Το Bitcoin αποτελεί έναν από τους άγνωστους -μέχρι στιγμής - «εισβολείς» στη νέα εποχή. Μπορεί το ευρύ κοινό να μην ασχολήθηκε ή πληροφορήθηκε ακόμη για το Bitcoin, ωστόσο ολοένα και αυξάνεται παγκόσμια η χρήση του, γι αυτό εξάλλου παρατηρείται ραγδαία αύξηση στην αξία του... 

Το Bitcoin, πρωτοεμφανίστηκε το 2008, αμέσως μετά το οικονομικό «crash στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο ψηφιακό νόμισμα (ανάμεσα σε αρκετά άλλα), το οποίο στηρίζεται στο σύστημα Blockchain. 

Βασίζεται σ’ ένα «καλοκουρδισμένο» σύστημα κρυπτογράφησης. Εμπνευστής του Bitcoin είναι - ο άγνωστος μέχρι και σήμερα- χρήστης με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Το μυστήριο γύρω από τον Satoshi Nakamoto είναι άλυτο μέχρι στιγμής, με τις θεωρίες συνωμοσίας να δίνουν και να παίρνουν, για το ποιος μπορεί να είναι πίσω από το ψηφιακό νόμισμα. 

Ποιες οι ιδιαιτερότητες του Bitcoin και πως λειτουργεί 

Ο ειδικόςγια θέματα ασφάλειας διαδικτύου , Ντίνος Παστός, ανέφερε σε δηλώσεις του στο Sigmalive το Bitcoin βασίζεται σ 'ένα «ψηφιακό σύστημα εμπιστοσύνης», τονίζοντας παράλληλα ότι η λέξη κλειδί γύρω από το Bitcoin είναι η «εμπιστοσύνη». 

Η πιο «εκκωφαντική» ιδιαιτερότητα του εν λόγω ψηφιακού νομίσματος είναι ότι δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα ελέγχου. Με πιο απλά λόγια, δεν υπάρχει ένας κεντρικός server που ν’ αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση των συναλλαγών, συμπλήρωσε ο Ντίνος Παστός. 

Αντιθέτως, ο φόρτος εργασίας μοιράζεται στους χρήστες που θέλουν να συμμετέχουν, τους λεγόμενους miners. Η διαδικασία επιβεβαίωσης των συναλλαγών ονομάζεται mining και οι χρήστες που φέρνουν εις πέρας την ολοκλήρωση των συναλλαγών ονομάζονται miners. Οι χρήστες που παίζουν το ρόλο miners, με απλά λόγια, αμείβονται με Bitcoins για να έχουν σε λειτουργία τους υπολογιστές τους, μέσω των οποίων διεκπεραιώνονται οι συναλλαγές. 

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η συναλλαγή είναι οριστική και αμετάκλητη, ενώ ενημερώνονται παράλληλα όλοι οι υπόλοιποι χρήστες που συμμετέχουν στο σύστημα. Έτσι, για να ισχύσει μία συναλλαγή, επιβεβαιώνουν αυτόματα όλοι οι εμπλεκόμενοι χρήστες ότι τα Bitcoin της συγκεκριμένης συναλλαγής υπάρχουν καθώς και ότι ο χρήστης είναι αληθινός. 

Ασφάλεια του Bitcoin και πιθανές επιθέσεις από Hackers 

Το ιδιοφυές σύστημα κρυπτογράφησης στο οποίο βασίζεται το Blockchain, απαγορεύει σε Hackers να «πλαστογραφήσουν», ή για να είναι πιο κατανοητό να «παραχαράξουν», Bitcoin και να προβούν σε συναλλαγές από ψευδείς λογαριασμούς. Όπως δήλωσε ο κ. Παστός, ειδικοί αναφέρουν ότι «θα χρειαστούν δισεκατομμύρια χρόνια, για να καταφέρει κάποιος Hacker να επέμβει σ’ αυτό το σύστημα». 

