Οι Πεταλιοί είναι γνωστοί ως «Ελληνικές Μαλβίδες»
Οι Πεταλιοί είναι γνωστοί ως «Ελληνικές Μαλβίδες» λόγω του σχηματισμού τους και των έντονων χρωμάτων της θάλασσας....

Βρίσκονται στον νότιο Ευβοϊκό, απέναντι από τον όρμο του Μαρμαρίου που απέχει 50 λεπτά από τη Ραφήνα.

Η πρόσβαση στο σύμπλεγμα των μικρών νησιών γίνεται μόνο με ιδιωτικό μέσο καθώς δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση επειδή τα περισσότερα είναι ιδιωτικά. Είναι καλυμμένα με πεύκα, αγριελιές, κέδρους, παλιούρια και ρείκια.Είναι σύμπλεγμα 10 ακατοίκητων νησιών, εκ των οποίων τα έξι είναι μικρές βραχονησίδες.

Το μεγαλύτερο είναι η Μεγαλόνησος, γνωστή ως Πεταλία, όπου η κόρη του Πικάσο, Παλόμα είχε το εξοχικό της. Σήμερα το νησί αυτό έχει αλλάξει ιδιοκτήτη. Πέρασε στα χέρια της οικογένειας του ισχυρού άνδρα της Coca-Cola Γιώργου Δαυίδ. Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα: Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντ.

Οι Πεταλιοί ήταν αγαπημένος προορισμός της Μαρίας Κάλας, η οποία το καλοκαίρι του 1969 απόλαυσε τις διακοπές της εκεί με τον Ιταλό σκηνοθέτη Πιερ Πάολο Παζολίνι. Η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έκαναν τα μπάνια τους στις ακτές των νησιών.Τη δεκαετία του ’80, η Παλόμα και ο αδερφός της, Κοντ, αγόρασαν έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων στο μεγαλύτερο νησί των Πεταλιών και δημιούργησαν θέρετρο με μακρόστενα χρωματιστά δωμάτια, διακοσμημένα με σπάνιους πίνακες του πατέρα της. Παλαιότερα εκεί ήταν οι βασιλικοί στάβλοι της εξοχικής κατοικίας της βασίλισσας Όλγας, η οποία πήρε την έκταση ως προίκα από τον Τσάρο για τον γάμο της με τον βασιλιά των Ελλήνων, Γεώργιο.

Την εποχή της τουρκοκρατίας ιδιοκτήτης τους ήταν ο Ομέρ Πασάς της Καρύστου, ο οποίος φιλοξενούσε τα καλοκαίρια εκεί το χαρέμι του. Στη συνέχεια τα νησιά δόθηκαν ως δώρο από το ελληνικό κράτος στον τσάρο Νικόλαο Β’ για τη βοήθεια που πρόσφερε στον επαναστατικό αγώνα. Όταν η Όλγα Κωνσταντίνοβνα, εγγονή του Τσάρου, παντρεύτηκε τον Γεώργιο και έγινε βασίλισσα της Ελλάδος, τα νησιά δόθηκαν πίσω. …

Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ απέρριψε την ιδέα που του πρότειναν να χτίσει εκεί θερινά ανάκτορα. Προτίμησε να στραφεί προς το Τατόι για να έχει καλύτερη πρόσβαση και να αποφύγει τις θαλάσσιες μετακινήσεις. Το 1915 πούλησε την προίκα στον εφοπλιστή Μαρή Εμπειρίκο, γιο του Ανδρέα, ο οποίος έχτισε έπαυλη στο Ξερονήσι, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος. Το βασιλικό ζευγάρι συνέχισε όμως να επισκέπτεται τους Πεταλιούς για καλοκαιρινά μπάνια, φιλοξενούμενο από τους αγοραστές.

Πηγή: mixanitouxronou
 
Top