Ως τώρα έχει εκκαθαριστεί περίπου το 1/4 των δηλώσεων...Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι για εφέτος υπάρχει μια αύξηση στις χρεωστικές δηλώσεις, αλλά και μια αύξηση στον μέσο όρο των ποσών που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Ως τώρα και με τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί να είναι εκείνων που πιστεύουν ότι έχουν είτε επιστροφή είτε μικρά ποσά να πληρώσουν ο μέσος όρος των ποσών που βεβαιώνονται από την εφορία είναι περίπου στα 800 ευρώ.

Οι αναλυτές ωστόσο θεωρούν ότι το ποσό αυτό θα εκτιναχθεί στα 1.800 ευρώ καθώς φέτος δεν έχει παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος από μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς το αφορολόγητο μειώθηκε στο μέσο του 2016 και όχι από την αρχή της χρονιάς.

Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης. Διαφορά από το επιπλέον χαράτσι θα πληρώσουν και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για τους οποίους επίσης δεν έχει παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό από πέρυσι. Και η νέα πολύ βαρύτερη κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης ψηφίστηκε πέρυσι τον Μάιο και ενεργοποιήθηκε για το δεύτερο μισό του 2016.

Οι εισοδηματίες θα πληρώσουν περισσότερο φόρο και λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή στα ενοίκια (από 12% σε 15% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 15.000 ευρώ) και μεγαλύτερη εισφορά αλληλεγγύης. Οι εισοδηματίες είναι η μοναδική κατηγορία που θα έχουν αύξηση επιβάρυνσης στο σύνολό τους, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος.


30 Ιουνίου του 2017 λήγει η προθεσμία για την υποβολή περισσότερων από 4 εκατ. εκκρεμών φορολογικών δηλώσεων! Ο κλοιός στενεύει, καθώς μέχρι τώρα μόλις το 30% των φορολογουμένων έχει υποβάλλει, και το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποφασηνίσει εάν τελικά θα δοθεί παράταση!

Μεγάλο μέρος των φορολογουμένων παρατείνει «εντέχνως» την υποβολή των φετινών δηλώσεων, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το «τσουνάμι»των χρεωστικών εκκαθαριστικών που τούς περιμένει. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες παρακολουθούν πανικόβλητοι τις εξελίξεις στη φορολόγηση, δηλώνοντας ανοιχτά πως είναι ανέφικτο να αντεπεξέλθουν σε νέους φόρους και χαράτσια αφού δεν μπορούν να αποπληρώσουν καν τα ήδη υπάρχοντα!

Προθεσμίες

Αν και παλαιότερα γινόταν διάκριση στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ανάλογα την επαγγελματική κατηγορία του κάθε φορολογουμένου, στις τωρινές δηλώσεις δεν γίνεται διάκριση και ισχύει η ίδια ημερομηνία υποβολής για όλους, ανεξαρτήτως ΑΦΜ, με εξαίρεση τους συμμετέχοντες σε νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Φυσικών προσώπων: 30 Ιουνίου 2017

Φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικά Βιβλία: 15 Ιουλίου 2017

Φυσικών προσώπων που μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό: 31-12-2017

Κληρονόμων (συμβάν το 2016): 31-12-2017

Αναδρομικά φυσικών προσώπων (έκδοση βεβαίωσης το 2017): 31-12-2017

Νομικών προσώπων (με χρήση 31-12-2016): 30 Ιουνίου 2017 

Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση

Υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους (οι γεννηθέντες μέχρι 31-12-1997) και αποκτούν εισοδήματα φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα της φορολογίας, πραγματικά ή τεκμαρτά.

Αν είναι προστατευόμενα μέλη: Όσοι είναι άνω των 18 ετών και είναι προστατευόμενα μέλη -φοιτητές-, όταν έχουν οποιαδήποτε εισοδήματα υποχρεώνονται να υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση.

Αν έχουν τεκμήρια: Αν είναι πάνω από 18 ετών και το εισόδημα που έχουν είναι μόνο από τα τεκμήρια -χρήση σπιτιού, αυτοκινήτου-, υποχρεώνονται να υποβάλλουν δήλωση

Αν έχουν εισόδημα που φορολογήθηκε: Οταν είναι άνω των 18 ετών, αποκτούν εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί ή απαλλάσσεται της φορολογίας, υποχρεώνονται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Πότε πληρώνουμε τους φόρους

Η πληρωμή του φόρου μπορεί να πληρωθεί εφάπαξ ή σε δόσεις με τις προθεσμίες των δόσεων να εξαρτώνται από τον τρόπο υποβολής της φορολογικής δήλωση.

Δόσεις σε ηλεκτρονική υποβολή: Οταν η δήλωση υποβληθεί εμπρόθεσμα μέσω Ίντερνετ και προκύπτει ποσό για πληρωμή ο φόρος πληρώνεται σε τρεις δόσεις ή εφάπαξ. Αν πληρωθεί σε δόσεις, οι δόσεις θα είναι ίσες και διμηνιαίες.

Η πρώτη δόση: Οταν η δήλωση μέσω Ιντερνετ υποβάλλεται εμπρόθεσμα ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της 1ης δόσης είναι η 31η Ιουλίου 2017. Εμπρόθεσμη είναι η δήλωση που υποβάλλεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017.

Η δεύτερη και τρίτη δόση: Οταν η δήλωση μέσω διαδικτύου υποβάλλεται εμπρόθεσμα ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της 2ης δόσης είναι η 29η Σεπτεμβρίου 2017 και της 3ης δόσης η 30ή Νοεμβρίου 2017.

Δηλώσεις με προθεσμία 31/12

Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου μήνα του επόμενου έτους. Αν οι δηλώσεις αυτές υποβληθούν στη ΔΟΥ εμπρόθεσμα και η εκκαθάριση εκδοθεί το επόμενο έτος, η καταβολή γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της εκκαθάρισης.

Δόσεις συμμετεχόντων σε Νομικά Πρόσωπα

Η πληρωμή του φόρου από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία και μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 15 Ιουλίου 2017 γίνεται σε 2 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη πληρώνεται μέχρι 29 Σεπτεμβρίου 2017 και η δεύτερη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2017.

Πληρωμή φόρου νομικών προσώπων

Η καταβολή του φόρου των νομικών προσώπων γίνεται σε 6 -είναι το ανώτερο όριο- ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες 5 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 5 επόμενων μηνών.

Τρεις στους δέκα φορολογούμενους έχει υποβάλει φορολογική!

Μόλις τρεις στους δέκα φορολογούμενους έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Μέχρι τις 2 Ιουνίου, όπου έγινε η τελευταία επικαιροποίηση των στοιχείων από την ΑΑΔΕ είχαν υποβληθεί 1.916.974 δηλώσεις Ε1, από το σύνολο των 6 περίπου εκατομμυρίων που αναμένεται να υποβληθούν. Σε ότι αφορά τις δηλώσεις Ε3, μόνο το 20% των δηλώσεων έχουν υποβληθεί, ενώ σε ότι αφορά τις δηλώσεις Ε2 μέχρι την περασμένη Παρασκευή 865.588 υπόχρεοι τις είχαν υποβάλει. 
 
Top