Ο κίνδυνος ελλοχεύει όταν κάποιος Hacker καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή κάποιου χρήστη του διαδικτύου, ο οποίος έχει στην κατοχή του Bitcoin. Σ’ αυτή την περίπτωση, όπως o Hacker καταφέρνει να χρησιμοποιεί όλα τα προσωπικά σας αρχεία, είναι αυτονόητο ότι τόσο εύκολα μπορεί και να ελέγξει τα Bitcoins σας. 

Υπάρχουν βέβαια οι λεγόμενες «διαδικτυακές τράπεζες», ιστοσελίδες δηλαδή που παίζουν το ρόλο μίας κανονικής τράπεζας, φυλάσσοντας τα Bitcoins χρηστών, που επιλέγουν να διαφυλάξουν την ψηφιακή τους περιουσία μ’ αυτό τον τρόπο. 

Ένα Bitcoin αυτή τη στιγμή αξίζει 4,291σε αμερικάνικο δολάριο, ή 3,628 ευρώ. Ωστόσο κάποιος χρήστης μπορεί ν’ αγοράσει μία αντιστοιχία ενός νομίσματος. Δηλαδή μπορεί ν’ αγοράσεις για παράδειγμα, την αντιστοιχία 100 ευρώ από ένα Bitcoin που αξίζει 3,628. Η αρχική του αξία ήταν 0,01 δολάρια και έκτοτε πήρε την ανιούσα λόγω της ζήτησης που ολοένα αυξάνεται. 

Aυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι παγκόσμια έχουν αγοραστεί και χρησιμοποιούνται για ψηφιακές συναλλαγές 16 εκατομμύρια Bitcoins, ενώ η διαδικασία «έκδοσης» Βitcoins θα τερματιστεί στα 21 εκατομμύρια Bitcoins. Δηλαδή, απομένουν περίπου 5 εκατομμύρια Bitcoins, που δεν έχουν παραχθεί. 

Η κυπριακή πραγματικότητα και η ανακοίνωση της ΕΚΤ 

Ο Ντίνος Παστός, δηλώνει υπέρμαχος του Bitcoin. Μεγαλο του πλεονέκτημα χαρακτηρίζει την απουσία ενός κεντρικού ελέγχου. «Δεν μπορεί να χειραγωγηθεί, δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα ελέγχου. Δεν υπάρχουν τρίτοι ή μεσάζοντες, υπάρχει μόνο ο αγοραστής και ο πωλητής ενός Bitcoin καθώς και οι υπόλοιποι που συμμετέχουν στο σύστημα, οι οποίοι επιβεβαιώνουν (όπως εξηγήσαμε πιο πανω) τη συναλλαγή». Ο κ. Παστός τόνισε ότι πρόκειται για άμεση και έμπιστη συναλλαγή. «Εγγυημένα γίνεται η μεταφορά Bitcoin από τον πωλητή στον αγοραστή, χωρίς μεσάζοντες και χωρίς συνεπακόλουθα έξοδα». 

Ερωτηθείς για την κυπριακή πραγματικότητα, ο Ντίνος Παστός, απάντησε ότι «προς το παρόν το Bitcoin στην Κύπρο δαιμονοποιείται. «Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι το Bitcoin ήρθε για να κλείσει τις τράπεζες, ωστόσο το Bitcoin είναι απλά ένα ακόμα εργαλείο συναλλαγών. Δεν είναι τυχαίο που αποκαλείται από πολλούς, ως τ χρήμα του λαού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παστός. 

Στην Κύπρο μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν επιτρέπουν τι συναλλαγές πελατών τους με υπηρεσίες που αφορούν Bitcoins. Η απαγόρευση, όπως θεωρεί ο Ντίνος Παστός, φέρνει μεγαλύτερη ζήτηση και ακόμα μεγαλύτερη άνοδο της τιμής του. Επίσης, Κύπριοι στρέφονται στο εξωτερικό, υποστηρίζει ο κ. Παστός, όπως για παράδειγμα στην Ελβετία, όπου η συναλλαγή Bitcoins μέσω τραπεζών είναι νόμιμες. «Επιτρέποντας τις συναλλαγές, κέρδισαν και τον έλεγχο», συμπλήρωσε. 

Στην Κύπρο, ο μοναδικός φορέας που επέτρεψε τις συναλλαγές Bitcoins, ήταν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. 

