Οι αιματολογικοί καρκίνοι μπορεί να προκαλέσουν πολλά και διαφορετικά συμπτώματα. Η ασάφεια και η μη ειδική φύση τους, όμως, καθιστά δύσκολη τη διάγνωσή τους.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καρκίνων του αίματος, όπωςλευχαιμία, λέμφωμα, μυέλωμα και σπανιότεροι, όπως τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα και τα μυελοπολλαπλασιαστικά νεοπλάσματα. Οι αιματολογικοί καρκίνοι είναι τύποι καρκίνου που μπορεί να προσβάλλουν το μυελό των οστών, τα κύτταρα του αίματος, τους λεμφαδένες και άλλα μέρη του λεμφικού συστήματος, προκαλώντας πολλά και διαφορετικά συμπτώματα. Ορισμένα είναι κοινά σε όλους τους τύπους, ενώ άλλα είναι πιο χαρακτηριστικά σε συγκεκριμένους. Για παράδειγμα, τα λεμφώματα χαρακτηρίζονται από διογκωμένους λεμφαδένες, ενώ ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του μυελώματος είναι ο οστικός πόνος, ειδικά στην πλάτη.

Τα κοινά συμπτώματα των καρκίνων του αίματος μπορεί να περιλαμβάνουν:


Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Κόπωση
Αίσθημα αδυναμίας ή δύσπνοια
Μώλωπες που προκαλούνται με ευκολία (ακόμα και με μια μικρή πίεση)
Ασυνήθιστη αιμορραγία (π.χ. από τη μύτη ή τα ούλα)
Διογκωμένους λεμφαδένες (μασχάλες, τράχηλο, λαιμό, όρχεις)
Πρησμένο στομάχι ή κοιλιακή δυσφορία
Συχνές και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις
Ανεξήγητο πυρετό / νυχτερινές εφιδρώσεις
Φαγούρα στο δέρμα
Πόνο στα οστά (πλευρά / πλάτη) / αρθρώσεις

Εάν ένα άτομο αντιμετωπίζει κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθεί ειδικό, ο οποίος θα το παραπέμψει σε περαιτέρω εξετάσεις.
Ωστόσο, πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε άλλα, πολύ πιο κοινά και λιγότερο σοβαρά προβλήματα υγείας. Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους καρκίνους, όμως, η έγκαιρη διάγνωση έχει θεμελιώδη σημασία για την έκβαση της θεραπείας, γι’ αυτό και θα πρέπει να διερευνώνται το συντομότερο δυνατό.   πηγή
 
Top