Περισσότεροι από 140.000 ψήφισαν μέχρι στιγμής – Ποια μηνύματα έστειλαν οι υποψήφιοι


Σε εξέλιξη βρίσκεται ο πρώτος γύρος για την εκλογή του επικεφαλής του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα από το πρωί της Κυριακής, στις 08.00, με τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτόν να κρίνεται θεαματική, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, και υπερβαίνοντας τους 140.000 λίγο πριν τις 16.00, σύμφωνα με πληροφορίες. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2015 στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ είχαν προσέλθει σχεδόν 55.000. 

Σε πολλά εκλογικά τμήματα της χώρας έχουν παρατηρηθεί μεγάλες ουρές και, εφόσον ο ρυθμός προσέλευσης στις επόμενες ώρες είναι ανάλογος, οι εκτιμήσεις δείχνουν πως μπορεί να πλησιάσει και τις 200.000.


Από νεαρούς μέχρι ηλικιωμένους, οι ψηφοφόροι συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία επιλέγοντας τον υποψήφιο της προτίμησής τους, αφού συμπληρώσουν την αίτηση για το νέο ενιαίο προοδευτικό φορέα και ελεγχθεί η ταυτότητά τους. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο.Ψηφοφορία στις εκλογές για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς στο εκλογικό τμήμα της Νέας Ερυθραίας, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) 

Τα μηνύματα των υποψηφίων ηγετών

EUROKINISSI/RODOSPRESS.GR/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ 

Ανδρουλάκης: «Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την προοδευτική παράταξη και πάνω από όλα για την πατρίδα μας» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Ρόδο.

«Θέλω να καλέσω τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που μπορεί να νικήσει την συντήρηση και τον λαϊκισμό που τα τελευταία χρόνια παίζουν σημαντικό ρόλο στην πατρίδα μας», σημείωσε.

«Ήρθε η ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις να ξαναπαίξουν ένα σημαντικό ρόλο και να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί. Για αυτό λοιπόν καλώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και να γίνουμε συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας» τόνισε. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI 

Γάτσιος: Στο Παγκράτι ψήφισε ο πρώην πρύτανης και υποψήφιος Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο οποίος σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» σημείωσε πως «οι πολίτες αναζητούν έναν νέο φορέα για τον πολύ απλό λόγο ότι οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί έχουν χρεοκοπήσει πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά» και προσθέτει ότι «ο φορέας αυτός, όμως, πρέπει να πείσει ότι εκφράζει το νέο, την αλλαγή και την ανατροπή».ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI 

Γεννηματά: Από την Καλλιθέα όπου ψήφισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη διαδικασία στέλνοντας «ένα μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης. Ένα μήνυμα αντίδρασης στη συντήρηση και στη λιτότητα. Αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης». Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε χαρακτηριστικά πως «τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα μας και όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή».Φωτογραφία: Αφροδίτη Χουλάκη 

Θεοδωράκης: Στην Αγία Βαρβάρα, στη γειτονιά που μεγάλωσε, ψήφισε ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης. Τον υποδέχτηκαν παιδικοί του φίλοι και υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του. Μετά την έξοδο από το εκλογικό τμήμα, δήλωσε:

«Πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε το στοίχημα. Ξέρετε έχω πει ότι πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 200.000 πολίτες. Πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στα λάθη της κυβέρνησης, στον λαϊκισμό που ζούμε και να καταλάβουν ότι έχει κι άλλο δρόμο αυτή η χώρα. Αρκεί να βρεθούν στο τιμόνι, άνθρωποι που έχουν δουλέψει, άνθρωποι που γνωρίζουν, άνθρωποι που τολμάνε και είναι της λογικής και όχι των ψεύτικων ιδεολογιών».

