Η Ποιητική Παράσταση <<ΕΛΛΑΔΑ - ΠΝΕΥΜΑ - ΦΩΣ>> του Πάρι Κατσίβελου, με θεατροποιημένη ποίηση Πινδάρου,  Παλαμά και Σικελιανού, κάτω από τον Παρθενώνα, μάγεψε συζητήθηκε  και βραβεύτηκε
 
      Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, φυσικά του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ και των Ενώσεων Πολιτισμού και Ανάπτυξης, ο Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Καθηγητής Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων Πάρις Κατσίβελος, ετοίμασε και παρουσίασε την θεατρική  Ποιητική του Παράσταση <<ΕΛΛΑΔΑ - ΠΝΕΥΜΑ - ΦΩΣ>>, κατά  την οποία αναπέμπει <<τελετουργικά>> θεατροποιημένη ποίηση Πινδάρου, Κωστή Παλαμά και Άγγελου Σικελιανού, σε μια ενιαία παράσταση δομημένη κατ΄ Αριστοτέλη σε τρία μέρη: στην Είσοδο, στο Επεισόδιο και στην Έξοδο - Λύση, με την συνοδεία Αρχαίας Ελληνικής Λύρας, Δίαυλου και Σύριγγας του Πανός. 
      Η παράσταση δόθηκε στον ιστορικό χώρο του  πρώτου Πανεπιστημίου και σήμερα Μουσείου της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο υπαίθριο θέατρό του, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη και πάνω από τους Αέρηδες.

       Ιδιαίτερη η συγχρονικότης της πανσελήνου στον Αττικό ουρανό, που αγκάλιαζε την Ακρόπολη και προσέφερε με τον λόγο των μεγάλων ποιητών και τα ακούσματα των <<αρμονικών>> της αρχαίας Ελληνικής Λύρας, του Διαύλου και της Σύριγγας του Πανός μια μαγική μετάβαση στο τότε, στο τώρα, στο πάντοτε!!!!!!!!!
      Ο Πάρις Κατσίβελος, ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ και Αντιπρόεδρός του, Υπεύθυνος για την Ανάπτυξη του Πολιτισμού και του Διαπολιτισμικού Διαλόγου, επέλεξε τον χώρο του παλαιότερου πρώτου Πανεπιστημίου της χώρας, για το σύνολο των εφετινών τακτικών συνεδριών του συμποσίου,  όπως είπε κατά την τελετή έναρξης του 8ου Φιλοσοφικού Διαλεκτικού Συμποσίου αλλά και σε συνέντευξή του, γιατί, ο συγκεκριμένος χώρος είναι επισφραγισμένος και διαποτισμένος ενεργειακά με δράσεις περί το ¨ΦΩΣ¨ και την διαφώτιση από το βάθος του χρόνου, επίσης επέλεξε,  το υπαίθριο θέατρο του Πανεπιστημίου για την παράστασή του, κυρίως γιατί συνορεύει άμεσα με τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, που υπήρξε ο μητρικός Ιερός χώρος ανάλογων τελετουργιών και γιατί η  αναπομπή αυτών των βαρύτιμων ποιητικών κοσμημάτων, που επισφραγίζουν την Αθάνατη Ελληνική Πνευματική Παρακαταθήκη και κοσμούν το Ελληνικό Αρχέτυπο, από εκεί,  λόγω της συνοριακής γειτνίασης με τον Ιερό Παρθενώνα, έγινε από τον  φυσικό τους χώρο τον  ιδανικότερο για δράσεις - δημιουργίες  με την μορφή <<αιτητικής παράκλησης και επίκλησης>> από το πεδίο της ύλης προς αυτά τα Ανώτερα αιθερικά!!!!!!!!!!

