Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπόριου όπλων που πωλούσε όπλα σε μπράβους του Πειραιά.

Η δικογραφία με τις τηλεφωνικές συνομιλίες από τις παρακολουθήσεις των Αρχών ξεπερνά τις 150 σελίδες, όπως και οι διάλογοι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από την έρευνα προκύπτει ότι πολλά όπλα το κύκλωμα των λαθρεμπόρων τα έφερνε από επίσης παράνομα κυκλώματα από Ιταλία και Ισπανία.

Για παράδειγμα, τα πιστόλια, οι μπράβοι-πελάτες τα παρήγγελναν ως «κουτσομούρες», τα περίστροφα ως «σαρδέλες Καλλονής» και αν ήταν ιταλική Beretta ως «ιταλική ράτσα».

Μάλιστα, μία Beretta που η νόμιμη αγορά της μπορεί να κόστιζε από 800-1.000 ευρώ, αυτοί την χρέωναν 2.500-4.000 ευρώ ανάλογα τον πελάτη, πόσο συχνά αγόραζε κλπ.

Πρόσθετα, διαφήμιζαν τα όπλα τους ως «καθαρά» και μη εμπλεκόμενα σε άλλες εγκληματικές ενέργειες που συνήθως στον κόσμο των παρανόμων αυτό και το πιο σημαντικό, ώστε αν τυχόν συλληφθούν να μην τους αποδοθούν και κατηγορίες για εγκλήματα που δεν έχουν διαπράξει.
Τα όπλα πάντως έχουν μεταφερθεί όλα στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και θα εξεταστούν για να διαπιστωθούν αν έχουν χρησιμοποιηθεί ή όχι σε εγκληματικές ενέργειες.
Ενδεικτικό της τεχνογνωσίας που είχε ο 65χρονος οπλουργός του κυκλώματος από την Πάτρα που διατηρούσε δικό του εργαστήριο με τόρνο είναι και το παρακάτω βίντεο που δείχνει πως είχε μετατρέψει ένα κλομπ σε πυροβόλο όπλο, που όπλιζε με ένα κορδόνι και πυροδοτούσε μία σφαίρα με ένα κουμπί…

Το χρονικό της υπόθεσης
Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε, μετά από τουλάχιστον 7-8 μήνες, μεθοδική και συστηματική έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, τα μέλη του οποίου ενέχονται σε παράνομη εισαγωγή, πώληση, τροποποίηση – μετασκευή και εμπορία οπλισμού σε περιοχές της Αττικής.
Η αποδόμηση της συμμορίας επετεύχθη στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, σε συνεργασία με άλλες αστυνομικές Υπηρεσίες.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, συνέλαβαν τρεις Έλληνες, ηλικίας 39, 54 και 65 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε συμμορία, της κατασκευής – τροποποίησης, της εισαγωγής, της πώλησης και της εμπορίας όπλων, της παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών και ναρκωτικών.
Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ένας 33χρονος Έλληνας, σε βάρος του οποίου έχει σχηματιστεί δικογραφία για τα αδικήματα της διάθεσης, της εμπορίας, απόπειρας εισαγωγής όπλων από το εξωτερικό, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τις κροτίδες και φωτοβολίδες.
Επιπλέον, έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία 11 Ελλήνων, ηλικίας από 33 έως και 63 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν σε αγοραπωλησίες οπλισμού, με τα μέλη της συμμορίας, ενώ για τον ίδιο λόγο αναζητούνται ακόμη 11 δράστες, σε βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.
Για τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν προχθές το πρωί, σε περιοχές της Αττικής, ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, στις οποίες συνέδραμαν οι αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Αχαΐας.
Τα ραντεβού στα μπαρ του Πειραιά και το παρελθόν του σεσημασμένου «εγκέφαλου»
Όπως προέκυψε στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας, τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν παράνομα οπλισμό, σε περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα στον Πειραιά, στη Νίκαια, στη Δραπετσώνα στον Κορυδαλλό και στα Λιόσια σε μπράβους της νύχτας και σε ραντεβού που έκλειναν σε διάφορα μπαρ που πωλούσαν προστασία οι πελάτες.
Κεντρικό ρόλο στη διακίνηση του οπλισμού είχε ο 54χρονος, ο οποίος μάλιστα ήταν σεσημασμένος για παράνομο εμπόριο όπλων και το 1998 είχε πουλήσει εκείνος το όπλο σε μπράβο που συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Τότε είχε συλληφθεί και εκείνος με πλήθος όπλων, ενώ ο 65χρονος έχοντας εξειδικευμένες γνώσεις ως οπλουργός αλλά και κατάστημα μηχανολογικών εργασιών με κατάλληλο εξοπλισμό μπορούσε να τροποποιεί μετασκευάζει, επισκευάζει τα όπλα.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, βρήκαν και κατέσχεσαν, μεταξύ άλλων, στο κατάστημα του 65χρονου ένα τόρνο, τρυπάνια, εργαλεία που χρησιμοποιούνται για συναρμολόγηση, κατασκευή, τροποποίηση και μετασκευή οπλισμού, καθώς και εξαρτήματα όπλων.
Σε έρευνες που ακολούθησαν παρουσία δικαστικού λειτουργού, στις οικίες των δραστών σε περιοχές της Αττικής, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν 9 πιστόλια, 7 περίστροφα, 5 πολεμικά τυφέκια, ένα καρυοφύλι, ένα κυνηγετικό όπλο, ένα αυτοσχέδιο όπλο με μορφή αστυνομικής ράβδου, τρία αντιαεροπορικά βλήματα, 7.214 φυσίγγια και κάλυκες διαφόρων διαμετρημάτων, 3 χειροβομβίδες, 8 πυροκροτητές, 27 γεμιστήρες, 16 κάννες, 5 μαχαίρια, 8 ξιφολόγχες, 3 ναυτικές φωτοβολίδες, ένας σιγαστήρας όπλου και μια διόπτρα καθώς και 2,3 γραμμάρια κάνναβης.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της συμμορίας ενέχονται σε πληθώρα αγοραπωλησιών όπλων τους τελευταίους μήνες.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τις παράνομες πράξεις τους, χρησιμοποιώντας τηλεφωνικές συνδέσεις, που ήταν καταχωρημένες σε τρίτα άτομα, κυρίως αλλοδαπούς (αχυρανθρώπους) και χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη – συνθηματική φρασεολογία στις συνομιλίες, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους αγοραστές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακές εφαρμογές.
Ο οπλισμός που κατασχέθηκε θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για περεταίρω εργαστηριακό έλεγχο, προκείμενου να εξακριβωθεί τυχόν συμμετοχή του σε άλλες παράνομες ενέργειες.
via
 
Top