Χιλιάδες πολίτες πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που έγιναν και την Παρασκευή σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ εναντίον της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Η εκλογή αυτή απειλεί, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, με τις κινητοποιήσεις να γίνονται μία ημέρα αφότου ένας διαδηλωτής δέχθηκε πυρά στο Πόρτλαντ του Όρεγκον την ώρα που συμμετείχε σε πορεία στη Γέφυρα Μόρισον.

Σύμφωνα με τις αρχές ο τραυματίας έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ενώ ο δράστης παραμένει ασύλληπτος.

Οι πολυπληθέστερες των κινητοποιήσεων έγιναν στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σικάγο, όπου οι διοργανωτές δήλωσαν ότι ελπίζουν να συνεχιστεί το κίνημα που ξεκίνησε μετά την αιφνιδιαστική νίκη του μεγιστάνα των ακινήτων στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν είσαι ο πρόεδρός μου», πολλές χιλιάδες διαδηλωτές διέσχισαν την 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης έως τον ουρανοξύστη Τραμπ.

«Είμαστε τρομοκρατημένοι που η χώρα εξέλεξε ένα απίστευτα ανίκανο, μισογύνη, ρατσιστή με ένα πρόγραμμα που βασιζόταν στο μίσος» δήλωσε η Μάρι Φλόριν Μακμπράιντ, 62 ετών, μια συνταξιούχος τραπεζικός από τη Νέα Υόρκη που κρατούσε ένα πλακάτ με το σύνθημα «όχι στον φασισμό στην Αμερική».

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Σικάγο και το Λος Άντζελες, όπου αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Διώξτε τον Τραμπ», «οι Μειονότητες έχουν αξία».

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι είχαν δηλώσει στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι σχεδίαζαν να παραστούν στις κινητοποιήσεις στις τρεις πόλεις ή εξέφραζαν το ενδιαφέρον τους. Οι οργανωτές επισήμαναν ότι δεν θα ανεχθούν περιστατικά βίας και βανδαλισμών.

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

 
Top