     Η παράσταση είναι μέρος της ενότητας των παραστάσεων <<Ειδικού Αφιερώματος Τιμής στην Μητέρα Ελλάδα και στους ανά τον Κόσμο Έλληνες>> του Πάρι Κατσίβελου, κυρίως όμως είναι κραυγή διαμαρτυρίας, προτροπή και πρόσκληση αφύπνισης, προς  όλους τους σκεπτόμενους συν-Έλληνες, για τις σημερινές συνθήκες που επισφραγίζουν την Άγια χώρα μας, και την ζωή μας, συνθήκες δοσμένες από ξένα κέντρα, μοχθηρά επιβεβλημένες, με τις έξωθεν δολοφονικές <<στρατηγικές>> κάποιων κάποτε συμ-μάχων και σήμερα συν-εταίρων και <<φίλων>>, άριστα μελετημένες και δυστυχώς υλοποιούμενες μέχρι κεραίας, εξουθενωτικά για τον λαό μας!!!!!!!!!!!
      Η Είσοδος της κατ΄ Αριστοτέλη δομημένης σε τρία μέρη παράστασης, αποτελείται από το ιδιαίτερα μυητικό έργο του Ἄγγελου Σικελιανού την <<Ἱερὰ Ὁδό>>, το Επεισόδιο από την γνωστή μας από την Αφή της Ιερής Φλόγας κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, <<Επίκληση - Ύμνο στον Απόλλωνα>> του Πινδάρου και από τον επίσης γνωστό μας <<Ολυμπιακό Ύμνο>> του Κωστή Παλαμά και η  Έξοδος - Λύση εμπεριέχει το αγαπημένο μας  <<Πνευματικό Εμβατήριο>> του Άγγελου Σικελιανού.
      Ο Πάρις Κατσίβελος, θεωρεί, ότι στις συγκεκριμένες ποιητικές προτάσεις, υπάρχουν σθεναροί λώροι διασύνδεσης και αναγωγές των σημερινών συνθηκών, με τις συνθήκες ή τις ανάγκες που ενέπνευσαν τους μεγάλους μας ποιητές, γι΄ αυτές  και η θεατροποιημένη διαπλοκή τους επελέγη  ώστε να υπάρχει δραματουργική εξέλιξη από την ενσυνείδηση που μας προσφέρει η Ιερά Οδός του Σικελιανού, στην θέληση και επιθυμία μας για κάθαρση, θεραπεία, απολύτρωση και διάχυση Φωτός Άνωθεν με την συνειδητή αναπομπή των ανάλογων επικλήσεων - ύμνων  <<Επίκληση - Ύμνο στον Απόλλωνα>> του Πινδάρου και  τον επίσης γνωστό μας <<Ολυμπιακό Ύμνο>> του Κωστή Παλαμά και με την επική επισφράγιση κατά την  Έξοδο - Λύση του δρώμενου που εμπεριέχει το αγαπημένο μας, εμβληματικό <<Πνευματικό Εμβατήριο>> του Άγγελου Σικελιανού, με εκείνες τις μαγικά υπέροχες επικές προτροπές, όπως: <<Ομπρός, παιδιά, και δε βολεί μονάχος του ν’ ανέβει ο ήλιος.
Σπρώχτε με γόνα και με στήθος, να τον βγάλουμε απ’ τη λάσπη,
σπρώχτε με στήθος και με γόνα, να τον βγάλουμε απ’ το γαίμα,
σπρώχτε με χέρια και κεφάλια, για ν’ αστράψει ο ήλιος Πνέμμα!>>!!!!!!!
     Δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι στον πόλεμο που υφίστανται οι Αρχές, οι Ποιότητες, οι Δομές και οι Ουσίες του Ελληνισμού, όπως είπε ο Πάρις Κατσίβελος. Κάποιοι <<φίλοι>> και <<εταίροι>> μας, είπαν πολλά. Έπραξαν πλείστα και δεινότατα για την Ελλάδα μας και για μας. Έβαλαν μπροστά μας ένα πρότυπο δουλείας, μια φόρμα κατεχόμενης χώρας, κάποιες μορφές προσβλητικής και σκοτεινής απαξίας………………. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε αδιάφορα σε όλα αυτά!!!!!!!!..................
     
