Τρία σημεία-παγίδες πρέπει να προσέξουν οι συνταξιούχοι φέτος στη φορολογική δήλωση για να μην πληρώσουν παραπάνω φόρο.


Οι παγίδες σχετίζονται με τη μείωση των τεκμηρίων που δικαιούνται όσοι έχουν ηλικία άνω των 65 ετών, με τη δήλωση των αναδρομικών που έλαβαν για προηγούμενα χρόνια, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα δηλώσουν τις εισφορές υγιεινομικής περίθαλψης.

Για να επωφεληθούν από τη μείωση των τεκμηρίων, όσοι συνταξιούχοι είναι άνω των 65 ετών πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 013-014 στον πίνακα 2. Διότι διαφορετικά κινδυνεύουν να πληρώσουν περισσότερο φόρο εάν το τεκμαρτό εισόδημα ξεπερνά το δηλούμενο, αφού η μείωση των τεκμηρίων δεν υπολογίζεται αυτόματα.

Για να δηλώσουν τα αναδρομικά, οι φορολογούμενοι συνταξιούχοι θα πρέπει να κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις, είτε χειρόγραφες για τα έτη μέχρι και το 2014 είτε μέσω του Taxisnet για τα επόμενα.

Όσο για τους συνταξιούχους που είχαν επιστροφή ποσών που είχαν παρακρατηθεί για εισφορά υγιειονομικής περίθαλψης, αυτοί θα πρέπει να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν, είτε με τη φετινή δήλωση, είτε με τροποποητικές δηλώσεις, ανάλογα με τον τρόπο που εμφανίζουν τα σχετικά ποσά τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Top