Ο κ. Θεοδωράκης στη συνέχεια επισκέφτηκε εκλογικά τμήματα, ιδίως στα δυτικά της πόλης (Κορυδαλλός, Περιστέρι, το Αιγάλεω).EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ 

Καμίνης: Οι εκλογές αφορούν κάθε πολίτη της χώρας, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα Γιώργος Καμίνης, μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, τονίζοντας πως «σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα αλλά μία μεγάλη παράταξη που θα αλλάξει την Ελλάδα».Eurokinissi- ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 
Μανιάτης: Στο εργατικό κέντρο του Άργους, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος Γιάννης Μανιάτης. «Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τη Δημοκρατική Παράταξη. Ενώνουμε το χώρο και ανατρέπουμε την παραταξιακή στασιμότητα. Ανατρέπουμε το πολιτικό σκηνικό και κάνουμε το νέο ενωμένο προοδευτικό κίνημα πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Ξαναδίνουμε χαμόγελο κι αισιοδοξία στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η Δευτέρα θα είναι μια διαφορετική μέρα για την πατρίδα και την κοινωνία μας», αναφέρει στο μήνυμά του.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI 


Ραγκούσης: Σε εκλογικό τμήμα στο Χολαργό ψήφισε ο πρώην υπουργός και υποψήφιος Γιάννης Ραγκούσης. Αναφερόμενος στη διαδικασία τόνισε πως «σήμερα ζούμε την πιο ευγενική και πολιτικά όμορφη ημέρα ενότητας στο προοδευτικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα είναι η ώρα των πολιτών που αποφασίζουν- αλλά και θα αποφασίζουν- για όλα και για όλους μας. Αύριο είναι ημέρα δουλειάς, πολλή δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να βρεθούμε ξανά κοντά στους αβοήθητους Έλληνες, τις παραγωγικές ηλικίες και στη νέα γενιά».

Πού έχουν στηθεί κάλπες - οι κανόνες της εκλογικής διαδικασίας


Η ψηφοφορία διεξάγεται από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ . Στην Αθήνα, λόγω Μαραθωνίου θα παραταθεί η ψηφοφορία έως τις 9.μ.μ.

Μπορεί να ψηφίσει κάθε πολίτης εγγεγραμμένος/η στον εκλογικό κατάλογο έως τον Νοέμβριο 2017, που αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές που εμπνέουν από παλιά τη δράση της προοδευτικής/δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η δημοκρατία, ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, αν χρειασθεί, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 ανάμεσα στους δυο πρώτους υποψηφίους που θα αναδειχθούν από την σημερινή ψηφοφορία.

Στο δεύτερο γύρο θα μπορούν να ψηφίσουν, μόνο όσοι θα έχουν ψηφίσει σήμερα κατά τον πρώτο γύρο. Οι υποψήφιοι είναι με αλφαβητική σειρά:

Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης, και Δημήτρης Τζιώτης.

Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και μπαίνει μόνο ένας σταυρός προτίμησης. Όποιος προσέλθει θα πρέπει να έχει μαζί του την ταυτότητα ή διαβατήριό του . Μπορεί να πάει να ψηφίσει όπου επιθυμεί. Σε όποιο εκλογικό κέντρο τον εξυπηρετεί.

Η ψηφοφορία αφορά τον επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα που θα ηγηθεί και θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της ιστορικής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.

Η ψηφοφορία γίνεται σε περίπου σε 1000 εκλογικά τμήματα σε όλους τους νομούς της χώρας και στο εξωτερικό.

Πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία και τα εκλογικά κέντρα υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.dpekloges.gr.

Για να συμμετάσχει κάποιος στη ψηφοφορία θα πρέπει να καταβάλει κατ' ελάχιστο εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας. Αν περισσέψουν χρήματα, αυτά θα είναι η προίκα του νέου κόμματος.

Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, η εκλογή θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων με τα μεγαλύτερα ποσοστά, και νικητής θα ανακηρυχθεί αυτός που θα πλειονοψηφήσει, όσες ψήφους και αν συγκεντρώσει.

Την οργάνωση των εκλογών έχει αναλάβει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας με πρόεδρο τον καθηγητή Ν.Κ. Αλιβιζάτο.

Για την οργάνωση της ψηφοφορίας σε όλη την επικράτεια, η ΑΕΔΔ αποφάσισε να συγκροτήσει «Δίκτυο Εμπιστοσύνης» ορίζοντας εκπροσώπους της σε επίπεδο Περιφέρειας, Νομού και Δήμων.
 
Top