Τα Bitcoins ανάμεσα στις τρεις πρώτες προκλήσεις για τις Τράπεζες 

Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δημοσιεύτηκε το 2016 στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται μεταξύ άλλων: 

«Η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι η πρόοδος στην τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (distributed lesdger technology) η οποία υποστηρίζει τα εναλλακτικά μέσα πληρωμών, όπως τα εικονικά νομίσματα, μπορεί δυνητικά να αυξήσει την αποτελεσματικότητα, την εμβέλεια και το φάσμα των διαθέσιμων επιλογών όσον αφορά τις μεθόδους πληρωμής και μεταφοράς. Πάντως, τα νομοθετικά όργανα της Ένωσης θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να μη παρέχουν την εντύπωση ότι προάγουν τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων αναγνωριζόμενων σε ιδιωτική βάση, καθώς τα εναλλακτικά αυτά μέσα πληρωμών δεν αποτελούν νομίμως αναγνωρισμένα νομίσματα ούτε και νόμιμο χρήμα το οποίο εκδίδεται από κεντρικές τράπεζες ή άλλες δημόσιες αρχές ( 1 ). Η ΕΚΤ διατηρεί αρκετές επιφυλάξεις ως προς τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα «παραστατικά νομίσματα» κατά τις αναφορές της προτεινόμενης οδηγίας και στα «εικονικά νομίσματα»: μία εξ αυτών αφορά τη μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει τα εικονικά νομίσματα και που συνήθως είναι μεγαλύτερη από εκείνη των νομισμάτων τα οποία εκδίδουν ή των οποίων την έκδοση άλλως επιτρέπουν κεντρικές τράπεζες, καθώς η μεταβλητότητα δεν φαίνεται να συνδέεται πάντοτε με οικονομικούς ή χρηματοπιστωτικούς παράγοντες. Κάποιες περαιτέρω επιφυλάξεις αφορούν τα ακόλουθα: α) σε αντίθεση με τους κατόχους των νομίμως αναγνωρισμένων νομισμάτων, οι κάτοχοι μονάδων εικονικού νομίσματος συνήθως δεν απολαύουν καμίας εγγύησης ότι μελλοντικά θα είναι σε θέση να τις ανταλλάξουν με αγαθά και υπηρεσίες ή με νομίμως αναγνωρισμένο νόμισμα, και β) αν η εξάρτηση των φορέων οικονομικής δραστηριότητας από τις μονάδες εικονικού νομίσματος αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον, θα μπορούσε καταρχήν να επηρεάσει τον έλεγχο της προσφοράς χρήματος εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, εγείροντας πιθανούς κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών, αν και σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική ο συγκεκριμένος κίνδυνος είναι περιορισμένος. Έτσι, ενώ σύμφωνα και με τις συστάσεις της FATF τα νομοθετικά όργανα της Ένωσης ενδείκνυται να προβούν σε ρύθμιση των εικονικών νομισμάτων υπό το φως της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, επιδίωξή τους στο συγκεκριμένο αυτό πλαίσιο δεν θα πρέπει να είναι η προαγωγή της ευρύτερης χρήσης των εν λόγω νομισμάτων». 

Μάλιστα, πολλοί κατατάσσουν τα Bitcoins, ανάμεσα στις πρώτες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες τα επόμενα χρόνια. Ισχυρότερο όπλο των «εχθρών» του Bitcoin αποτελεί η έλλειψη εποπτείας, αντιπαραθέτοντας παράλληλα την αξιοπιστία των τραπεζών. 

Ευλογία ή κατάρα λοιπόν το Bitcoin;Το σίγουρο είναι ότι τo θα συνεχίσει να μας απασχολεί και τα επόμενα χρόνια, γι αυτό και χρειάζεται σωστή και συνεχής ενημέρωση γύρω από το θέμα. Η τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία και οι ανάγκες της εποχής απαιτούν συνεχή πληροφόρηση για να μπορούμε να συμβαδίζουμε με το ρυθμό της εποχής μας. 

Πηγή: sigmalive.com
 
Top