Τη λίστα με τους 10 πιο ισχυρούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο δημοσίευσε το αμερικανικό περιοδικό «Forbes», οι οποίοι με τις αποφάσεις τους καθορίζουν το μέλλον του πλανήτη.

Η φετινή λίστα του γνωστού περιοδικού έχει διάφορες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις άλλες χρονιές.
Μια σημαντική αλλαγή είναι πως στην κορυφή της λίστας βρίσκεται για πρώτη φορά ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Σι Τζινμπίνγκ, ο οποίος μετά από την αναθεώρηση του Συντάγματος το Μάρτιο αύξησε σημαντικά τις αρμοδιότητες του, καταργώντας τα όρια στις θητείες που θα μπορούσε να κάνει.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το Forbes, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η λατρεία που απολαμβάνει μπορεί να συγκριθεί ακόμα και με αυτή που απολάμβανε ο Μάο Τσε Τουνγκ.
Ο Σι κατάφερε να εκτοπίσει από την πρώτη θέση τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που βρισκόταν στην κορυφή της λίστας για τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
Πλέον καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη λίστα των πιο ισχυρών ανθρώπων. Σημειώνεται πως ο Πούτιν εκλέχθηκε εκ νέου στην προεδρία της Ρωσίας λαμβάνοντας περίπου το 77% των ψήφων, ποσοστό που θεωρείται ρεκόρ για οποιονδήποτε ηγέτη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που βρίσκεται στην προεδρία των ΗΠΑ για ένα χρόνο κέρδισε την τρίτη θέση της λίστας του Forbes.
Ο ίδιος είναι αντιμέτωπος με διάφορα προβλήματα, αφού έχει απασχολήσει πολλές φορές τα μέσα ενημέρωσης με τα σκάνδαλα στα οποία φέρεται να εμπλέκεται, ωστόσο εξακολουθεί να είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης του κόσμου.
Στην τέταρτη θέση ξεχωρίζει η πρώτη γυναίκα της λίστας και ειδικότερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, την οποία το περιοδικό αποκαλεί «de facto ηγέτιδα της Ευρώπης».
Στην πέμπτη θέση πρωταγωνιστεί ο επικεφαλής της Amazon και επιχειρηματίας Τζεφ Μπέζος, που κατέχει παράλληλα τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.
Μεταξύ άλλων την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Μπίλ Γκέιτς, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι και ο συνιδρυτής της Google, Λάρι Πέιτζ.
H λίστα του περιοδικού Forbes
1. Σι Τζινμπίνγκ, γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας
2. Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας
3. Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ
4. Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας
5. Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και επικεφαλής της Amazon
6. Πάπας Φραγκίσκος, επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
7. Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft
8. Πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας
9. Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργός Ινδίας.
10. Λάρι Πέιτζ, διευθύνων σύμβουλος στην αμερικανική εταιρεία Alphabet, την μητρική της Google.
 
Top