Πρόστιμο ύψους 186,77 εκατ. ευρώ επέβαλε το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε μία από τις 
θυγατρικές εταιρείες αθλητικού στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών του ομίλου GVC Holdings PLC, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. 


Συγκεκριμένα, η πολυεθνική εταιρία αθλητικών στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών GVC Holdings PLC ανακοίνωσε ότι μία από τις θυγατρικές του Ομίλου που λειτουργούν υπό προσωρινή άδεια χρήσης τυχερών παιχνιδιών της Ελλάδας έλαβε ειδοποίηση για φορολογική οφειλή από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την περίοδο 2010 και 2011. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, η επιχείρηση ανήκε στην Sportingbet plc πριν από την εξαγορά της από τη GVC. Επικεφαλής και βασικός μέτοχος ήταν ο επιχειρηματίας Ροδόλφος Οντόνι.

Το συνολικό ποσό της φορολογικής οφειλής είναι 186,77 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικά υψηλότερο από τα πολλαπλάσια των συνολικών εσόδων της ελληνικής θυγατρικής κατά τη διάρκεια της συγκριμένης περιόδου.
Όπως αναφέρει η GVC έχουν ληφθεί νομικές και φορολογικές συμβουλές από τους Έλληνες επαγγελματικούς συμβούλους του Ομίλου που συμπεραίνουν ότι η θυγατρική του Ομίλου έχει ισχυρούς λόγους να ασκήσει έφεση κατά της φορολογικής οφειλής και κατά συνέπεια θα ασκήσει έφεση.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος μηχανισμός επίσημης διευθέτησης, η διαδικασία προσφυγής αναμένεται να διεξαχθεί μέσω των ελληνικών δικαστηρίων.

Εν τω μεταξύ, για να μπορέσει η θυγατρική του Ομίλου να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της, προτίθεται να συνάψει με τις ελληνικές αρχές πρόγραμμα πληρωμών, με το οποίο θα καταβάλλονται στην Εφορία περίπου 7,8 εκατ. ευρώ το μήνα τους επόμενους 24 μήνες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας αμφισβητεί έντονα τη βάση του υπολογισμού της Εφορίας, θεωρώντας ότι το εκτιμώμενο ποσό είναι υπερβολικό και είναι σίγουρο για τους λόγους της προσφυγής.

Εντούτοις, δεδομένου ότι η θυγατρική του Ομίλου πρέπει να υποβληθεί σε διαδικασία προσφυγής, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι είναι συνετό να εγγράψει μια πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ για το 2017, αναφέρεται στην ανακοίνωση της GVC.
O Ροδόλφος Οντόνι
Αξίζει να τονισθεί ότι έως και πριν από 3 μήνες η εταιρία ανήκε στην εισηγμένη εταιρία Centric (δείτε εδώ την διακύμανση της μετοχής που υποχωρεί κατά 5%) του Επιχειρηματία Ροδόλφου Οντόνι. Την πούλησε αντί του ποσού των 34 εκατ. ευρώ (τα 14 εκατ. ευρώ ήταν άμεσα καταβλητέα).
Όμως αξίζει να επισημανθεί το εξής. Tο δελτίο τύπου που εξέδωσε η εταιρία έχει την εξής ασάφεια:

Από την μια υποστηρίζει ότι θα καταβάλλει ολόκληρο το πρόστιμο σε 24 μηνιαίες δόσεις (7,8 εκατ. ευρώ επί 24 μήνες =187,2 εκατ. ευρώ) και από την άλλη εξηγεί ότι θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια καθώς το αμφισβητεί. Όμως η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια προϋποθέτει την καταβολή του 50% του προστίμου δηλαδή 93,6 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά εάν έλθει σε συμφωνία με τις φορολογικές αρχές για 24 μηνιαίες δόσεις τότε αυτό σημαίνει ότι αποδέχεται πλήρως το αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου.Ροδόλφος Οντόνι. Επιχειρηματίας. Τέως Επικεφαλής Sporting Bet
Πάνω από το 90% της αγοράς
Η Sportingbet μαζί με την B2B και την Stoiximan κατέχουν περισσότερο από 90% του μεριδίου στην ελληνική αγορά του online στοιχηματισμού.

Η Stoiximan και η B2B εντούτοις συνεισφέρουν με υψηλά ποσά στο ελληνικό δημόσιο, καταβάλλοντας κατά το περασμένο έτος μάλιστα, τα 65 από τα 70 εκατομμύρια ευρώ που κερδίζει το κράτος από την σχετική φορολογία των διαδικτυακών παιγνίων (το 2016, 35 εκατομμύρια ευρώ η Stoiximan και 30 εκατομμύρια ευρώ η Β2Β σε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο), τη στιγμή που η GVC με τις Sportingbet, Bwin και Vistabet (που λειτουργούν κάτω από την άδεια της Sporting Odds) παρά το μερίδιο αγοράς της κατέβαλε φόρο ύψους μόλις 2,5 εκ. ευρώ.

