Τέσσερις αστυνομικοί αποτελούν την «παρούσα δύναμη» του Τμήματος Ασφαλείας Ρέντη, αριθμός ενστόλων που ισοδυναμεί με τους άντρες που φρουρούν την οικία πρωτοκλασάτου υπουργού της κυβέρνησης στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Με το συγκεκριμένο παράδειγμα αστυνομικοί περιγράφουν στον «Ε.Τ.» την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει νευραλγικές υπηρεσίες του Πειραιά και των γύρω δήμων λόγω υποστελέχωσης αλλά και την αδυναμία των υπευθύνων να αναδιανείμουν ορθολογικότερα το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Μόλις τέσσερις αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή, επανδρώνουν το Τ.Α. Ρέντη, έχοντας -μεταξύ άλλων- στον τομέα αστυνόμευσής τους την κεντρική λαχαναγορά, το «Allou Fun Park», το «Village Ρέντη», τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού και πολλών εταιριών. Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Τμήμα Ασφαλείας Πειραιά (έχει μετονομαστεί σε Τ.Α. Δημοτικού Θεάτρου), το οποίο έχει «παρούσα δύναμη» μόλις 7-10 άτομα, τα οποία έχουν στον τομέα ευθύνης τους το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Οι οργανικές θέσεις είναι περίπου 30, στα χαρτιά υπηρετούν στο Τμήμα περίπου 20, αλλά λόγω των αποσπάσεων σε πιο… ευνοϊκές υπηρεσίες και των ανδρών που είναι επιφορτισμένοι με μέτρα τάξης (εκτός Πειραιά) απομένουν μόλις 7-10 αστυνομικοί για την επάνδρωσή του. Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ότι από τον Πειραιά… ξενιτεύεται αστυνομικός για επιτήρηση της ταράτσας του κτιρίου της ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ο κ. Σπύρος Λιότσος, πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, καταγγέλλει στον «Ε.Τ.» ότι παρά τις επιστολές που έχει αποστείλει προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΛ.ΑΣ. κανείς δεν… συγκινείται: «Την πρώτη επιστολή την είχαμε στείλει στη ΓΑΔΑ στις 12 Ιουλίου 2017. Η κατάσταση δεν άλλαξε και στείλαμε δεύτερη πριν από μερικές ημέρες. Την κοινοποιήσαμε σε τοπικούς παράγοντες και τοπικούς βουλευτές με αποτέλεσμα να γίνει αναφορά στη Βουλή. Μας εντυπωσιάζει η αδιαφορία που επιδεικνύεται, την ώρα που οι υπηρεσίες για τις φυλάξεις επισήμων είναι γεμάτες κόσμο. Δεν έχει λογική την ώρα που το Τ.Α. Ρέντη αριθμεί τέσσερις άνδρες να φυλάμε εμείς και τις οικίες πολιτικών και δικαστικών. Θα μπορούσε κάλλιστα να αναλάβει τις φυλάξεις αυτές η Διεύθυνση Επισήμων για τους ευπαθείς στόχους».


Αποσπάσεις σε VIP

Ο κ. Λιότσος επισημαίνει και το φαινόμενο των αποσπάσεων σε VIP, αναφέροντας ότι κανείς συνάδελφός του δεν θέλει να υπηρετεί σε υπηρεσίες στις οποίες δεν μπορεί να πάρει ρεπό: «Οι πιέσεις για μετακινήσεις δεν θα σταματήσουν αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας. Σκεφτείτε ότι σε μία περιοχή, όπως ο Πειραιάς, που έχει να διαχειριστεί την παρουσία χιλιάδων τουριστών, το τοπικό Τ.Α. κλείνει κατά τις βραδινές ώρες. Πρέπει να γίνει εξορθολογισμός δυνάμεων. Να μη χρησιμοποιούν άνδρες από τα Τ.Α. σε πάρεργα (μεταγωγές κρατουμένων, φυλάξεις στόχων). Το υποστελεχωμένο Τ.Α. Μοσχάτου για παράδειγμα απασχολεί αστυνομικούς για τη φύλαξη οικίας πολιτικού και γραφείων κόμματος. Γιατί;».Ανάλογη είναι η κατάσταση στο Τμήμα Ασφαλείας Νίκαιας, που ενώ θα έπρεπε να αριθμεί περίπου 20 άνδρες, έχει πραγματική δύναμη 10-13 άτομα. Αρμόδια πηγή αναφέρει ότι παρά τις προσπάθειες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας για εξορθολογισμό της διανομής των δυνάμεων, δεν έχουν δοθεί λύσεις για την απαραίτητη επάνδρωση των αστυνομικών υπηρεσιών σε Πειραιά και Δυτική Αττική.

Και αυτό παρότι, σύμφωνα με παλιότερη έκθεση της Ιντερπόλ, στην Ελλάδα αντιστοιχούν ανά 100.000 κατοίκους περισσότεροι αστυνομικοί σε σχέση με τα αντίστοιχα νούμερα στις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. διαμηνύει ότι γίνεται προσπάθεια να πέσουν στη μάχη κατά της εγκληματικότητας αστυνομικοί που μέχρι πρότινος απασχολούνταν σε φρουρές επισήμων. Κύκλοι του υπουργείου προσθέτουν μάλιστα ότι ήδη έχουν απομακρυνθεί από VIP πολλοί αστυνομικοί (σ.σ.: χωρίς κανείς όμως να γνωρίζει αν παρέμειναν τελικά στις μάχιμες θέσεις ή κατάφεραν ξανά να ξεγλιστρήσουν).

Το πρόβλημα είναι ότι η διαδικασία επανεξέτασης του ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι συνοδεία καθυστερεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από πρόσωπα που είδαν τους αστυνομικούς τους να χάνονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι αντιδράσεις προς την ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη δημιουργήθηκαν ακόμα και από πρόσωπα που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα.

Αλέξανδρος Καλαφάτης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
 
Top