Μια ερώτηση που προβληματίζει πολύ, ανθρώπους νεαρής ή και μεγαλύτερης ηλικίας. Μια ερώτηση που στην πραγματικότητα σημαίνει τι σπουδές να κάνω για να βρω μια δουλειά που μου αρέσει και έχει και καλές αμοιβές.

Πως να κάνω την σωστή επιλογή για τις σπουδές μου.Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ένας νέος για τη σωστή επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων, είναι να αποκτήσει ατομική αυτογνωσία, να μάθει ποιος είναι, τι θέλει και τι μπορεί να κάνει. Να είναι σίγουρος για τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις, τις προτιμήσεις, τα ταλέντα του, διερευνώντας παράλληλα τις ικανότητες και τις δεξιότητές του.

Οι κλίσεις, τα ενδιαφέροντα, τα ταλέντα και οι καλύτερες επιδόσεις σε ορισμένα μαθήματα είναι ένα πρώτο κριτήριο για την κατεύθυνση των σπουδών και των επαγγελμάτων στα οποία μπορεί να οδηγηθεί.

Το επίπεδο των επιδόσεών στα μαθήματα αυτά, αλλά και στο σύνολο των μαθημάτων, αποτελεί μια πρώτη ένδειξη της επαγγελματικής ιεραρχίας στην οποία στοχεύει.

Οι επιδόσεις του βέβαια μπορεί να βελτιωθούν ριζικά, εφόσον υπάρχει ισχυρή θέληση και επιμονή, γι’ αυτό και ο παράγοντας αυτός έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Η θέληση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εργασιακή διαδρομή ενός ατόμου.

Ένα βήμα πριν τις πανελλήνιες και το μεγάλο ερώτημα του ‘Τι να σπουδάσω ;’ μένει αναπάντητο!Στην Ελλάδα του σήμερα υπάρχει ένας κλάδος υγιής με προοπτικές που μπορεί και θέλει να «φιλοξενήσει» πολλούς εργαζόμενους. Να τους προσφέρει θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς (ρεσεψιονίστ, γραμματέας, στέλεχος διοίκησης, και οικονομίας, υπεύθυνος μάρκετινγκ, φύλακας κοκ) και να του δώσει προοπτικές ανάπτυξης τόσες όσες οι ίδιοι θέλουν.

Είναι ο κλάδος του τουρισμού!

Βάση της έρευνας ΣΕΒ – McKinsey

Ο τουρισμός υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 220.000 θέσεις εργασίας -τις περισσότερες από κάθε άλλο κλάδο- μέσα στην επόμενη 10ετία.

Με τη διεύρυνση της σεζόν και την ανάπτυξη του ιατρικού, θρησκευτικού τουρισμού, αγροτουρισμού κ.λπ αυξάνεται η ζήτηση για το Ελληνικό τουριστικό προϊόν, άρα δημιουργούνται και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» (καταγραφής προσλήψεων και απολύσεων του υπουργείου Εργασίας) δείχνουν ότι οι προσλήψεις τους τελευταίους μήνες ξεπερνούν κατά χιλιάδες τις απολύσεις: μόνο τον Ιούλιο στο χώρο της εστίασης οι προσλήψεις ήταν 16.000 περισσότερες από τις αποχωρήσεις. Από τη βάση δεδομένων του kariera.gr προκύπτει ότι μία αγγελία στον κλάδο του τουρισμού δέχεται 50% λιγότερα βιογραφικά από τον μέσο όρο της αγοράς (σ.σ. όσο πιο μικρή είναι η προσφορά βιογραφικών, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας).

Δύο ακόμη στοιχεία είναι θετικά για τους νέους:
Προσφέρονται αρκετές ευκαιρίες απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε νέους χωρίς προϋπηρεσία.
Εξειδικευμένες γνώσεις ή άλλες τεχνικές δεξιότητες (π.χ. γνώση 2-3 γλωσσών, προγραμμάτων κρατήσεων, τουριστικού μάρκετινγκ κ.λπ.) εξασφαλίζουν πολύ καλύτερες αμοιβές από αυτές των συλλογικών συμβάσεων.Πού να σπουδάσω;Υπάρχουν πολλές σχολές που θα μπορούσε κανείς να επιλέξει προκειμένου να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να εργαστεί στο κλάδο του Τουρισμού.

