Η Τουρκία επιμένει στην πολιτική των προκλήσεων και της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ. Μετά την ιταλική κοινοπραξία EΝΙ, τα βάζει τώρα και με την αμερικανική 
ExxonMobil, ενώ στην περοχή κατευθύνεται και ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ ως «ασπίδα» στο γεωτρύπανο.

Ενδεικτικό είναι πως ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είπε πως η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της ExxonMobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και ξεκαθάρισε πως η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Ο Καλίν είπε ότι η ΑΟΖ της Κύπρου έχει χωριστεί σε διαφορετικούς τομείς και κάλεσετην Ε/Κ πλευρά να συνεργαστεί με την τουρκοκυπριακή διοίκηση στα Κατεχόμενα.

Οι απειλές της Αγκυρας


«Ας μετατρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συμβιβασμού και αμοιβαίου συμφέροντος κι όχι σε περιοχή συγκρούσεων και αμφισβητήσεων. Μ’ αυτό το στόχο η Τ/Κ και η Ε/Κ πλευρά μπορούν να εκπονήσουν κοινή μελέτη εντός πλαισίου που θα χαράξουν η Τουρκία, η Ελλάδα και άλλες χώρες», δήλωσε, προσθέοντας ότι η Άγκυρα «δεν έχει πρόβλημα με την εκμετάλλευση αερίου και τις δραστηριότητες γεώτρησης στην περιοχή».

Και εκστόμισε νέες απειλές: «Αλλά αν υιοθετήσετε παράνομα μέσα στις προσπάθειες εξερεύνησης και παραβιάσετε κυριαρχικά δικαιώματα, φυσικά θα υπάρξουν συνέπειες. Η Τουρκία δεν θα διστάσει ποτέ να προβεί στα αναγκαία βήματα».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταρείας πετρελαιοειδών δήλωσε πως ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο οικόπεδο 10, προχωρά κανονικά, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.

Γιλντιρίμ: Θα απαντήσουμε σε προκλήσεις στη Μεσόγειο

«Οι προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν την απάντησή τους», δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναφερόμενος στις έρευνες φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον «πρωθυπουργό» της τουρκοκυπριακής πλευράς, Τουφάν Ερχουρμάν, μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντιμετωπίζονται θετικά ούτε από την Τουρκία ούτε από τους Τουρκοκύπριους.

«Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη, βιώσιμη, με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικού. Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και τέτοιου είδους προκλητικές δραστηριότητες θα έχουν την απάντησή τους», ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ασπίδα ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ στο γεωτρύπανο


Παράλληλα, στην περιοχή θα φτάσει και ισχυρή δύναμη από τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ, ως «ασπίδα» στο γεωτρύπανο της ExxonMobil. 

Συγκεκριμένα, το αεροπλανοφόρο «Iwo Jima» (LHD-7), το οποίο είναι ένα αμφίβιο πλοίο επιθέσεων κατηγορίας Wasp, έφυγε από τη Νάπολη μεταφέροντας ελικόπτερα τύπου κόμπρα, οκτώ αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως, καθώς και δυόμισι χιλιάδες πεζοναύτες της 26ης Μονάδας Επέμβασης. Η δύναμη αυτή εντάχθηκε στο επιχειρησιακό δυναμικό του 6ου Στόλου την 21η Φεβρουαρίου.


Μαζί με το αεροπλανοφόρο στην περιοχή θα καταφθάσει και άλλη αμερικανική ναυτική δύναμη αποτελούμενη από πέντε πλοία, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι αντιτορπιλικά τύπου «ARLEIGH BURKE CLASS» και τα οποία περιπολούν συνεχώς στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Μάλιστα η δύναμη που θα βρεθεί εκεί θα διαθέτει και ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού «MV-22 OSPREY».

Κύπριος ΥΠΕΞ: Προσοχή στα όσα λέγονται για την ΑΟΖ


Να είναι όλοι προσεκτικοί με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ζήτησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε σε σκηνικό (από πλευράς Τουρκίας) που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει νέα δεδομένα»,
 τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.    πηγή
 
Top