Από μια κλωστή κρέμεται η ηρεμία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της μεταναστευτικής ροής από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης. 

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ στη Χίο και τη Σάμο, δυο από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου, όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε hotspot και πρόχειρους προσφυγικούς καταυλισμούς. 

Οι τοπικές κοινωνίες σε Χίο και Σάμο δείχνουν σημάδια κόπωσης από το φορτίο της πρώτης υποδοχής, στέγασης και μακροχρόνιας διαμονής των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν από τα τουρκικά παράλια. 

Ειδικά για την Χίο και τη Σάμο οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ήταν ζώσα πραγματικότητα και καθημερινότητα, πριν από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης στη Συρία που εκτόξευσε κατακόρυφα τους αριθμούς των αφίξεων. 

Όμως οι πρόσφυγες και μετανάστες ήταν απλώς διερχόμενοι από τα νησιά αυτά, πριν ταξιδέψουν με πλοίο στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Οι τοπικές αρχές ασκούν αφόρητες πιέσεις προς την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα hotspot και οι προσφυγικοί καταυλισμοί που υπάρχουν στα νησιά. 

Ωστόσο η κυβέρνηση ανθίσταται φοβούμενη ότι τυχόν μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα θα έδινε το σύνθημα στους διακινητές στην Τουρκία να δημιουργήσουν ένα νέο μεγάλο ρεύμα προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα. 

Ο Γιάννης Μουζάλας μιλώντας χθες στον realfm 97,8 και στον Νίκο Στραβελάκη απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα των δημοτικών αρχών της Χίου για απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από το νησί. 

«Να φύγουν λέει από το νησί. Να πέσει η συμφωνία. Ο δήμος Χίου θα πάρει την ευθύνη για όλη την Ελλάδα. Να πέσει η συμφωνία. Θα τρελαθούμε», τόνισε σε έντονο ύφος ο Γιάννης Μουζάλας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής μια τυχόν αποσυμφόρηση των νησιών από τους διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες θα σήμαινε αυτομάτως ότι θα «αρχίσουν να έρχονται πάλι 15 χιλιάδες την ημέρα στην Ελλάδα».

Την ίδια ώρα οι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς από τη μια πλευρά έχουν να αντιμετωπίσουν τις κακές συνθήκες διαβίωσης στους πρόχειρους καταυλισμούς και τα hotspot και από την άλλη επιθέσεις οργανωμένων ομάδων ακροδεξιών στοιχείων. Δεν ήταν, εξάλλου, λίγα τα περιστατικά της προηγούμενης εβδομάδας, που πρόσφυγες, στον καταυλισμό της Σούδας, δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους. 

Στο ερώτημα, με αφορμή τα επεισόδια στη Χίο κι αν βλέπει ανάμειξη στοιχείων που θέλουν να προκαλέσουν ένταση, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλώντας στον realfm 97,8 δήλωσε: «Είμαι σαφής ότι βλέπω τέτοια στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά έγιναν την ημέρα που οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής πήγαν στη Χίο και δημιούργησαν κλίμα “να φύγουν οι αραπάδες”».

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι στη Σάμο

Μεγάλη κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες στο νησί της Σάμου, οι τοπικές αρχές, οι οικονομικοί φορείς και τα επιμελητήρια, δηλώνοντας την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στα σχέδια της κυβέρνησης για νέο hotspot και καταγγέλλουν τους αρμόδιους για εμπαιγμό.

Στην πανσαμιακή συγκέντρωση που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας με μοναδικό αντικείμενο το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, παρουσία πλήθους κόσμου από όλη τη Σάμο, το μήνυμα ήταν σαφές.

Στην αρχή της συγκέντρωσης διαβάστηκε επιστολή του μητροπολίτη Σάμου, κ.κ. Ευσεβίου και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κώστας Αμυρσώνης διάβασε το ψήφισμα του οργάνου.

Το λόγο πήραν στη συνέχεια ο δήμαρχος Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Νίκος Κατρακάζος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Κυριαζής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Γιώργος Κολλάρας και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, κ. Κώστας Κυριαζής.
 
Top