελίδας της ότι έχει συγκεντρώσει από συνεισφορές πάνω από 4,8 εκατομμύρια δολάρια, από τα 7 εκατομμύρια που πιστεύεται ότι θα χρειαστεί για να καλυφθεί το κόστος της ανακαταμέτρησης των ψήφων σε αυτές τις τρεις Πολιτείες-κλειδιά.
Συνεργάτες της εξηγούν ότι ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να «χυθεί φως» στο γεγονός ότι «το αμερικανικό εκλογικό σύστημα είναι ελάχιστα αξιόπιστο».
Σύμφωνα με την πρώην υποψήφια των Πρασίνων για την προεδρία, ειδικοί σε εκλογικά ζητήματα κατέγραψαν στις τρεις Πολιτείες αυτές "στατιστικές ανωμαλίες" οι οποίες εγείρουν ανησυχίες».
Οι προθεσμίες για την υποβολή αιτημάτων στην Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν εκπνέουν τη Δευτέρα και την Τετάρτη αντίστοιχα.
Αν και η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Στάιν αυτή την εβδομάδα δημιούργησε ελπίδες σε ορισμένους απογοητευμένους υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον, οι πιθανότητες να ανατραπεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θεωρούνται ελάχιστες.
Συνολικά, ο Τραμπ εξασφάλισε 290 εκλέκτορες έναντι 232 της Κλίντον, η οποία ουδέποτε αμφισβήτησε το αποτέλεσμα.
Η Κλίντον έχασε στο Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες) με διαφορά 27.000 ψήφων και στην Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες) με διαφορά 60.000 ψήφων. Στο Μίσιγκαν (16 εκλέκτορες) η διαφορά ήταν μόλις 10.704 ψήφοι, σύμφωνα με τα--όχι ακόμη τελικά--αποτελέσματα.
Ερωτηθείσα από το τηλεοπτικό δίκτυοCNN εάν προσπαθεί να ακυρώσει τη νίκη του Τραμπ, η Στάιν απάντησε «κατηγορηματικά όχι», διαβεβαιώνοντας ότι δεν υποστηρίζει την Κλίντον. Η πρώην υποψήφια των Πρασίνων έλαβε περίπου το 1% των ψήφων σε εθνική κλίμακα.
Τόσο ο Τραμπ, όσο και η Χίλαρι έχουν αποφύγει να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τις κινήσεις της υποψήφιας των οικολόγων.
Ωστόσο, με ανάρτησή της στο Twitter μια σύμβουλος του Τραμπ, η Κέλιαν Κόνγουεϊ, επικαλούμενη άρθρο της εφημερίδας New York Times, αναφέρθηκε χλευαστικά σε υποστηρικτές της Κλίντον που «αδυνατούν να δεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα».
 
Top