Στον  κινηματογράφο ΣΙΝΕΑΚ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Οκτωβρίου η τελετή βράβευσης των μαθητών και μαθητριών των ΕΠΑΛ της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κος Δημήτρης Μπαξεβανάκης, συνεχάρη το ΒΕΠ για την πρωτοβουλία του – χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά είναι πρωτοπόρο-, να αναδείξει την Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση και τη Μαθητεία και να τη συνδέσει με την παραγωγή, τονίζοντας ότι θα υπάρξει συνέχεια στη συνεργασία του Υπουργείου με το Επιμελητήριο προς αυτή την κατεύθυνση. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «το Υπουργείο Παιδείας κάνει μια μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ώστε να απαντά θετικά στον στόχο του ΒΕΠ, να αποτελέσει η Τεχνική Εκπαίδευση επιλογή και όχι ανάγκη. Αυτό θέλει πολλή δουλειά, αν αναλογιστούμε και τις νοοτροπίες που έχουν αναπτυχθεί και την ελληνική κοινωνία, νοοτροπίες που αλλάζουν πολύ αργότερα από τα πράγματα. Το υπουργείο άλλαξε τη δομή των ΕΠ.ΑΛ., εκπονεί νέα προγράμματα και εκδίδει νέα τεχνικά βιβλία, οργανώνουμε ενισχυτική διδασκαλία ενώ ειδική φροντίδα δείχνουμε για το τι θα κάνουν τα παιδιά με την αγορά εργασίας όταν πάρουν το πτυχίο».

Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους πολιτικοί και τοπικοί παράγοντες του Πειραιά και απένειμαν επαίνους στους μαθητές και μαθήτριες των ΕΠΑΛ της Π.Ε. Πειραιά, όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, εκπροσωπώντας και την Περιφερειάρχη Αττικής, κος Γιώργος Γαβρίλης, ο Εκπρόσωπος του Δημάρχου Πειραιά, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Πειραιά, Σταύρος Βοϊδονικόλας, ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Α΄ Πειραιά, Θοδωρής Δρίτσας, ο Βουλευτής Αργολίδας, αναπλ. Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ.,εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ν.Δ., Ιωάννης Ανδριανός και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Παρέστησαν και απένειμαν επαίνους, η Ανεξάρτητη Βουλευτής Β’ Πειραιά, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά, Ελένη Σταματάκη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Γιώργος Σταματογιάννης, ο Αστυνομικός Διευθυντής, Κ.Τσατσαρής, εκπρόσωπος του Διευθυντού της Αστυνομικής Δ/νσης Πειραιά, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ευγένιου Ευγενίδου, Γιώργος Σκορδίλης, ο Διευθυντής ΔΔΕ Πειραιά, Ν. Μουμούρης, Α΄ Αντ/δρος ΒΕΠ, Γ. Κωνσταντόπουλος, ο Β΄ Αντιπρόεδρος ΒΕΠ, Μιχάλης Ψαρράς, οι Σύμβουλοι ΒΕΠ, κ.κ. Γ. Χρυσικόπουλος και Β. Κανακάκης.

Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Ανδριανός Μιχάλαρος, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Οι μαθητές και οι μαθήτριες των ΕΠΑΛ μετρούν κάθε χρόνο πολλές επιτυχίες στις πανελλαδικές εξετάσεις, είναι κομμάτι του μέλλοντος της χώρας μας, παρόλα αυτά όμως μένουν στο περιθώριο κάθε φορά που γίνεται αναφορά στους αριστούχους της εκάστοτε περιφερειακής ενότητας.

Τα ΕΠΑΛ, ιδίως με τη νέα τους μορφή, είναι η απόδειξη πως η γνώση δεν έχει στεγανά ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη, πως δεν είναι μόνο κάποια επαγγέλματα που οδηγούν στην καταξίωση των νέων.

Τα παιδιά των ΕΠΑΛ δεν πρέπει να αισθάνονται μειονεκτικά, αλλά να διεκδικούν ισότιμα τα δικαιώματά τους στη γνώση, στη ζωή και στο μελλοντικό τους επάγγελμα.

Η ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης αποτελεί σημαντική συνθήκη εξόδου της χώρας από τα αδιέξοδα της κρίσης, με αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις, επομένως και με ανάσχεση της ανεργίας, που πλήττει ιδίως τη νεολαία μας.

Η δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων μπορεί να αναδειχθεί μέσα από τις κατάλληλες διαδικασίες και τα παιδιά των Επαγγελματικών Λυκείων να είναι οι επόμενοι που θα υποστηρίξουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η οποία αποτελεί διέξοδο από την κρίση.

Η Επαγγελματική-Τεχνική Εκπαίδευση, τόνισε, είναι Επιλογή και όχι Ανάγκη.

Η σύνδεση της Επαγγελματικής – Τεχνικής Εκπαίδευσης με την παραγωγή πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα όλων των συναρμόδιων φορέων».

Ο κος Μιχάλαρος, κλείνοντας την ημερίδα, αφού ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν, καθηγητές, μαθητές, γονείς, πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες του Πειραιά, επεσήμανε ότι αυτή η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, είναι στα πλαίσια μιας σειράς ενεργειών υποστήριξης και αναβάθμισης της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης από το ΒΕΠ και, υποστήριξε, «ότι αυτή η διοργάνωση θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε χρόνο ώστε να αλλάξει η νοοτροπία ότι τα παιδιά των ΕΠΑΛ είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Τα παιδιά των ΕΠΑΛ είναι το μέλλον της χώρας», τόνισε και τέλος ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσει αντίστοιχη εκδήλωση για τους μαθητές και μαθήτριες των ΕΠΑΛ Δυτικής Αττικής.
 
Top