Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επιβεβαίωσε ότι στο επεισόδιο ανοιχτά της Ρόδου το τουρκικό εμπορικό πλοίο μετέφερε ναρκωτικά ενώ παράλληλα δήλωσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το Αιγαίο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.

«Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την καταδίωξή του και μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, όπως ορίζουν οι διεθνείς κανόνες. Δεν το πράξαμε για αυτονόητους λόγους. Ειδοποιήσαμε την απέναντι πλευρά ότι έχουμε αυτή την πληροφορία και ότι συνέβη αυτό το γεγονός. Από κει και πέρα είναι ευθύνη της γειτονικής μας χώρας για τις περαιτέρω ενέργειες για το συγκεκριμένο πλοίο, για το οποίο τέλος πάντων γράφονται διάφορα πράγματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός σε συνέντευξή του στον Real FM.

Και πρόσθεσε: «Εκείνο που θέλω να πω εγώ είναι ότι πρέπει να καταλάβουν ότι το Αιγαίο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Δυστυχώς η ανοχή εκλαμβάνεται πολλές φορές ως αδυναμία και αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να το συνεχίσουμε. Το ίδιο γινόταν και με τα τουριστικά σκάφη αναψυχής. Επί πέντε χρόνια οργώναν το Αιγαίο πλοία με τουρκική σημαία, αλλά και άλλη σημαία, τουριστικά, χωρίς να πληρώνουν κανέναν φόρο, φτιάχνοντας παράνομα ναυλοσύμφωνα».

Στο ερώτημα με αφορμή τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας ότι το περιστατικό ήταν ελληνική προβοκάτσια ο κ. Κουρουμπλής απάντησε: «Δεν συνηθίζουμε εμείς να κάνουμε αυτά τα πράγματα. Εμείς θέλουμε να υπάρχει μία ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στις δύο χώρες και νομίζω ότι αυτό κάνουν σταθερά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, αυτό κάνουμε κι εμείς».

Στο ερώτημα αν το υπουργείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μην έπλευσε τυχαία στα ελληνικά χωρικά ύδατα το τουρκικό εμπορικό πλοίο ο υπουργός Ναυτιλίας απάντησε: «Εξετάζονται αρμοδίως όλα τα ενδεχόμενα. Από κει και πέρα εκείνο που εγώ έχω να πω είναι ότι αυτή την πληροφορία είχαμε και εφόσον αποδεικνύεται ότι αυτή η πληροφορία πρέπει να ήταν ακριβής διότι αυτό συνάγεται από τη συμπεριφορά που επέδειξε μετά ο καπετάνιος. Το μήνυμα έχει δοθεί προς κάθε κατεύθυνση».
 
Top