Ο πιο γρήγορος και άμεσος τρόπος είναι τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).

Γιατί να επιλέξει κάποιος ΙΕΚ για τις σπουδές του;

· Οι σπουδές διαρκούν μόνο 2 χρόνια

· Το πτυχίο ΙΕΚ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο

· Οι απόφοιτοι ΙΕΚ μπορούν να εργαστούν και στο Ελληνικό Δημόσιο π.χ φύλακες μουσείων

· Οι σπουδαστές του ΙΕΚ, μέσω της πρακτικής τους άσκησης, αποκτούν χρήσιμη εμπειρία

· Το κόστος σπουδών είναι χαμηλό

· Όποιος επιθυμεί μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε επόμενο επίπεδο όπως ΤΕΙ, Κολλέγια κοκΣτο κλάδο του Τουρισμού, σε επίπεδο ΙΕΚ υπάρχουν πάρα πολλές ειδικότητες που καλύπτουν πάνω από το 80% των πιο περιζήτητων επαγγελμάτων της αγοράς.

Κάθε νέος άνθρωπος, μπορεί πραγματικά να βρει αυτό που του ταιριάζει.

Ενδεικτικά, οι ειδικότητες που έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση και κατά επέκταση την πιο άμεση επαγγελματική αποκατάσταση είναι:

· Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας στον Τομέα Τουρισμού

· Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας στον Τομέα της Ναυτιλίας

· Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου – Φοροτεχνικού Γραφείου

· Γραμματέας Ανωτέρων και Ανωτάτων Στελεχών

· Digital Marketing

· Στέλεχος Ασφάλειας Προσώπων & Υποδομών (Security)

· Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

· Φύλακας Μουσείων & Αρχαιολογικών Χώρων κ.α.
Ο κλάδος του Τουρισμού είναι πραγματικά ευέλικτος

Από την μία, στον τουρισμό μπορεί να απασχοληθεί κάποιος ακόμη κι αν το πρώτο του πτυχίο δεν συνδέεται άμεσα με τον κλάδο. Με πτυχίο Νομικής και MBA, π.χ., στον τουρισμό μπορεί να εργαστεί ως νομικός σύμβουλος τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ με πρώτο πτυχίο στη Βιολογία και μεταπτυχιακό στην έρευνα και την ανάπτυξη ιατρικών υπηρεσιών διεκδικεί θέση στον κλάδο του ιατρικού τουρισμού.

Ενώ από την άλλη, κάποιος σπουδαστής ΙΕΚ Τουριστικών όπως της ειδικότητας Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας στον Τομέα Τουρισμού, έχει αποκτήσει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και μπορεί πολύ εύκολα να εργασθεί σε οποιοδήποτε άλλο κλάδοπ.χ. διοικητικός υπάλληλος εμπορικής επιχείρησης.
Το σίγουρο είναι πως η επιλογή μιας ειδικότητας στον τομέα του Τουρισμού, αποτελεί την καλύτερη και πιο ασφαλή επιλογή για γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση.

Διαβάζοντας αυτό το άρθρο σίγουρα πήρατε χρήσιμες πληροφορίες στην ερώτηση σας «Τι να σπουδάσω;» όμως εξίσου σίγουρα θα θέλατε μερικές ακόμη διευκρινήσεις που θα σας βοηθούσαν να κάνετε τις δικές σας επιλογές.

Στο ΙΕΚ ΝΕΑ ΓΝΩΣΗ ο εξειδικευμένος Σύμβουλος Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας είναι στη διάθεση σας. Μη χάσετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή μαζί του, θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε τον εαυτό σας και να οργανώσετε τις σκέψεις σας.

Η συνάντηση είναι ΔΩΡΕΑΝ διαρκεί 20’ και δεν έχετε καμία προσωπική δέσμευση.

Καλέστε στο 210 9029780 για προσωπική συνάντηση ή στείλτε μας τα στοιχεία σας για να έρθουμε εμείς σε επαφή μαζί σας.
 
Top