Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων:ΚΑΛΕΣΜΑ  ΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΙΟΥ!
ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ...

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου η κοινή Συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου, με την συμμετοχή των Προέδρων Εμπορικών Συλλόγων μελών της ΟΕΣΑΟΝΝΑ, στο πλαίσιο της ανακίνησης της απελευθέρωσης των Κυριακών. 

Στη Συνέντευξη μετείχαν οι κ.κ.: Εδμόνδος Κασιμάτης Πρόεδρος Εμπορικού & Επαγγελματικού Συλλόγου Π. Φαλήρου, Άννυ Καυκά Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας, Νικόλαος Κογιουμτσής Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νικόλαος Μανεσιώτης Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Ιωάννης Νικολαράκος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, Νικόλαος Παρασκευόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών & Εκδοτών Πειραιώς, Νικόλαος Πέτσας Πρόεδρος Συλλόγου Καταστηματαρχών Εμπόρων-Βιοτεχνών Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας, Θεόδωρος Ζησιμόπουλος εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς και Αν. Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου κ. Παύλος Πολιτάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας κύκλος διαπραγμάτευσης ακόμα και πριν την εποχή των μνημονίων, γινόμαστε θεατές στο ίδιο θέατρο του παραλόγου, που θέλει την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές να «μπαίνει» εμβόλιμη ως αναπτυξιακό μέτρο ή εκσυγχρονιστικό, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δήμος Παπαδημητρίου.

Ένα μέτρο που θα αρχίσουμε να πιστεύουμε πια, ότι πέρα από τις προφανείς επιχειρηματικές σκοπιμότητες που εξυπηρετεί, μπαίνει σαν κερασάκι στην τούρτα για να μας αποπροσανατολίσει από όλα τα άλλα σοβαρότατα μέτρα που παίρνονται εις βάρος μας. Πάντοτε δε, μας μένει η ίδια εντύπωση ότι, είναι πρωτοβουλία επιχειρηματικών και διαπλεκόμενων συμφερόντων του εσωτερικού, παρά σχεδιασμένη απαίτηση των δανειστών, αφού αν ήταν έτσι, θα το ζήταγαν από την αρχή και θα επέμεναν φορτικά επάνω σε αυτό, όπως ακριβώς κάνουν σε άλλα, περισσότερο σημαντικά γι’ αυτούς, θέματα.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, να συνταχθεί με την θέση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας και να προτείνει το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, 7 Μαΐου 2017, ήτοι τη πρώτη Κυριακή των Εαρινών Ενδιάμεσων Εκπτώσεων, όπου με βάση την ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων. Όπως επισημάνθηκε και στην ανοιχτή επιστολή της ΕΣΕΕ προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, η απόφαση του ΣΤΕ αριθμ. 100/2017 είναι τόσο πρόσφατη, που κατά την γνώμη μας, η αγνόησή της θα μπορούσε να συνιστά και συνταγματική εκτροπή.

Το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές είναι λυμένο από την ισχύουσα νομοθεσία με την οποία δίνεται το δικαίωμα στις Αντιπεριφέρειες μετά από πρόταση των οικείων Εμπορικών Συλλόγων να ρυθμίζουν τα της περιοχής τους με τρόπο ξεκάθαρο και νόμιμο. Αντίθετα στο φημολογούμενο σχέδιο γίνεται ένας αυθαίρετος προσδιορισμός, δήθεν τουριστικών περιοχών και μάλιστα μόνο για τους θερινούς μήνες, αγνοώντας πλήρως τους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Σε ένα κράτος που τις Αργίες και τα Σαββατοκύριακα δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ηλεκτρονικές πληρωμές, θα εκσυγχρονιστούμε ανοίγοντας τα καταστήματά μας Κυριακές που δεν χρειαζόμαστε;

Ως Ομοσπονδία, εκπροσωπούμε πολλούς Εμπορικούς Συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε καθαρά τουριστικές περιοχές και ακόμα περισσότερους σε μεικτές, από πουθενά δεν εκφράστηκε η επιθυμία για αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου το οποίο κάλυπτε και όλες τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες των μελών μας. Θεωρούμε ότι, η διαφαινόμενη ρύθμιση θα περιπλέξει αντί να απλοποιήσει τα πράγματα κάνοντας τεράστια ζημιά σε επιχειρήσεις, εργαζομένους και οικογένειες.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Ο.Ε.Σ.Α.Ο.Ν.Ν.Α. με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η Ε.Σ.Ε.E., θα δείξουν την αντίδρασή τους και αυτή την φορά.»Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΛΕΙ ΣΕ
ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΜΑΙΟΥ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς,  απηύθυνε στον εμπορικό κόσμο του Πειραιά το ακόλουθο κάλεσμα, για συμμετοχή στο πανελλαδικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, την Κυριακή 7 Μαΐου 2017.
«Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, αποφάσισε τη συμμετοχή του στο πανελλαδικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, που εξήγγειλε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας την ερχόμενη Κυριακή, 7 Μαΐου 2017, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον σχεδιασμό της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και τις σχετικές δηλώσεις του κ. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στον Τύπο, μια ενέργεια που αποτελεί «συνταγματική εκτροπή» σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 100/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η απελευθέρωση σε συγκεκριμένες –μεγάλες- περιοχές, μεταξύ των οποίων είναι και ο Πειραιάς, θα προκαλέσει αδιαμφισβήτητα αλυσιδωτή αντίδραση, με ορατό αποτέλεσμα τις 52 εργάσιμες Κυριακές του χρόνου.  
Με τη συμμετοχή μας στο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 7 Μαΐου, κάτι που δεν συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε ως μέσο διαμαρτυρίας, εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεση του εμπορικού κόσμου και των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου,  στις αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην του και ερήμην των θεσμών της δικαιοσύνης της χώρας και οι οποίες είναι εμφανέστατο, ότι αποτελούν πρωτοβουλία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του εσωτερικού, με τους δανειστές στην πραγματικότητα να διαμεσολαβούν το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και Malls.
Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Επειδή είναι απαραίτητο να δείξουμε τώρα τη δύναμή μας, σας καλούμε σε μαζική συμμετοχή, για να αποδείξουμε εμπράκτως προς την Κυβέρνηση και στους δανειστές, ότι το σχέδιο απελευθέρωσης της Κυριακής δεν μπορεί να περάσει».

 
Top