ΟΙΥΕ: 24ωρη απεργία στο εμπόριο την Κυριακή
Στην προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στο εμπόριο την Κυριακή 7 Μαΐου προχώρησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, με ομόφωνη απόφαση της Διοίκησής της, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το σχέδιό της την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. 

Η κυβέρνηση, ικανοποιώντας πλήρως τους δανειστές που αποδεικνύονται αποτελεσματικοί μεσολαβητές ικανοποίησης των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών, προχωρά με πρόσχημα τον τουρισμό στην απελευθέρωση της Κυριακής έως και 32 Κυριακές το χρόνο, επισημαίνει η ΟΙΥΕ.

Ειδικότερα, υποστηρίζει πως ήδη οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου ότι συμφώνησαν με τους δανειστές για το Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων  σε τουριστικά μέρη, κυρίως στον δήμο Αθηναίων, στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε ορισμένη περιοχή του Πειραιά, όπως και στη Θεσσαλονίκη και γύρω από το Ελευθέριος Βενιζέλος, φωτογραφίζει ξεδιάντροπα εμπορικά κέντρα, όπως το McArthur-Glen (Σπάτα), το Mediterranean Cosmos (Θεσ/νικη), τα άλλα malls, αλλά και  το Ελληνικό. 

Ο εκσυγχρονισμός των Κυριακών του κ. Παπαδημητρίου και της κυβέρνησης είναι καθαρός αναχρονισμός και καρικατούρα αναπτυξιακής λογικής, είναι μέτρο εχθρικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση, είναι συνταγή καταστροφής της μικρομεσαίας επιχείρησης, αύξησης των λουκέτων και της ανεργίας, είναι εξόφθαλμη μεταφορά του λιγοστού εμπορικού τζίρου στους μεγάλους εμπορικούς ομίλους, είναι εργαλείο συρρίκνωσης των τοπικών αγορών και επιβολής ολιγοπωλιακών καταστάσεων και χειραγώγησης των τιμών μέσω «κυριακάτικων προσφορών» και δήθεν ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με την Ομοσπονδία.

Ειδικότερα, υποστηρίζει πως ήδη πάνω από το 80% των εμποροϋπαλλήλων δηλώνεται για εργασία Κυριακής 3-4 ωρών, ενώ δουλεύει στην πράξη για πάνω από 8-10 ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή 75% και χωρίς ρεπό. Πάνω από το 30% ως το 40% δεν αμείβεται καθόλου με το +75% ούτε για τις 3-4 τυπικά δηλωμένες ώρες εργασίας.    

Η ΟΙΥΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, όλα τα σωματεία και τα Εργατικά Κέντρα να δώσουν μαζικό και αγωνιστικό «παρών» στην απεργία της Κυριακής, οπότε σε συνεργασία με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους θα υπάρξει κλείσιμο των καταστημάτων, όπως έχουν αποφασίσει ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.

Την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στη αρχή της Ερμού (Σύνταγμα).
 
Top