Επί αμερικανικού εδάφους αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση της κυβέρνησης με τους θεσμούς σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Συγκεκριμένα, η πρώτη συζήτηση αναμένεται ότι θα γίνει στην Ουάσινγκτον κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στις 21 - 23 Απριλίου.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδα «το Έθνος», τα κλιμάκια των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα μόνο αφού οριστικοποιηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, ώστε να υπογραφεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement).
Στις δύο εβδομάδες που μεσολαβούν έως τότε, όλες οι πλευρές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συζητήσεων συντάσσουν το κείμενο της τελικής τεχνικής συμφωνίας για το «κλείσιμο» της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και γι' αυτό που αφορά το μέλλον του ελληνικού προγράμματος. «Στόχος είναι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να είναι όλα έτοιμα. Χρειάζεται πολλή δουλειά μέχρι τότε, αλλά είναι ένας εφικτός στόχος», δήλωσε στην εφημερίδα αξιωματούχος της ΕΕ.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι στο κείμενο της τεχνικής συμφωνίας θα περιλαμβάνονται και τα μέτρα του 1%+1% του ΑΕΠ αλλά και μία μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία θα συζητηθεί στην Ουάσιγκτον. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν μπορούν να έρθουν νωρίτερα στην Αθήνα.
Πάντως, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, αυτό που χρειάζεται να γίνει νωρίτερα είναι η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr
 
Top