Ερώτηση για τον Ελληνικό Νηογνώμονα κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος στον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής. 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Βουλευτής, ο Οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε εδώ και περίπου 100 χρόνια, εκπέμπει σήμα κινδύνου καθώς λόγω έλλειψης κονδυλίων οδηγείται σταδιακά σε λειτουργικό και οικονομικό παροπλισμό, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτόν παραμένουν απλήρωτοι.
Στην ερώτησή του, ο κ. Κατσαφάδος τονίζει ότι η φύση των εργασιών του Ελληνικού Νηογνώμονα έχει άμεση σύνδεση με το δημόσιο συμφέρον, τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος και ερωτά τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας τι πρόκειται να πράξει, προκειμένου να ανακόψει τον οικονομικό και λειτουργικό παροπλισμό του Οργανισμού. 

Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής: 

«Ο Ελληνικός Νηογνώμων Α.Ε. ιδρύθηκε το 1919 και αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ελληνική Ναυτιλιακή Διοίκηση, αλλά και αργότερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις διάφορες δυσκολίες και προβλήματα που αντιμετώπισε κατόρθωσε να επιβιώσει, να αναπτυχθεί και να αποκτήσει σημαντική εμπειρία, γνώση και εξειδίκευση στον τομέα της επιθεώρησης και της κατάταξης των πλοίων.
Σήμερα, σχεδόν 100 χρόνια μετά, ο Ελληνικός Νηογνώμων Α.Ε. εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς λόγω έλλειψης κονδυλίων, οδηγείται σταδιακά σε λειτουργικό και οικονομικό παροπλισμό, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτόν παραμένουν απλήρωτοι. 

Επειδή είναι ανεπίτρεπτο η Ελληνική Ναυτιλία να μην έχει δίπλα της, αρωγό έναν Ελληνικό Νηογνώμονα αντάξιό της, που να μπορεί να συνδράμει στο έργο της σε πολλά επίπεδα, 
Επειδή είναι εθνικό καθήκον να κρατήσουμε ζωντανό τον ιστορικό Ελληνικό Νηογνώμονα, καθώς διαθέτει εμπειρία εκατό χρόνων, η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη, 
Επειδή η φύση των εργασιών του Ελληνικού Νηογνώμονα έχει άμεση σύνδεση με το δημόσιο συμφέρον, τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος,.


Επειδή περίπου 4.000 πελάτες του ναυτιλιακού και βιομηχανικού χώρου έχουν εκδώσει σχετικά πιστοποιητικά από τον Ελληνικός Νηογνώμων και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αβεβαιότητα, με δυσμενή διεθνή αντίκτυπο, 
1. Γνωρίζει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Ελληνικός Νηογνώμων;
2. Τι πρόκειται να πράξει, προκειμένου να ανακόψει τον οικονομικό και λειτουργικό παροπλισμό του Ελληνικού Νηογνώμονα; 
Πειραιάς 25 Ιανουαρίου 2018

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων 

 
Top