Από τον Σταύρο Λιλόγλου*

Οι πολλές ώρες προπόνησης, η κακή διατροφή και η έλλειψη ύπνου καταβάλλουν τον οργανισμό μας. Παρότι η σωστή διατροφή και η καλή ποιότητα ζωής αποτελούν το θεμέλιο λίθο για τη διασφάλιση της ισορροπίας του οργανισμού, πολλοί καταφεύγουν σε πολυβιταμινούχα σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής στοχεύοντας στη βελτίωση της υγείας  και της απόδοσης τους.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι  τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, αλλά όχι να το αντικαταστήσουν.

Επιπλέον, πριν αρχίσετε να τα παίρνετε, καλό θα είναι να ζητήσετε και τη γνώμη του γιατρού σας. Σήμερα θα μάθετε τι πρέπει να προσέχετε, ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες και ποιοι πραγματικά έχουν ανάγκη τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα.

Τι ΔΕΝ θέλουμε σε μια πολυβιταμίνη: 

Ψευδάργυρος (zinc):

Έρχεται σε σύγκρουση με τα αμινοξέα. Την πολυβιταμίνη πρέπει να την παίρνουμε μαζί με κάποιο γεύμα μας. Πολύ καλά γνωρίζουμε ότι σε κάθε γεύμα μας πρέπει να έχουμε πρωτεΐνη (αποτελείται από αμινοξέα), συνεπώς θα έρχεται σε σύγκρουση με αυτά.
Συγκρούεται με τον χαλκό (copper), τον οποίο τον θέλουμε.
Συγκρούεται με τον σίδηρο (iron), τον οποίο επίσης θέλουμε.
Ασβέστιο (calcium): Έρχεται σε σύγκρουση με τον σίδηρο, τον ψευδάργυρο και το μαγγάνιο.

Μαγνήσιο (magnesium): Εμποδίζει την απορρόφηση του μαγγανίου και του ασβεστίου.

Φώσφορος (phosphorus): Μια συνηθισμένη διατροφή είναι πλούσια σε φώσφορο. Αν λαμβάνουμε επιπλέον ποσότητα, θα ανεβούν πάρα πολύ τα επίπεδα φωσφόρου. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στη μετατροπή της βιταμίνης D στην βιοδραστική μορφή της, 1,25 διυδροξυβιταμίνη D, στα νεφρά.

Θα πρέπει λοιπόν ο ψευδάργυρος με το μαγνήσιο να λαμβάνονται μαζί κατά προτίμηση. Επίσης, το ασβέστιο καλό είναι να λαμβάνεται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα.

Ποιοι τα έχουν πραγματικά ανάγκη;


- Αν Αθλείστε Συχνά
Στην περίπτωση αυτή χρειάζεστε μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών C και E και σεληνίου, ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να απαλλάσσεται από το στρες που προκαλεί η σκληρή άθληση.
Συμπληρώματα: Βιταμίνη C (250 mg επιπλέον) και βιταμίνη E (200-400 mg επιπλέον). Διαλέξτε κάποια πολυβιταμίνη που περιέχει αυξημένες δόσεις αυτών των βιταμινών ή αγοράστε ξεχωριστά συμπληρώματα. Η πολυβιταμίνη θα καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σας και σε σελήνιο.
Διατροφή: Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C και φυλλώδη λαχανικά.

- Αν Κάνετε Δίαιτα

Αν λαμβάνετε κάτω από 1.500 θερμίδες την ημέρα, ο οργανισμό σας μπορεί να παρουσιάσει έλλειψη βιταμινών B1, B6, B12, C και E, φολικού οξέος, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου.
Συμλπηρώματα: Βιταμίνη C (250 mg επιπλέον) και βιταμίνη E (200-400 mg επιπλέον). Οι υπόλοιπες βιταμίνες μπορούν να εξασφαλιστούν από μια πολυβιταμίνη.
Διατροφή: Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C και γαρίδες (σημαντική πηγή ψευδαργύρου).

