Μαθητές και μαθήτριες από το Γυμνάσιο Έγκωμης Λευκωσίας της Κύπρου, που συνοδεύονταν από καθηγητές με επικεφαλής τον Διευθυντή κ. Θέμη Πολυβίου, επισκέφθηκαν σήμερα τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, στο γραφείο του, στο Δημαρχείο.
Οι μαθητές από την Κύπρο βρίσκονται στον Πειραιά στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Γυμνασίου τους με το 9ο Γυμνάσιο Καστέλας και φιλοξενούνται στα σπίτια μαθητών του 9ου Γυμνασίου.
Ο Δήμαρχος κ. Μώραλης αφού τους καλωσόρισε στην πόλη, απαρίθμησε τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της, αναφέρθηκε στην ιστορία, στα αξιοθέατα, στα μνημεία και στον πολιτισμό του Πειραιά και προσέφερε στους μαθητές τον τουριστικό οδηγό του Δήμου Πειραιά Destination Piraeus Guide.

Μετά την επίσκεψη των Κύπριων μαθητών, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης δήλωσε:
«Με χαρά δέχθηκα σήμερα τους μαθητές από την Κύπρο. Θεωρώ πως το πρόγραμμα ανταλλαγής με μαθητές από την Καστέλα είναι σημαντικό: ανταλλαγή, αδελφοποίηση, φιλοξενία μαθητών και χαίρομαι γιατί τα παιδιά έχουν αναπτύξει μια πολύ στενή σχέση μεταξύ τους. Πιστεύω ότι αυτό ενισχύει περαιτέρω τις σχέσεις Κύπρου και Ελλάδος, οι οποίες είναι ιστορικές, διαχρονικές και θα είναι και στο μέλλον ισχυρές, αλλά ενισχύονται με τέτοιες συνέργειες. Τους υποδέχθηκα στο γραφείο μου, τους μίλησα για τον Πειραιά, για την ιστορία του, για το μεγάλο λιμάνι μας, για το πώς είναι η πόλη μας, για τον αθλητισμό, για τη μουσική του Πειραιά και διάφορα άλλα σημειολογικά πράγματα για την πόλη μας.
Τους πρόσφερα το έντυπο «Destination Piraeus» και τους εξήγησα ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε: ότι ο Πειραιάς ήταν πέρασμα και θέλουμε να γίνει προορισμός. Μακάρι να υπήρχαν τέτοιου είδους συνέργειες σχολείων, ή άλλων φορέων Κύπρου και Ελλάδος. Ως Δήμος θα επιδιώξουμε στενές σχέσεις με τους Δήμους της Κύπρου, είτε είναι η Λευκωσία είτε είναι οι άλλο Δήμοι. Θεωρώ ότι μόνο κέρδος είναι οτιδήποτε γίνεται μαζί με τους Έλληνες Κύπριους. Χαρήκαμε πολύ κι είδαμε ότι και τα παιδιά χάρηκαν την επίσκεψη. Έμειναν λίγο στον Πειραιά, θα έπρεπε να μείνουν λίγο παραπάνω. Εύχομαι όταν θα κατέβει το 9ο Γυμνάσιο στην Κύπρο να μπορώ να τους συνοδεύσω κι εγώ στη Λευκωσία. Ευχαριστώ τον κ. Διευθυντή για τα καλά του λόγια». 

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Έγκωμης Λευκωσίας κ. Θέμης Πολυβίου, σε δήλωση του, υπογράμμισε:
«Είμαστε ευτυχισμένοι που βρισκόμαστε στον Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδος. Οι δεσμοί Κύπρου και Ελλάδος είναι ακατάλυτοι, διαχρονικοί. Ξεκινήσαμε αυτό το πρόγραμμα με το 9ο Γυμνάσιο Πειραιά και ευελπιστούμε ότι θα το συνεχίσουμε για χρόνια. Τα παιδιά έχουν δεθεί μεταξύ τους. Νοιώθουν σαν να γνωρίζονται χρόνια. Εμείς προσπαθούμε να τα καθοδηγήσουμε ώστε αυτή τη φιλία να την αναπτύξουν και να την κρατήσουν.
Κι όταν θα είναι φοιτητές, είμαστε σίγουροι, ότι πολλοί από αυτούς θα συναντηθούν και πάλι. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τον Πειραιά για να μείνω και με έχει εκπλήξει ευχάριστα η παραμονή εδώ. Είναι μια όμορφη πόλη και θα γίνω σίγουρα ένας άνθρωπος που θα τη διαφημίσει. Διότι εκτός από τον Ολυμπιακό έχει κι άλλα πολύ όμορφα πράγματα η πόλη κι αυτά τα πράγματα θα τα διαδώσουμε στην Κύπρο για να συμβαδίσουμε και με το σύνθημα του Δημάρχου: «Destination Piraeus», ο προορισμός μας, δηλαδή, να είναι ο Πειραιάς». 

 
Top