Ο πόνος στα πόδια τις περισσότερες φορές προκαλείται από υπερβολική χρήση ή μικρούς 
τραυματισμούς και υποχωρεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. 


Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να οφείλεται σε κάποια σοβαρή ιατρική κατάσταση.
Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε σοβαρό ή επίμονο πόνο στα πόδια. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση του προβλήματος και να βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Όταν η αιτία είναι σοβαρή


Ορισμένες από τις σοβαρότερες πιθανές αιτίες του πόνου στα πόδια είναι:
Αθηροσκλήρωση: Είναι η στένωση και η σκλήρυνση των αρτηριών λόγω της συσσώρευσης λίπους και χοληστερόλης. Οι αρτηρίες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο σε όλο το σώμα. Όταν υπάρχει στένωση, μειώνεται η ροή του αίματος σε διάφορα μέρη του σώματος. Αν οι ιστοί στα πόδια δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, μπορεί να προκληθεί πόνος (εμφανίζεται κυρίως στις γάμπες).
Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Προκαλείται όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος (συσσώρευμα αίματος σε στερεή κατάσταση ) σε μια φλέβα που βρίσκεται βαθιά μέσα στο σώμα. Συνήθως εντοπίζεται στο κάτω μέρος του ποδιού, μετά από μεγάλες περιόδους ανάπαυσης και προκαλεί οίδημα και κράμπες. Απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση, καθώς ο θρόμβος μπορεί να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει απόφραξη σε μια πνευμονική αρτηρία, δηλαδή πνευμονική εμβολή
Αρθρίτιδα: Φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία μπορεί να προκαλέσει οίδημα, πόνο και ερυθρότητα στην πληγείσα περιοχή. Προσβάλλει συχνά τις αρθρώσεις στα γόνατα και τα ισχία.
Ουρική αρθρίτιδα: Είναι μια μορφή αρθρίτιδας η οποία οφείλεται στην υπερβολική συσσώρευση ουρικού οξέως στον οργανισμό. Συνήθως προκαλεί πόνο και οίδημα στο κάτω μέρος των ποδιών.
Κιρσοί: Πρόκειται για διατεταμμένες φλέβες κάτω από το δέρμα, κατάσταση η οποία οφείλεται στην ανεπάρκεια των βαλβίδων τους. Συνήθως εντοπίζονται κάτω από το γόνατο, αλλά μερικές φορές και στο μηρό. Συχνά εντοπίζονται στις γάμπες και τους αστραγάλους.
Ρήξη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Ο δίσκος μπορεί να συμπιέσει τα νεύρα στη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο που «ταξιδεύει» από τη σπονδυλική στήλη στα χέρια και στα πόδια.
Λοίμωξη στα οστά ή στους ιστούς του ποδιού: Μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση, την ερυθρότητα ή τον πόνο στην πληγείσα περιοχή.
Βλάβη των νεύρων στα πόδια: Ενδέχεται να προκαλέσει μούδιασμα, πόνο ή μυρμήγκιασμα. Συχνά εμφανίζεται ως αποτέλεσμα του διαβήτη.   πηγή
 
Top