ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΝΗΣΗ;;;

Κυβέρνηση: Τα μέτρα θα ψηφιστούν κανονικά, δεν είναι δεσμευτική η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου...


Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις μετά το 2019.

Το ανώτατο δικαστήριο γνωμοδότησε επί των επικείμενων περικοπών...

κρίνοντας ότι είναι αντίθετες με το σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Η γνωμοδότηση απόφαση προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση καθώς δεν μπορούν να ψηφιστούν μέτρα που κρίθηκαν εκ των προτέρων αντισυνταγματικά.


Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενός από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, γνωμοδότησε σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ της αντισυνταγματικότητας για τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2019 που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.
Η Ολομέλεια η οποία εκλήθη κατά το σύνταγμα και το νόμο να γνωμοδοτήσει επί των μελλοντικών περικοπών απεφάνθη ότι οι εν λόγω περικοπές είναι αντίθετες με το πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Παράλληλα το ανώτατο δικαστήριο απεφάνθη με ότι εκλήθη να γνωμοδοτήσει επί ενός νομοσχεδίου δημοσιονομικού ενδιαφέροντος για περικοπές μετά από δύο χρόνια χωρίς αναλογιστική μελέτη όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.

Η απόφαση- γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σκόπελο τον οποίο θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεπεράσει καθώς δεν είναι ανεκτό από τη συνταγματική μας τάξη να ψηφιστούν μέτρα τα οποία εκ των προτέρων έχουν κριθεί αντίθετα με το σύνταγμα.


Και στην κυβέρνηση, έρχεται να προστεθεί ακόμα ένας πονοκέφαλος πριν το τυπικό κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας. 


Όπως λένε πάντως από το κυβερνητικό στρατόπεδο, «δεν τίθεται θέμα με την ψήφιση των προαπαιτουμένων» και προσθέτουν πως δεν είναι δεσμευτική η γνώμη του ελεγκτικού συνεδρίου καθώς είναι πάγια η θέση του σε αυτές τις περιπτώσεις. 
 
Top