Η επιβολή του προστίμου στην GVC από τις ελεγκτικές αρχές, κάνει περισσότερο επιτακτική την ανάγκη για άμεση ψήφιση του νόμου για την τελική ρύθμιση της αγοράς των διαδικτυακών παιγνίων, κάτι που έχει δρομολογηθεί ήδη, ορίζοντας ένα μόνιμο πλαίσιο λειτουργίας των εταιριών και εξαλείφοντας τέτοια φαινόμενα που βάλλουν κατά των δημοσίων εσόδων αλλά και των συνεπών εταιρειών του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2012, 24 εταιρείες εντάχθηκαν στο μεταβατικό καθεστώς του Ν4002/2011.

Η «προσωρινή» περίοδος διαρκεί σχεδόν 5 χρόνια τώρα γεγονός που έχει οδηγήσει πολλές φορές την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απευθύνει αυστηρές επιστολές προς το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει με την υλοποίηση των εξαγγελιών που έχουν γίνει ήδη από το 2015.


Ποια είναι η Centric των κ. Οντόνι και Διάκου 
Στροφή στον τουρισμό και στην εστίαση, αρχής γενομένης από τη Μύκονο, δρομολογεί η Centric Συμμετοχών, με προίκα ρευστότητα 34,4 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη εταιρεία, που είχε δικαιώματα εμπορικής προώθησης διαδικτυακών σελίδων στοιχηματισμού, προχώρησε σε συμφωνία πώλησης των δικαιωμάτων αυτών στην GVC Plc, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η GVC είναι η μητρική της Sportingbet, γνωστής στην Ελλάδα για τα site sportingbet.gr, vistabet.gr και bwin.gr.

H Centric, συμφερόντων του επικεφαλής της Ροδόλφου Οντόνι αλλά και του επιχειρηματία Μάριου Διάκου, στο πλαίσιο της συμφωνίας θα λάβει μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση 14,4 εκατ. ευρώ και, υπό προϋποθέσεις, επιπλέον 20 εκατ. μέχρι το 2020.

Για την ώρα, και πριν υλοποιηθεί η προαναγγελθείσα ανάπτυξη σε τουρισμό και εστίαση, η Centric, χωρίς την εμπορική προώθηση των διαδικτυακών σελίδων στοιχηματισμού, χάνει σχεδόν το σύνολο του τζίρου της (99,9%) με εξαίρεση μια συγκριτικά μικρή σε κύκλο εργασιών δραστηριότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κύκλος εργασιών κατά δήλωση της εισηγμένης ξεπέρασε το 1,2 δισ. ευρώ το 2016 και τα 740 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Βέβαια, πηγές της αγοράς επισημαίνουν πως τα ποσά αυτά είναι διογκωμένα από την καταγραφή του συνόλου της αξίας των στοιχημάτων που διεκπεραιώνουν οι διαδικτυακές της πλατφόρμες (drop) και όχι των χρημάτων που απομένουν μετά τη διανομή κερδών στους παίκτες (win).

Ενδεικτικά αναφέρεται πως αν και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο του 2017 ανήλθε σε 744,1 εκατ., το μεικτό κέρδος ανήλθε σε μόλις 6,9 εκατ. Στην αγορά πιθανολογείται επίσης πως η GVC Plc και άλλες ομοειδείς ξένες επιχειρήσεις προχωρούν σταδιακά σε απευθείας δραστηριοποίησή τους στις αγορές που έχουν παρουσία.

Ακόμα μία τέτοια περίπτωση είναι η εξαγορά της ελληνικής Diamond Link από την PokerStars. Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φoρά που η Centric αλλάζει αγορά, αφού προ δεκαπενταετίας η κεντρική της δραστηριότητα ήταν τα βιντεοπαιχνίδια.

Στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται 24 όμιλοι τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου, με βάση το μεταβατικό καθεστώς της παραγράφου 12 του άρθρου 50 του ν.4002/2011. Μεταξύ αυτών και οι θυγατρικές της Centric.


Το 2015, οπότε και τα τελευταία διαθέσιμα συγκεντρωτικά στοιχεία της Επιτροπής Παιγνίων, ο κύκλος εργασιών των τυχερών παιγνίων Διαδικτύου (drop) των εταιρειών αυτών ήταν 1,88 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μετά τις αποδόσεις των παικτών (win), το μερίδιο των παραπάνω εταιρειών διαμορφώνεται στα 116,2 εκατ., εκ των οποίων τα 34 αποδίδονται στο Δημόσιο. πηγή
 
Top