- Αν Τρώτε Ελάχιστα Φρούτα και Λαχανικά
Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να υπάρχει έλλειψη βιταμινών B1, B6, C, ασβεστίου, μαγνησίου, ποτασίου και καροτινοειδών χρωστικών ουσιών, που προστατεύουν τον οργανισμό από κακοήθεις όγκους και καρδειακές παθήσεις.
Συμπληρώματα: Βιταμίνη C (250 mg επιπλέον). Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν λίγα φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να παίρνουν και ειδικά συμπληρώματα με καροτινοειδείς ουσίες (30-50 mg καθημερινά) που περιέχουν αντιοξειδωτικά (άλφα και βήτα καροτίνη, λυκοπένιο και λουτείνη).
Διατροφή: Σκόρδο, πιπεριές και όσπρια (κυρίως φακές και φασόλια).

- Αν στην Οικογένεια σας Υπάρχει Ιστορικό Καρδιαγγειακών Παθήσεων
Αν γνωρίζετε ότι υπάρχει προδιάθεση ή πάσχετε από καρδιαγγειακά προβλήματα, τότε χρειάζεστε μεγαλύτερες ποσότητες φολικού οξέος και βιταμινών B6, B12, C και E.
Συμπληρώματα: Βιταμίνες της ομάδας B. Συνήθως περιέχουν από 25 mg των βιταμινών B1, B2, B3 και B6, πάνω από 25 mg της βιταμίνης B12 και 400 mcg φολικού οξέος.
Διατροφή: Ψάρι, καρύδια και λιναρόσποροι.

 - Αν Παίρνετε Αντισυλληπτικά
Είναι πιθανό να υπάρχει έλλειψη βιταμινών B6 και C, φολικού οξέως και ασβεστίου.
Συμπληρώματα: Βιταμίνη C (250 mg επιπλέον). Επίσης, μια πολυβιταμίνη θα σας εξασφαλίσει την αναγκαία καθημερινή δόση του φολικού οξέος και της βιταμίνης Β6.
Διατροφή: Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες, μούρα και σπανάκι.

- Αν Είστε Εγκυος
Ο οργανισμός σας έχει ανάγκη από φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.
Το φολικό οξύ μειώνει τις πιθανότητες ανωμαλιών στην ανάπτυξη του εμβρύου.
Το ασβέστιο, απαραίτητο αυτή την περίοδο για το χτίσιμο του σκελετού του εμβρύου, αλλά και για την καλή κατάσταση των οστών της εγκύου, μειώνει την πιθανότητα να αντιμετωπιστεί η υπέρταση της εγκυμοσύνης.
Ο σίδηρος βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου, ενώ ο ψευδάργυρος βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του.
Συμπληρώματα: Ειδικά συμπληρώματα για την εγκυμοσύνη, με μεγάλες ποσότητες φολικού οξέος, σιδήρου και ψευδάργυρου. Επίσης, καλό είναι να λαμβάνονται χωριστά συμπληρώματα ασβεστίου, γιατί το ασβέστιο εμποδίζει την αφομοίωση του σιδήρου.
Διατροφή: Σολομός, όσπρια και δημητριακά.


Παρενέργειες

Η πρόληψη πολλών βιταμινών και μετάλλων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες. Για παράδειγμα, η υπερβολική ποσότητα της βιταμίνης Α προξενεί, μεταξύ άλλων, πονοκέφαλο, ναυτία, διάρροια και ξηροδερμία, της D ανορεξία, γαστρεντερικές διαταραχές και ναυτία, της Ε πονοκεφάλους και ενοχλήσεις στην κοιλιά και της C διάρροια, ναυτία και στομαχικές κράμπες.

Τέλος πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα συμπλήρωμα διατροφής, όπως η είναι πολυβιταμίνη, δεν αντικαθιστά τα γεύματά μας, αλλά τα συμπληρώνει, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο.
Η αγορά και η κατανάλωση του δεν θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας εμπορικής διαφήμισης, αλλά μιας επιστημονικά τεκμηριωμένης σύστασης.

* Ο Σταύρος Λιλόγλου είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής , μέλος του ΣΕΠΚ Αττικής ενώ έχει διατελέσει Άμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανμ/μιου Αθηνών
www.sportmax.gr 
Top