Από τον Σταύρο Τσιριγωτάκη*
Σήμερα είναι εγκληματικό για μια γυναίκα:
-να μην κάνει μαστολογικό έλεγχο κάθε χρόνο, αφού ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση,
-να διαγιγνώσκεται με καρκίνο μαστού σε προχωρημένο στάδιο.
Διαθέτουμε όπλα για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, αυτού του ‘’φονιά’’ του γυναικείου φύλου, τον οποίο βέβαια τίποτα δεν τον εμποδίζει να απειλήσει και τους άνδρες (σε πολύ μικροτερο ποσοστό), τα οποία είναι σύγχρονα και αποτελεσματικά.
  Είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι, άνδρες και γυναίκες ότι η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη αντιμετώπιση της κάθε περιπτώσεως ξεχωριστά, είναι αυτά που σώζουν ζωές. Η γνώση και η πρόληψη είναι αυτές που μπορούν να σε σώσουν από τον καρκίνο του μαστού.
Η εμφάνιση ογκιδίων στο μαστό ξεκινά συνήθως από τη μέση ηλικία και η συχνότητα εμφάνισης τους αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Σε νεαρές γυναίκες τα ογκίδια στο μαστό είναι συνήθως καλοήθη.

ΚΑΘΕ ΨΗΛΑΦΗΤΟ ΟΓΚΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ; ΟΧΙ
Στην πλειοψηφία τους τα ψηλαφητό ογκίδια στο μαστό είναι καλοήθη, ένα ογκίδιο μπορεί να είναι ινοαδένωμα, ινολίπωμα, λίπωμα, κύστη, αιμάτωμα, αλλά και καρκίνος.
 ΜΑΣΤΟΔΥΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ; ΟΧΙ
Μαστοδυνία είναι ο πόνος στο μαστό. Μπορεί να οφείλεται σε πάθηση του μαστού ή σε άλλη πάθηση, δεν σημαίνει αναγκαστικά κακοήθεια. Πάθηση του μαστού μπορεί να είναι η φλεγμονή, ο τραυματισμός μία διατεταμένη κύστη και σπάνια καρκίνος. Άλλη πάθηση μπορεί να είναι η αρθροπάθεια του ώμου κ.ά.

ΔΕΝ ΨΗΛΑΦΩ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΜΟΥ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΡΚΙΝΟ; ΝΑΙ
Για να μπορέσεις να ψηλαφήσεις ένα ογκίδιο ψηλαφητό πρέπει να έχει κάποιο συγκεκριμένο μέγεθος και θέση. ΄Οταν λοιπόν ένας καρκίνος είναι σε αρχικό στάδιο ή βρίσκεται βαθιά σε ένα μεγάλο μαστό, μπορεί να διαγνωσθεί μόνο με τη μαστογραφία, όταν δηλαδή είναι σε μη ψηλαφητό στάδιο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΥΣΗ ΘΗΛΗΣ;
Είναι το υγρό που βγαίνει από τη θηλή του μαστού εκτός από την περίοδο της εμμήνου ρύσεως και του θηλασμού.

ΤΟ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΕΚΚΡΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ; ΟΧΙ
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια καλοήθη πάθηση ή σε καρκίνο.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΖΩΤΟΥΣ ΜΑΣΤΟΥΣ ΜΟΥ; ΝΑΙ
Κάθε γυναίκα πρέπει να εξετάζει και να ψηλαφά τους μαστούς της, μια φορά το μήνα ώστε να είναι εξοικιωμένη με όλα τα χαρακτηριστικά τους, οπότε να αντιληφθεί αμέσως την παραμικρή μεταβολή τους.

ΤΙ ΨΑΧΝΩ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟΥ ΜΟΥ;

– Ένα ψηλαφητό ογκίδιο
– Αλλαγή στο σχήμα του μαστού
– Αλλαγή στην υφή του μαστού
– Αλλαγή στο δέρμα
– Αλλαγή στη θηλή
– ΄Εκκριμα

ΠΟΤΕ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ;
Κάθε χρόνο για έλεγχο μετά την ηλικία των 35 χρονών, εφόσον δεν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό. Κάθε φορά που υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο μαστό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ;
Μαστογραφία είναι μια ακτινογραφία του μαστού από ένα μηχάνημα που λέγεται μαστογράφος. Μπορεί να εντοπίσει ένα καρκίνο σε πολύ μικρό μέγεθος (πρώιμο στάδιο). Σύγχρονο όπλο είναι η μαστογραφία με τομοσύνθεση, η οποία μπορεί να ανακαλύψει μικρούς σε μέγεθος καρκίνους και τότε οι επιλογές θεραπείας είναι πολλές και η επιτυχία της θεραπείας είναι περίπου 95%,
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ; ΝΑΙ
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 1 στις 12 γυναίκες έχει πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο στο μαστό στη διάρκεια της ζωής της, ενώ 1 στις 70 θα αναπτύξει καρκίνο στις ωοθήκες, στις ΗΠΑ το ποσοστό για τον καρκίνο του μαστού είναι 1 στις 8 με 9 γυναίκες.


*Ο Σταύρος Τσιριγωτάκης είναι  χειρουργός θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών.
Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ).
Μέλος της Ευρωπαικής Εταιρείας Θυρεοειδούς ETA.
Μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς ATA.
Μέλος Βρετανικής Εταιρείας Χειρουργών Θυρεοειδούς (BAETS).
www.tsirigotakis.gr
info@tsirigotakis.gr


 ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 
ΙΑΤΡΕΙΟ: ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ 66 ,ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210 4619735

 
Top