Δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί φαίνεται να εμπλέκονται στην δικογραφία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας 
Novartis που ερευνάται από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, οι οποίοι παρέδωσαν αργά το μεσημέρι της Δευτέρας στον ‘Αρειο Πάγο , το μέρος της δικογραφίας που πλέον θα διαβιβαστεί στην Βουλή, βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Μεταξύ αυτών οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, καθώς και οκτώ πρώην υπουργοί.
Δείτε τα ονόματα
Σύμφωνα με τη δικογραφία που επικαλείται το documento, εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis εκτός από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο είναι και οι:

Γιάννης Στουρνάρας,

Δημήτρης Αβραμόπουλος,

Άδωνις Γεωργιάδης,

Ευάγγελος Βενιζέλος,

Ανδρέας Λοβέρδος,

Ανδρέας Λυκουρέντζος,

Μάριος Σαλμάς και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου μεταβαίνουν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προκειμένου να ενημερώσουν τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για τη διαβίβαση της δικογραφίας για το σκάνδαλο της Novartis στο υπουργείο Δικαιοσύνης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η έκτακτη σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 20:00 το βράδυ, ενώ πιθανό θεωρείται πως οι δύο υπουργοί θα προχωρήσουν και σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε τη δικογραφία, όταν οι δικαστικές έρευνες έπεσαν πάνω σε 10 πολιτικά πρόσωπα, μετυαξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί και οχτώ υπουργοί.
Διαψεύδει ο Πικραμμένος
Oυδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012, δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.
Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς, Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης Μανώλης, παρέδωσαν μέρος της δικογραφίας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως η εισαγγελική έρευνα «σκόνταψε» σε δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς και η σχετική δικογραφία κατά το ένα σκέλος θα διαβιβαστεί στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οι εμπλεκόμενοι 10 πρώην υπουργοί Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης κατείχαν υπουργικό θώκο από το 2006 έως τις αρχές του 2015, με βάση τις ίδιες πηγές.
Από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας όσο αφορά τους 10 πρώην υπουργούς.

Παράλληλα, ασκήθηκε ποινική δίωξη μόνο σε βάρος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS, για δωροδοκία ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.


Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς και για τα πολιτικά και μη πρόσωπα, όσο αφορά το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επισκέφθηκε ο Τζανακόπουλος
Την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, επισκέφθηκε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Τζανακόπουλου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες.

Επίσης, ο υπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την έρευνα τα ξημερώματα του Σαββάτου και τις ενέργειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έρευνα συνεχίζεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς για το σύνολο της υπόθεσης στην προσπάθεια των εισαγγελικών αρχών να διερευνήσουν και να «δέσουν» κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς, τα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας έχουν ήδη παραγραφεί με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η πολύκροτη υπόθεση για τις πρακτικές του φαρμακευτικού κολοσσού σύμφωνα με πληροφορίες έχει ωριμάσει δικαστικά μετά από έρευνα ενός έτους, ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργασία με το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές να μην αποκλείεται να προκαλέσει ακόμη και πολιτικό σεισμό.  
Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι αρχές, προέρχονται όχι μόνο από την Αμερική, η οποία έδωσε το know-how, αλλά και από τα δικά της ευρήματα, τα οποία φέρεται ότι «κούμπωσαν» από τις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, που αποφάσισαν να μιλήσουν στους εισαγγελείς διαφθοράς, όπως έκαναν άλλωστε και οι συνάδελφοί τους, ζητώντας «άσυλο» στις ΗΠΑ.    πηγή
 
Top