Έγιναν αποκαλυπτήρια του νέου Μνημείου Γενοκτονίας στον Πειραιά
Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν σήμερα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, παρουσία πλήθους κόσμου και ενώ ο Ηλίας Υφαντίδης ερμήνευε το «Αητέν' ς επαραπέτανεν».


Το «Πυρρίχιο Πέταγμα» που φέρει την υπογραφή του εικαστικού Παναγιώτη Τανιμανίδη αποκάλυψαν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ,ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά Βαγγέλης Μαρινάκης, συνοδευόμενοι από δύο μέλη της Ένωσης Ποντίων Πειραιά-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.    

Το Μνημείο, όπως και η ανακαίνιση της πλατείας Αλεξάνδρας στην οποία φιλοξενείται, έγιναν με δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, ο οποίος ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα που του απεύθυνε το σωματείο Πόντιων εκπαιδευτικών Πειραιά για την ανέγερση ενός τέτοιου σημαντικού μνημείου, καθώς η μητέρα του έλκει την καταγωγή της από τον Πόντο και μάλιστα από μια από τις σπουδαιότερες οικογένειες, την οικογένεια Υψηλάντη, η οποία προέρχεται από τα Ύψηλα της Τραπεζούντας.

Η οικογένεια Υψηλάντη αξίζει να αναφέρουμε πως έχει ιστορία από το 10ο αιώνα και εκτός από τους Υψηλάντηδες που συμμετείχαν στη Φιλική Εταιρεία και συνεισέφεραν τα μέγιστα στον απελευθερωτικό αγώνα έχει δώσει στο γένος και άλλους πολλούς σπουδαίους Έλληνες.

Ιδιαίτερο τόνο στη συγκινητική αυτή εκδήλωση έδωσε η παρουσία της ιερής εικόνας της Παναγίας της Σουμελά, η οποία μεταφέρθηκε από την Ημαθία και αποτελεί σύμβολο για τον Ποντιακό ελληνισμό.

inner

inner


inner

inner

inner

inner

inner

innerinner

inner

inner

inner

inner
 
Top