Την εκτίμηση ότι «μετά τη διεξαγωγή των ολλανδικών εκλογών θα πέσουν οι τόνοι από πλευράς Ολλανδίας, όχι απαραιτήτως όμως από πλευράς Ερντογάν, που το κάνει για να συσπειρώσει την κοινή γνώμη της χώρας του ενόψει του δημοψηφίσματος» διατύπωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος.
«Για μία Τουρκία που άγεται και φέρεται από ξενοφοβικές απόψεις, τύπου "μας κυνηγάνε όλοι", "είναι όλοι εναντίον μας", "κακιά χριστιανική Ευρώπη", αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τον Ερντογάν είναι ιδανικό για να του φέρει ψηφοφόρους. Και είναι φυσιολογικό ότι ο Ερντογάν, παρότι η Ολλανδία θα κατεβάσει τους τόνους, θα προσπαθήσει να κρατήσει το θέμα ψηλά και τις επόμενες εβδομάδες μέχρι και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος» υπογράμμισε ο κ. Συρίγος μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" για την κρίση στις σχέσεις Ολλανδίας-Τουρκίας.
«Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την κρίση με την Ολλανδία, με τη Γερμανία. Τον βοηθάει στην εικόνα που θέλει να δείξει: το χριστιανικό κλαμπ που δεν δέχεται την ισλαμική Τουρκία. Επειδή ακριβώς παίζει με τον ισλαμισμό στη χώρα του» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο, ο κ. Συρίγος σχολίασε: «Αυτό που κάνει (ο Ερντογάν) με τη Γερμανία είναι ενδιαφέρον. Προσπαθεί να κρατήσει υψηλούς τόνους, παρότι η γερμανική κυβέρνηση, εν αντιθέσει με την ολλανδική, δεν απαντά στους ίδιους τόνους. Στην Ολλανδία πιάσανε την υπουργό, την έβαλαν σ' ένα αυτοκίνητο και την απέλασαν. Στη Γερμανία δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο. Οι δικαιολογίες είναι: δεν έχουμε άδειο το κτίριο που ζητήσατε, δεν έχει καλή πυρασφάλεια, κάντε αλλού τη συγκέντρωση{...} παρότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί εξίσου δριμείς χαρακτηρισμούς. Όλα αυτά γίνονται γιατί η Γερμανία φοβάται πάρα πολύ την κατάρρευση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας και προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους με την Τουρκία ευελπιστώντας ότι η συμφωνία θα διατηρηθεί».
Σε ερώτηση εάν εκτιμά πως η Τουρκία θα απομακρυνθεί από τα συμφωνηθέντα στη βάση της Κοινής Δήλωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου εκτίμησε πως «στο άμεσο μέλλον δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο».
«Ρητορικά μπορεί να ακούσουμε διάφορα, αλλά ο Ερντογάν θα αποφύγει μια κίνηση που θα τον φέρει σε οξύτατη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ερντογάν, αυτή τη στιγμή, αναζητεί εύκολες νίκες, κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού και προσπαθεί να συσπειρώσει κόσμο. Δεν θέλει καταστάσεις στις οποίες η αντιπολίτευση θα τον κατηγορήσει για ήττα» επισήμανε.
Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Συρίγος σημείωσε: «Στην Ελλάδα, θεωρούμε πως ο Ερντογάν ό,τι κάνει το κάνει για εσωτερικούς λόγους. Πράγματι το κάνει για εσωτερικούς λόγους, αλλά όχι γι' αυτούς τους οποίους εμείς νομίζουμε. Δηλαδή δεν το κάνει για να συσπειρώσει κόσμο. Δεν θέλει να δώσει έδαφος στην αξιωματική αντιπολίτευση να τον κατηγορήσει ότι είναι λίγος, είναι ενδοτικός έναντι των Ελλήνων. Γι' αυτό σπεύδει και κρατάει υψηλά τους τόνους. Δεν ξεπερνάει όμως κάποιο επίπεδο. Κάνει ό,τι γινόταν ως τώρα, απλώς τα κάνει όλα μαζί. Δεν θα δημιουργήσει κρίση».
 
Top