Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής  Αττικής - Πειραιώς  κ΄ Νήσων,  συμμετέχοντας  στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών  Ημερών Πολιτιστικής  Κληρονομιάς  2017 (21 – 24 Σεπτεμβρίου 2017),  που για την διετία 2017 – 2018  είναι αφιερωμένες στην θεματική ‘Πόλ(ε)ις’ , σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει :


-       Κυριακή  24  Σεπτεμβρίου   2017   

«Αρχαιολογικός  περίπατος  στα Μακρά Τείχη και  σε αρχαιότητες πέριξ  αυτών : νεκροταφεία , κτήρια  και δρόμοι »  

Οι αρχαιολόγοι της  Εφορείας  θα  προσφέρουν  τη  δυνατότητα  στους  επισκέπτες  / περιπατητές  να περιηγηθούν σε θέσεις, (ειδικά διαμορφωμένους αρχαιολογικούς χώρους ), όπου διατηρούνται ορατά κατάλοιπα ταφικών μνημείων , δρόμων και κτηρίων , που πλαισίωναν τα Μακρά Τείχη, αλλά και σε θέσεις όπου διατηρούνται  ορατά τμήματα του νοτίου σκέλους των Μακρών Τειχών.
Οι συμμετέχοντες στον αρχαιολογικό περίπατο θα έχουν την ευκαιρία , μέσα από τις αφηγήσεις των αρχαιολόγων , να κατανοήσουν και να αναπλάσουν την αρχαία τοπογραφία της Αθηναϊκής  πεδιάδας, δηλαδή της πεδιάδας μεταξύ της Αθήνας και  του κεντρικού της  λιμένα  , τον Πειραιά .
Τα Μακρά Τείχη ήταν αμυντικά Τείχη και, ένα από τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα στην  Αττική κατά την αρχαιότητα,   που  συνέδεαν σε ευθεία γραμμή , την Αθήνα με το επινείο της τον Πειραιά . Η οικοδόμησή τους συνέβαλε άμεσα  στην ραγδαία οικονομική  ανάπτυξη της Αθήνας και την μετατροπή της σε ναυτική και πολιτική υπερδύναμη της εποχής.    
Οι αρχαιότητες  πέριξ  των Μακρών Τειχών  δεικνύουν την υψηλή  κοινωνική , οικονομική , πολιτική και φιλοσοφική  ωριμότητα  της Αθήνας και του Πειραιά  , κατά τους αρχαίους χρόνους.       


Σημείο  συνάντησης:
Σταθμός  ΗΣΑΠ  «Ταύρος » (εκδοτήρια εισιτηρίων)
Ώρα συνάντησης  10:30  το πρωί  (διάρκεια περιπάτου περίπου 3 ώρες.
Ελεύθερη  συμμετοχή


Πληροφορίες: 
Γιάννης  Συρόπουλος, τηλ: 210 – 45.90.705 
Ειρήνη   Σκιαδαρέση, τηλ: 210 – 45.90.712  και  6977 325 462
Α.Μ  Αναγνωστοπούλου, τηλ:  210 – 45.90.711  
 
Top