Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με το πόσο άμεση ήταν η κρατική κινητοποίηση μετά την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό που προκάλεσε η βύθιση του «Αγία Ζώνη 2» -

Τι απαντά ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής για τα όσα ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του EMSA. 

«O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ναυτικής Ασφάλειας (EMSA) διαθέτει για τα κράτη μέλη της ΕΕ 16 πλοία τα οποία είναι stand by και είναι διαθέσιμα 24 ώρες μετά την υποβολή αιτήματος από τη χώρα μέλος και την υπογραφή συμβολαίου με την εκάστοτε κυβέρνηση», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια της Ραντίνα Ρούσεβα, εκπροσώπου Τύπου του EMSA. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί ο ισχυρισμός της ίδιας ότι το αίτημα της Ελλάδας, προς τον Οργανισμό έφτασε αργά βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν διαθέσιμα 16 σκάφη τα οποία είναι διαθέσιμα για να συνδράμουν σε όποια χώρα αιτηθεί βοήθεια. 

Έντονη αντίδραση της ΝΔ - «Αναμένουμε παραίτηση Κουρουμπλή» 

Η ΝΔ μετά τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του EMSA, Ραντίνας Ρούσεβα ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έστειλε αίτημα για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό μετά από 4 μέρες από το ατύχημα στο Σαρωνικό, ζητάει εκ νέου την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας. «Μετά τη σημερινή επιβεβαίωση της εκπροσώπου Τύπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Θαλάσσιας Ασφάλειας (ΕΜSA), κυρίας Ρούσεβα, ότι η κυβέρνηση έστειλε το αίτημα συνδρομής το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Κουρουμπλής είναι ψεύτης με σφραγίδα και αναμένουμε την παραίτησή του» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ. 

Τι αναφέρει ανακοίνωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή 

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της EMSA Radina Russeva (Ραντίνα Ρούσεβα), όπως δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι καλά ενημερωμένος, τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Αναφέρει ότι «το ελληνικό αίτημα προς την EMSA κατατέθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου και όχι στις 13 όπως υποστηρίζει τόσες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης. 

Δηλαδή κατατέθηκε δύο ημέρες μετά το ναυάγιο και όχι τέσσερις όπως λέει ο αρχηγός της Ν.Δ. Θυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι το ναυάγιο έγινε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και όχι το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου» προσθέτει ο υπουργός. Ο κ.Κουρουμπλής αναφορικά με τα 16 πλοία που έχει διαθέσιμα ο EMSA ανά πάσα στιγμή, υπογραμμίζει τα εξής: «Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ποιο πλοίο είναι προτιμότερο. Αυτό που είναι ήδη στην Ελλάδα ή το πιο κοντινό στην Ελλάδα, το οποίο ήταν στη Μάλτα και με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 10 κόμβων που αναπτύσσει, θα ερχόταν σε 3,5 ημέρες; Προφανώς το ελληνικό πλοίο, το οποίο ανέλαβε υπηρεσία, αμέσως μόλις τελείωσε την αποστολή που εκτελούσε», αναφέρει.
 
Top