Στην Αράχωβα ο επίσκεπτης δεν αισθάνεται ποτέ «γευστική μοναξιά». Το αντίθετο θα έλεγα. Χαρακτηριστικό των προτάσεων φαγητού στην περιοχή αποτελεί η ποιότητα και η προσαρμοσμένη σε πλαίσια παράδοση. Όμορφα και ζεστά ταβερνάκια, προσεγμένα και καλαίσθητα μεταδίδουν το μήνυμα της γνήσιας φιλοξενίας με τον πλέον νόστιμο τρόπο. Συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά, ντόπια ζουμερά κρέατα, απλές γεύσεις όπως για παράδειγμα χόρτα βραστά ή πατάτες τηγανιτές που αποδεικνύουν πως με τη σωστή πρώτη ύλη η απλότητα ξεπερνάει πολλές φορές πολύπλοκα πιάτα.
Δασαργύρης , η παλαιότερη ταβέρνα του χωριού
dasargiris
O χρόνος εδώ γυρνά στο 1915. Εκατό συν ένα χρόνια πριν δηλαδή, όταν ο Στέργιος Δασαργύρης αποφάσισε να ανοίξει στην Αράχωβα το πρώτο καφενείο-ζαχαροπλαστείο. Κάπως έτσι ξεκινά μια ιστορία που μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να παραδίδει μαθήματα γεύσης, αλλά κυρίως οικογενειακής φιλοξενίας.
Σήμερα, η ταβέρνα Δασαργύρης στεγάζεται στο ίδιο πάντα κτήριο του κεντρικού δρόμου, με όλα να μένουν ίδια και τις νέες γενιές να παίρνουν τη σκυτάλη από της παλιές. Οι βιτρίνες με τα κρέατα που ψήνονται από το πρωί, ο θόρυβος από τις κατσαρόλες στην κουζίνα και οι ωραίες μυρωδιές, αλλά και το ζεστό του εσωτερικού χώρου, μυούν τον επισκέπτη σε μια διαδικασία ποιοτικής απλότητας που γοητεύει. Στην κουζίνα μαγειρεύει η κυρία Ρούλα, που όλος ο κόσμος όταν τρώει από τα χεράκια της επευφημεί τις πίτες και τα γλυκά της, ο (σύζυγος της) κύριος Παναγιώτης - ο μαέστρος του ψησίματος - και τα παιδιά τους, Γιάννης και Μαρία, που αποφάσισαν να συνεχίσουν και να εξελίξουν την παράδοση.
Τι πρέπει να δοκιμάσετε: Το μυθικό κοκκορέτσι και το επικό κοντοσούβλι, είναι τα δύο πιάτα που προκαλούσαν ουρές στην ταβέρνα. Ό,τι κι αν δοκιμάσετε δεν θα σας απογοητεύσει, αλλά αν βρείτε κάτι άπό τα δύο παραπάνω στο μενού δεν πρέπει να λείπει από την παραγγελία σας.
Δείτε περισσότερα για το Δασαργύρη

Καπλάνης, πάνω από 30 χρόνια φιλοξενίας

kaplanis
Ο Καπλάνης, βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο του χωριού, περίπου δύο λεπτά με αυτοκίνητο. Για την ακρίβεια στην Πλατεία Τροπαίου που πολλοί ντόπιοι την αποκαλούν "Τα Πλατάνια". Είναι μια από τις παλαιότερες και ποιοτικότερες ταβέρνες της Αράχωβας, που μετρά στο δυναμικό της περισσότερα από 30 χρόνια φιλοξενίας.
Μπαίνοντας στο χώρο στο δεξί σας χέρι μυρωδιές κατακλύζουν την όσφρησή σας, ενώ το βλέμμα σας αρχίζει να ψάχνει το ιδανικό του τραπέζι στις δύο σάλες με τα τζάκια να εντείνουν την αίσθηση ζεστασιάς. Ο επισκέπτης εδώ απολαμβάνει της συνταγές της καλόκαρδης και ευγενικής κυρίας Στέλλας που είναι άπιαστη στα μαγειρευτά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα ψητά του καταλόγου υστερούν. Από τις προτάσεις, ξεχωριστή θέση κατέχουν οι ζεστές σούπες, το αρνάκι φρικασέ, ο κόκορας κρασάτος, οι γαρδούμπες, η χορτόπιτα με το πλαστό φύλλο και τα σπιτικά μαγειρευτά και ζουμερά, ολόφρεσκα κρεατικά της ώρας. Οι ιδιοκτήτες της ταβέρνας καλλιεργούν τα δικά τους αμπέλια, γι' αυτό μην διστάσετε να παραγγείλετε το κρασί παραγωγής τους. Για επιδόρπιο προσφέρεται χειροποίητος χαλβάς, ραβανί, πορτοκαλόπιτα, καρυδόπιτα ή γιαούρτι με σπιτικό γλυκό κουταλιού.
Τι πρέπει να δοκιμάσετε: Τις θεϊκές σούπες της κυρίας Στέλλας. Προσωπικά, αγαπημένη μου είναι η βελούδινη κοτόσουπα και η ασυναγώνιστη φασολάδα.

Καλντερίμι, το γευστικό μυστικό της Αράχωβας

kalderimi
Μερικά μόνο σκαλοπάτια το χωρίζουν από τον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας, κι όμως είναι αρκετά για να το αναδείξουν σε κρυμμένο γευστικό μυστικό του προορισμού. Ένα ταβερνάκι που θυμίζει φιλικό σπίτι αποκαλύπτεται μπροστά σας με το που κατεβείτε τα σκαλιά δίπλα από τον ΟΤΕ . Η κυρία Καίτη θα σας υποδεχτεί με ένα μεγάλο χαμόγελο, αφού πριν θα έχει κάνει τα μαγικά της στην κουζίνα. Από νωρίς το πρωί βλέπετε ετοιμάζει αποκλειστικά για εσάς πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές με ντόπιες πρώτες ύλες. Οι σπιτικές γεύσεις κυριαρχούν σε όποιο πιάτο του καταλόγου κι αν επιλέξετε. Ανάμεσά τους, ωστόσο, ξεχωρίζουν το αρνάκι φρικασέ ή με δαμάσκηνα, το στιφάδο και η μεγάλη ποικιλία σε ορεκτικά (δοκιμάστε την ψητή μελιτζάνα). Ολοκληρώστε το γεύμα σας με κάποιο από τα σπιτικά γλυκά, που εναλλάσσονται σε καθημερινή βάση.
Τι πρέπει να δοκιμάσετε: Τον άπαικτο ντόπιο κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες και τη φορμαέλα ψητή στη σχάρα
Δείτε περισσότερα για το Καλντερίμι
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com
 
Top