Δεν μπορούμε να πορευόμαστε αδιάφορα, στον πόνο, στο αδιέξοδο, στην ένδεια, στον θάνατο, στις συντελειακές συνθήκες που βιώνουν δίπλα μας συμπολίτες μας, αδέλφια μας και συνοδοιπόροι μας εδώ στο ταξίδι της βίωσης, εδώ στο σχολείο της Γαίας, στο σχολείο της μαθητείας, της εκ-παίδευσης, της εκ-γύμνασης και της εξ-έλιξης, μακάρι για όλους μας. Είμαστε, όλοι μας κύτταρα του ιδίου τεράστιου, ενιαίου, ζωντανού οργανισμού, όταν ένα κύτταρο νοσεί και πονά τότε ολόκληρος ο οργανισμός πονά.

   Τον Πάρι Κατσίβελο συνόδευσε μουσικά ο Τάκης Τσατσούλας.  
Ο κατάμεστος υπαίθριος χώρος των εκδηλώσεων πολιτισμού του Πανεπιστημίου και το υπαίθριο θέατρο είχαν γεμίσει από πολύ ενωρίς, αφού ο ιστορικός και πανέμορφος χώρος, ο φωτισμένος ιερός βράχος, η πανσέληνος, η θεατροποιημένη ποίηση Πινδάρου, Κωστή Παλαμά και Άγγελου Σικελιανού και τα αρχαιοελληνικά ακούσματα, συνηγορούσαν προσκαλώντας για γλυκά, γόνιμα, εσωτερικά ταξίδια ανάτασης στις Αρμονίες των Σφαιρών. Επιστήμονες, ερευνητές, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες όλων των πεδίων από την χώρα μας και από το εξωτερικό, συμπλήρωναν την όμορφη συντροφιά.         

Και φυσικά με το τέλος της παράστασης και αφού ο δημιουργός καταχειροκροτήθηκε  έλαβε και πάλι τις ευχαριστήριες και συγχαρητήριες ¨Ηθικές Ανταμοιβές¨ που του προσφέρθηκαν (έτσι,  συνηθίζει να χαρακτηρίζει τις Βραβεύσεις και Διακρίσεις):  

- <<Χρυσό Μετάλλιο - Τιμής  Ένεκεν>>, από την Ρωσική Φιλοσοφική Εταιρεία για την παράστασή του <<ΕΛΛΑΔΑ-ΠΝΕΥΜΑ-ΦΩΣ>>, για τις Φιλοσοφικές και Μεταφυσικές του ¨Αναζητήσεις¨ καθώς και για το σύνολο του έργου του στα Γράμματα και στις Τέχνες.

-<<Ειδική Βράβευση Αριστείας>> με χρυσή πλακέτα, από το Εθνικό Ρωσικό Τμήμα του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ και από το Φιλοσοφικό Συμπόσιο, για την παράστασή του και για το σύνολο της προσφοράς του στο Φόρουμ.

-<<Χρυσό Μετάλλιο Τιμής>>,  για την παράστασή του, από το 8ο Φιλοσοφικό Διαλεκτικό Συμπόσιο του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ και το Εθνικό Ρωσικό Τμήμα του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ.
     
Η παράσταση του Πάρι Κατσίβελου προγραμματίστηκε και για τον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου έγινε εφέτος και το ταξίδι των διανοητών και ομιλητών του Φιλοσοφικού Συμποσίου, όμως τοπικά, λόγω βροχής, ανεβλήθη και αναπρογραμματίστηκε για τις πρώτες δύο ημέρες του επόμενου Ιουλίου. 

     Επίσης,  θα δοθεί την ερχόμενη χρονιά  και στο κατ΄ εξοχήν <<ανθρωπιστικό>> Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, αφού ο Έλληνας καθηγητής άρχισε συνεργασία με το πανεπιστήμιο μέσω του  CEEII (Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυκλική Οικονομία και τις Οικολογικές Καινοτομίες), στο οποίο ανέλαβε συνεργασία ως Υπεύθυνος του Ανθρωπιστικού Κέντρου του Πνεύματος και των Τεχνών του  CEEII.

 
Top